Chokladbollar med dadlar, kakao och rostade mandlar
Sugen på nåt gott – helst nu? Vår nyttiga(re) version av den klassiska chokladbollen kan göras på bara 20 minuter och kräver endast ett fåtal ingredienser.
Sugen på nåt gott – helst nu? Vår nyttiga(re) version av den klassiska chokladbollen kan göras på bara 20 minuter och kräver endast ett fåtal ingredienser.
Som ett gott litet eftermiddagsfika, till jul eller när du får gäster. Chokladbollar är alltid en bra idé. Vår version är helt fri från smör och tillsatt socker, men full av nyttiga(re) ingredienser – och de smakar helt underbart.
TIPS
Om du förvarar dina chokladbollar i kylen kommer de att hålla sig i cirka 7 dagar.
Det bästa sättet att bevara smaken och konsistensen på dessa små snacks är att förvara dem i en lufttät behållare. Då tar de inte smak av andra livsmedel i kylskåpet.
Ja, du kan frysa in chokladbollarna om du har gjort för många eller om du bara vill göra dem i god tid innan du ska äta dem.
Du kan till exempel rulla dem i början av december och lägga dem i frysen så att de är redo att tas fram och ställas på bordet under julhelgen.
Chokladbollar kan förvaras i cirka 3 månader i frysen.
Det vet man inte riktigt Det skulle kunna vara en dansk uppfinning. Under andra världskriget publicerade den danska tidningen Nationaltidende en bok med titeln ”Uppfinningsrikedom i kristid”, som bland annat innehöll ett recept på chokladbollar.
Men vi äter ju också massor av chokladbollar, liksom våra andra grannländer Norge och Finland.
Traditionellt innehåller chokladbollar mycket smör och socker, så att kalla dem nyttiga skulle vara direkt felaktigt.
Men vi har skapat en nyttigare version utan smör eller socker. För att söta bollarna och skapa rätt konsistens använder vi dadlar.
Dadlar innehåller mycket kalorier – 309 kcal per 100 g för att vara exakt – så du får inte mycket mindre kalorier här än i ett traditionellt recept.
Å andra sidan innehåller dadlar en hel del vitaminer, mineraler, kostfiber och hälsosamma fettsyror, som du inte får i smör och socker.
Ungefär samma sak gäller för mandel, som också ingår i vårt recept. De innehåller också lite fett, men det är bra fettsyror och du får också vitaminer, mineraler och fibrer.
Så det finns fler näringsämnen och mer mättnad i vår version av den älskade klassikern.
Traditionella chokladbollar innehåller cirka 450 kcal per 100 g.
Om du använder vårt recept på chokladbollar får du 376 kcal per 100 g, så de är fortfarande relativt kaloritäta, och det beror på att huvudingrediensen är dadlar, som innehåller mycket kalorier.
Men som du kan läsa här finns det vissa fördelar med att få kalorierna från dadlar snarare än socker och smör, vilket är det som driver upp kaloriinnehållet i gammaldags chokladbollar.
Saknar du någon av ingredienserna i receptet? Eller vill du rulla dina chokladbollar i något annat än kokosmjöl? Dessa små godsaker kan varieras i det oändliga – här är några förslag.