Chokladbollar med dadlar, kakao och rostade mandlar

20 minuter
376 kcal

Sugen på nåt gott – helst nu? Vår nyttiga(re) version av den klassiska chokladbollen kan göras på bara 20 minuter och kräver endast ett fåtal ingredienser.

Nyttiga chokladbollar i skål

CHOKLADBOLLAR är supergoda, enkla att göra och oändligt mångsidiga. Här är vårt favoritrecept.

© iStock

Chokladbollar med dadlar, kakao och rostade mandlar

Som ett gott litet eftermiddagsfika, till jul eller när du får gäster. Chokladbollar är alltid en bra idé. Vår version är helt fri från smör och tillsatt socker, men full av nyttiga(re) ingredienser – och de smakar helt underbart.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 st

  • 16 g kärnfria dadlar
  • 8 g havregryn
  • ¼ msk kakao
  • 4 g mandlar
  • ¼ msk vatten eller starkt kaffe
  • ¼ dl kokosflingor

Så här gör du chokladbollar

  • Rosta mandlarna i en stekpanna i ugnen i 8 min i 180 grader.
  • Låt dem svalna och hacka dem halvfint. Du ska fortfarande kunna känna de krispiga mandelbitarna i chokladbollarna.
  • Mixa dadlar, havregryn, kakao och vatten eller kaffe i en matberedare tills blandningen är slät och inte för klumpig.
  • Lägg den mixade blandningen i en skål med de hackade mandlarna och blanda ihop.
  • Rulla blandningen till små bollar och rulla dem i kokosflingor.
  • Förvara chokladbollarna i kylen.

TIPS

  • Du kan använda alla sorters dadlar, men medjool-sorten ger de bästa chokladbollarna. De är härligt mjuka och har en söt smak.
  • Om du har bråttom kan du hoppa över att rosta mandlarna och bara hacka dem direkt från påsen.
  • Vi rekommenderar att du använder en matberedare eller mixer.

Bra att veta om chokladbollar


1 Hur länge kan chokladbollar hålla?


Om du förvarar dina chokladbollar i kylen kommer de att hålla sig i cirka 7 dagar.

Det bästa sättet att bevara smaken och konsistensen på dessa små snacks är att förvara dem i en lufttät behållare. Då tar de inte smak av andra livsmedel i kylskåpet.

2 Kan man frysa chokladbollar?


Ja, du kan frysa in chokladbollarna om du har gjort för många eller om du bara vill göra dem i god tid innan du ska äta dem.

Du kan till exempel rulla dem i början av december och lägga dem i frysen så att de är redo att tas fram och ställas på bordet under julhelgen.

Chokladbollar kan förvaras i cirka 3 månader i frysen.

3 Var kommer chokladbollar från?


Det vet man inte riktigt Det skulle kunna vara en dansk uppfinning. Under andra världskriget publicerade den danska tidningen Nationaltidende en bok med titeln ”Uppfinningsrikedom i kristid”, som bland annat innehöll ett recept på chokladbollar.

Men vi äter ju också massor av chokladbollar, liksom våra andra grannländer Norge och Finland.

4 Är chokladbollar nyttigt?


Traditionellt innehåller chokladbollar mycket smör och socker, så att kalla dem nyttiga skulle vara direkt felaktigt.

Men vi har skapat en nyttigare version utan smör eller socker. För att söta bollarna och skapa rätt konsistens använder vi dadlar.

Dadlar innehåller mycket kalorier – 309 kcal per 100 g för att vara exakt – så du får inte mycket mindre kalorier här än i ett traditionellt recept.

Å andra sidan innehåller dadlar en hel del vitaminer, mineraler, kostfiber och hälsosamma fettsyror, som du inte får i smör och socker.

Ungefär samma sak gäller för mandel, som också ingår i vårt recept. De innehåller också lite fett, men det är bra fettsyror och du får också vitaminer, mineraler och fibrer.

Så det finns fler näringsämnen och mer mättnad i vår version av den älskade klassikern.

5 Hur många kalorier är det i chokladbollar?


Traditionella chokladbollar innehåller cirka 450 kcal per 100 g.

Om du använder vårt recept på chokladbollar får du 376 kcal per 100 g, så de är fortfarande relativt kaloritäta, och det beror på att huvudingrediensen är dadlar, som innehåller mycket kalorier.

Men som du kan läsa här finns det vissa fördelar med att få kalorierna från dadlar snarare än socker och smör, vilket är det som driver upp kaloriinnehållet i gammaldags chokladbollar.

6 Hur kan jag variera mina chokladbollar?


Saknar du någon av ingredienserna i receptet? Eller vill du rulla dina chokladbollar i något annat än kokosmjöl? Dessa små godsaker kan varieras i det oändliga – här är några förslag.

Chokladbollar rullade i kokos, choklad och matcha

KOKOS, CHOKLAD ELLER MATCHA? Det är bara fantasin som sätter gränser för vad du kan rulla dina chokladbollar i.

© iStock

Så här kan du variera dina chokladbollar

Söta dem med juice

Dadlarna gör chokladbollarna härligt söta, men om du vill höja sötman ytterligare kan du byta ut kaffe eller vatten mot juice. Prova att göra dem med äppeljuice – det är särskilt populärt bland de små.

Rulla dem i vad du vill

I receptet rullar vi chokladbollarna i kokosflingor. Men du kan enkelt byta ut kokos mot lakritspulver, finhackade nötter, kakaopulver, matcha eller frystorkade hallon. Gör en stor sats, rulla bollarna i något annat och servera dem tillsammans på ett stort fat – det ser superfint och inbjudande ut.

Ge dem en vuxen smak

Om du vill ha mer djup i dina chokladbollar kan du tillsätta lite rom, Baileys, Cointreau eller liknande. Vi rekommenderar att du använder kaffe istället för vatten i det här fallet – det blir riktigt gott. Se bara till att hålla barnens fingrar borta från fikabordet.

Byt ut dadlarna

Även om du normalt inte gillar dadlar bör du prova det här receptet. Vi har flera kollegor på redaktionen som inte gillar den torkade frukten, men som ändå svär vid det här receptet. Om du fortfarande inte gillar det kan du byta ut dadlarna mot mogna bananer, torkade aprikoser eller färska fikon.

Prova också vårt goda recept på bananbröd

Doppa dem i mörk choklad

Smält en kaka god, mörk choklad – du kan göra det i mikrovågsugnen. Doppa dina chokladbollar i den smälta chokladen, en i taget. Lägg dem sedan på ett bakplåtspapper och ställ in dem i kylen tills chokladen har stelnat. Mums!

Gör dem på klassiskt vis

Om du vill ha chokladbollar som smakar som när du var liten, prova det här klassiska receptet. För ca 25 bollar behöver du:

  • 175 g havregryn
  • 100 g socker eller florsocker
  • 25 g kakao
  • 100 g mjukt smör
  • 2-3 msk vatten eller kaffe
  • Kokos att rulla bollarna i

Lägg allt utom vätska och kokos i en bunke och knåda ihop. Tillsätt vätskan lite i taget tills blandningen får rätt konsistens. Rulla dem sedan till bollar och rulla dem i kokosflingor.