Undvik matsvinn – undersök alltid mat med bäst före-datum
Undersök maten och undvik matsvinn

Har din mjölk passerat bäst före-datum? Om den varken luktar illa, är grynig eller smakar dåligt, kan du dricka den utan problem.

Undvik matsvinn – det innebär datummärkningen

Alltför ofta hamnar mat som det inte är något fel på i sophinken. Livsmedelsföretagen har dock möjlighet att förtydliga att en produkt kan konsumeras även efter bäst före-datumet, för att minska matsvinnet. Här kan du läsa mer och även se vad olika typer av datummärkning betyder för matens hållbarhet.

26 februari 2019 av Eva Skjøde och Mia Sørensen Iken

Det är tråkigt när man har köpt för mycket mat och inte hinner äta upp allt pålägg och det halva kålhuvudet, innan det blir dåligt. Men det är minst lika synd när vi slänger mat som det inte är något som helst fel på, bara för att vi tror att det är för gammalt.

Den typen av onödigt  matsvinn är dessvärre vanligt. Skaparna bakom matsvinnsappen "Too good to go" uppskattar att var tredje av oss inte har har koll på de olika datummärkningarna som finns på våra matvaror – och därför slänger vi maten så fort bäst före-datum är passerat. Och detta trots att maten många gånger kan hålla sig längre än vad som står på paketet.

LÄS OCKSÅ: Stoppa matsvinnet – så här gör du!

Därför har skaparna bakom appen "Too good to go" tagit initiativ till  – i samarbete med en rad livsmedelsproducenter som t ex Coop, Arla och Unilever – att lägga till en extra märkning för att markera att många matvaror fortfarande kan konsumeras efter bäst före-datum. 

"BÄST FÖRE – OFTA BRA EFTER" 


Men vad betyder de olika datummärkningarna egentligen? Hur länge kan mat med datummärkningen "bäst före – ofta bra efter"-datum hålla sig? Och när det gäller hållbarheten på matvaror helt utan datummärkning? Få svar på dina frågor om hållbarhet, datummärkningar och matsvinn här.

 
 

Vad betyder "bäst före" och "minst hållbar till"?

Minst hållbar till och bäst före betyder samma sak – nämligen att datummärkningen är vägledande. Är datumet passerat måste du själv använda ditt sunda förnuft för att se om du fortfarande kan äta maten. 

Datummärkningen visar bara att matvaran i oöppnat och i övrigt korrekt hanterat skick kan hålla sig MINST till det datum som står på maten – men även att det ofta kan ätas efter det. Undersök därför maten och undvik matsvinn. 

Så förvarar du maten rätt för att undvika matsvinn

 

Exempel på matvaror som är märkta med bäst före-datum

 • Mjölkprodukter – inkl grädde, yoghurt, crème fraiche, smör, etc
 • Ost
 • Ägg
 • Marmelad och sylt
 • Dryckesvaror som juice, läsk, öl och saft
 • Matvaror i glasburk och konservburk
 • Korn- och mjölprodukter
 • Frukostprodukter, t ex cornflakes och havregryn
 • Färdigpackat bröd, kex och kakor
 • Oljor och margarin
 • Nötter och torkad frukt
Om din mat har passerat bäst före-datum så undersök den alltid innan du slänger den.
Mat med bäst före-datum

Om din mat har passerat bäst före-datum kan den kanske ändå ätas. Undersök den därför alltid innan du slänger den.

Vad betyder tillägget "ofta bra efter"?

Det kommer att bli allt vanligare med märkningen "bäst före – ofta bra efter" på en rad matvaror. 

Märkningen betyder precis detsamma som "bäst före". Tillägget "ofta bra efter" är uteslutande ett försök att minska matsvinnet genom att påpeka för oss konsumenter att vi INTE automatiskt ska slänga mat, så snart datumet är passerat. Istället ska vi själva undersöka om maten fortfarande är ätlig.

Hur vet jag om maten kan hålla efter bäst före-datumet? 

Använd ditt sunda förnuft och dina sinnen för att undersöka om maten fortfarande är fullt ätbar efter bäst före-datum är passerat:

1. Titta på maten

Ser den rutten, slemmig eller missfärgad ut? Är det mögel på? Ibland kan det räcka med att skära bort en stor bit runt möglet (ju fastare matvara, desto mindre sprider mögelsporerna sig) – andra gånger måste du slänga allt (normalt mjuka, fuktiga och flytande matvaror). Här ser du exempel: 

Släng allt om det är mögel på:

 • Flytande mejeriprodukter
 • Svamp
 • Bröd
 • Tomater
 • Marmelad och sylt
 • Bär och frukt

Skär av en stor bit men behåll resten

 • Fasta ostar
 • Kål
 • Rotfrukter
 • Ingefära

2. Lukta på maten

Luktar den illa, surt eller konstigt? Släng om den gör det.

3. Smaka på maten

Om maten varken ser dålig ut eller luktar illa, smaka då på lite av den. Smakar maten bra kan du lugnt äta av den. 

Och bara lugn: Du blir inte sjuk av att smaka på mat som har passerat bäst före-datum, om den inte luktar illa eller har synliga tecken på att den är dålig. 

Vad betyder "sista förbrukningsdatum"?

"Sista förbrukningsdatum" ska du vara uppmärksam på. Den här datummärkningen finns nämligen på matvaror som du kan bli riktigt sjuk av att äta när de är för gamla. De här matvarorna har mycket större risk för hälsofarlig bakterietillväxt, och det är inte alltid du kan se eller lukta dig till om matvaran är dålig.

Om "sista förbrukningsdatum" är passerat ska maten alltid slängas – även om den kanske ser fin ut. 

Exempel på matvaror som har ett ”sista förbrukningsdatum”– hållbarhetsdatum

 • Färsk köttfärs
 • Köttpålägg
 • Färsk fisk och skaldjur
 • Rökt fisk
 • Färsk kyckling
Mat med "sista förbrukningsdatum"
Mat med "sista förbrukningsdatum"

Om din mat har passerat "sista förbrukningsdatum" ska den slängas direkt.

Hur är det med matvaror utan datummärkning?

Vissa matvaror eller produkter datummärks inte. Det kan bero på två saker:

1. Att hållbarheten inte har någon gräns, för att matvaran i princip kan hålla i det oändliga, om den förvaras på rätt sätt. Det gäller t ex salt, socker, vin och alkohol med en alkoholprocent över 10 procent.

2. Det är svårt att sätta ett hållbarhetsdatum. Det gäller t ex färsk frukt och grönsaker. Här är det många saker som kan påverka hållbarheten (t ex förvaring, temperatur, stötar både under transport och i butiken, osv), vilket gör det nästan omöjligt att sätta ett hållbarhetsdatum. 

Dessutom är det mycket enkelt att se om grönsaker och frukt är färska.

Förvara maten på rätt sätt och undvik matsvinn

Oavsett vilken typ av datummärkning det är på din mat, gäller datumet bara om du förvarar maten på rätt sätt.

Öppnad eller oöppnad?

För många matvaror gäller hållbarhetsdatumet i oöppnat tillstånd. När du t ex öppnar en förpackning med köttpålägg kan bakterierna utvecklas mycket snabbare än i en obruten förpackning. En juice som kan hålla i månader i rumstemperatur, kan kanske hålla sig 3–4 dagar i kylskåpet när du väl har öppnat den. 

Många matvaror är försedda med information om hur de ska förvaras – både i öppnat och oöppnat tillstånd – och hur länge de kan hålla sig efter att de är öppnade. När det gäller matvaror med bäst före-datum är tanken också att du själv ska undersöka och se om det går att äta efter det datumet. Och har maten ett sista förbrukningsdatum ska du alltid slänga efter att den har varit öppen i tre dagar, om det står på förpackningen att den kan hålla sig i tre dagar efter att du har öppnat den.

Förvaring och hygien

Se till att snabbt kyla ner maten om den ska förvaras i kylskåpet. Och låt inte mjölken och köttpålägget stå framme för länge på frukostbordet, innan du ställer in dem i kylskåpet igen.

Var också uppmärksam så att du inte förorenar din mat med potentiella mikroorganismer, om du vill undvika att maten snabbt blir dålig – t ex genom att stoppa ner smörkniven direkt i marmeladen eller använda samma gaffel till olika sorters pålägg.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

Vilken är din favoritfrukt?

I FORM tipsar