Läs också

Spenatsallad

Rödkålssallad

Krispigt och mättande.

13 december 2017 av I FORM / Anja Bruneskjold

Rödkålssallad är både gott och supernyttigt. Dessutom är salladen ett läckert alternativ till den klassiska, varma rödkålen som många äter på julafton.

Det här receptet på rödkålssallad är både krispigt och supergott – och så är det riktigt enkelt att laga.

4 personer

  • 400 g rödkål
  • 1 liten rödlök
  • 2 msk persilja
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk honung
  • 1 msk olivolja
  • Havssalt
  • Peppar
  • 4 persiljerötter
  • 2 apelsiner
  • 50 g mandlar
  • 4 skivor bröd


Tillagning

Strimla rödkål och lök fint och blanda ner hackad bladpersilja. Vispa ihop vinäger, senap, honung och olivolja, salta och peppra och blanda ner det i kålen. Skala och skär rötterna i avlånga stavar, gnid in dem i olivolja och salta och peppra. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och baka i 200 grader i 20 minuter.

Skär apelsinerna i filéer och samla upp juicen i en skål när du skär och häll juicen över salladen. Rosta mandlarna i en torr panna och låt svalna.

Lägg upp salladen med rotfruktsstavar, apelsinfiléer och mandlar och servera eventuellt med bröd.

Därför är rödkålssalladen nyttig

Det finns många fördelar med att äta rå rödkålssallad framför den varma varianten. Rå och kalla rödkål innehåller nämligen många fler vitaminer, mineraler och antioxidanter än den klassiska, varma versionen som vi alla känner till.

Dessutom är rödkålen full av fibrer och den nyttiga kålen är således mycket bra för tarmen – samtidigt som den ger en bra mättnadskänsla.

En tidigare studie har visat att rödkålen, förutom att vara nyttig, även skyddar mot bröstcancer. Studien visade att kvinnor som äter rikliga mängder rödkål har hälften så stor risk att drabbas av bröstcancer jämfört med kvinnor som inte alls äter rödkål.

Skälet är att de växtämnen som uppstår när rödkålen bryts ner i kroppen, hindrar cancerceller från att dela sig.

De växtämnen som bildas av rödkålen har också andra fördelar. Bland annat kan ämnena minska risken för hjärt-kärlsjukdomar och andra cancerformer än enbart bröstcancer, stärka din hjärnfunktion, motverka träningsvärk och stärka ditt immunförsvar.

Det finns alltså många goda skäl till att äta rödkål – och kanske även ersätta den varma rödkålen med en läcker rödkålssallad när vi är framme vid den 24 december.

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar