Chokladkaka med chili

75 minuter
330 kcal

Mörk och mjuk chokladkaka med en twist.

Chokladkaka

Chokladkaka med chili

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 31 g mörk choklad (minst 70 procent kakao)
  • 31 g ljust muscovadosocker
  • ¼ röd chili
  • ¼ vaniljstång
  • 15 g osaltat smör
  • 15 g hasselnöts-, valnöts eller macadamianötolja
  • 1 ägg

Garnering:

  • ¼ msk rivet apelsinskal

Tillagning av chokladkaka

Smält chokladen långsamt i en kastrull och tillsätt hälften av sockret. Hacka chilin jättefint, ta bort vaniljkornen från vaniljstången och lägg ner dem i kastrullen tillsammans med smör och olja.

Låt massan svalna. Skilj äggvitorna från gulorna i en annan skål och vispa dem halvstyva. Tillsätt resten av sockret och vispa vidare tills äggvitorna blir helt styva.

Rör ner äggulorna i chokladmassan. Vänd sedan ner äggvitorna i chokladmassan och häll det i en ugnsfast form.

Grädda chokladkakan i 200 grader ca 45 minuter. Låt kakan svalna ordentligt innan du skär upp den - helst ska chokladkakan bakas dagen innan den ska ätas, så att chilin får tid på sig att avge smak. Riv lite apelsinskal på toppen av chokladkakan som garnering.

Är du jämt sötsugen? Få fler recept på nyttiga kakor här.

Nyttig och läcker garnering

Mixa frysta blåbär, jordgubbar eller hallon med lite socker - och sila massan. Servera bären till chokladkakan med kesella och färsk citronmeliss eller mynta - mums!