Västerländsk kost kan skada immunförsvaret på bara två veckor

På bara två veckor kan västerländsk kost ultraprocessad mat försvaga immunförsvaret och öka inflammationen i kroppen, visar ny forskning.

Ett par händer som håller i en hamburgare. Bredvid ligger pommes frites och friterad kyckling.

VÄSTERLÄNDSK KOST innehåller mycket salt, socker och fett. Det kan påverka kroppen mer än vi tror.

© iStock

Det talas mycket om alla negativa hälsoaspekter av ultraprocesserad mat och västerländska matvanor, som ofta är rika på fett, salt och socker.

Nu har en ny studie visat hur snabbt denna typ av kost påverkar hälsan negativt.

Forskarna undersökte vad som händer i kroppen om man går från en kost som huvudsakligen består av grönsaker, frukt, bönor, fullkorn och fermenterade livsmedel till en västerländsk kost med många bearbetade och ultraprocessade produkter.

Efter bara två veckor kunde forskarna se stora förändringar i testpersonernas immunförsvar och inflammation i blodet.

Läs också: Surkål-recept – originalet med en tvist

Studien genomfördes i Tanzania på unga friska män.

Deltagarna, som normalt åt traditionell afrikansk kost, bytte till en västerländsk kost under två veckor. En annan grupp, som normalt åt en västerländsk kost, bytte istället till afrikansk kost under två veckor.

Läs också: Antiinflammatorisk kostplan

Traditionell afrikansk kost vs västerländsk kost

Traditionell afrikansk kost

Det här är en kost som är rik på:

  • Grönsaker
  • Baljväxter
  • Rotfrukter, t ex cassava och taro
  • Fullkorn, t ex hirs och durra
  • Fermenterade livsmedel, t ex fermenterad banandryck

Det är alltså livsmedel som innehåller mycket fiber och ämnen som stärker immunförsvaret och dämpar inflammation.

Västerländsk kost

Den består vanligtvis av processade livsmedel med högt kaloriinnehåll, såsom pommes frites och vitt bröd.

Maten är rik på:

  • Socker
  • Salt
  • Mättade fetter
  • Bearbetade kolhydrater som t.ex. pasta, kakor eller cornflakes

och fattig på:

  • Fiber
  • Grönsaker
  • Baljväxter
  • Fullkorn

Påverkar immunförsvaret och inflammation i kroppen

De deltagare som bytte ut sin traditionella kost mot en västerländsk kost gick i genomsnitt upp 2,6 kilo under de två veckorna.

Samtidigt kunde forskarna se att den västerländska kosten ökar inflammation, stör ämnesomsättningen och gör immunförsvaret mindre effektivt för att bekämpa infektioner.

Deltagarna som bytte från en västerländsk kost till en mer växtbaserad kost upplevde motsatsen. Här kunde forskarna mäta mindre inflammation, bättre immunförsvar och positiva förändringar i ämnesomsättningen.

”Vår studie lyfter fram fördelarna med dessa traditionella livsmedel för inflammation och metaboliska processer i kroppen. Samtidigt visar vi hur skadlig en ohälsosam västerländsk kost kan vara”, säger Quirijn de Mast, en av huvudförfattarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Studien understryker alltså att om du väljer fler växtbaserade, obearbetade, fiberrika och fermenterade livsmedel kan det ha en positiv effekt på ditt immunförsvar och ämnesomsättning.

Om du själv vill prova att äta mer av dessa hälsosamma livsmedel kan du testa vår tarmkur, som fokuserar på just dessa kostprinciper.