Magproblem på grund av gluten
Bröd, müslibarer, kakor, knäckebröd, kex och pasta... Det finns gluten i många matvaror. Dessvärre får vissa problem med magen på grund av gluten. Läs här varför det är så och vad du kan göra åt det.
Bröd, müslibarer, kakor, knäckebröd, kex och pasta... Det finns gluten i många matvaror. Dessvärre får vissa problem med magen på grund av gluten. Läs här varför det är så och vad du kan göra åt det.
Glutenintolerans (celiaki) betyder att du är överkänslig mot en viss typ av protein som kallas gluten och som finns i vete, råg och korn. När du äter gluten producerar ditt immunförsvar antikroppar mot cellerna i tarmslemhinnan så att ett inflammationstillstånd uppstår. Det beror på att cirka en procent av svenskarna har celiaki.
Tål du gluten? Kolla symptomen på glutenintolerans här.
Läs också: Ont i magen – vad beror det på och vad kan du göra åt det?
Experterna vet ännu inte varför man drabbas av glutenintolerans. Man vet dock att det finns en viss ärftlighetsfaktor, och att det sannolikt bara är en tiondel av de drabbade som har fått en korrekt ställd celiakidiagnos.
LÄS OCKSÅ:Förstoppning? Så blir du av med den
Undvik vete, råg och korn så att tarmslemhinnan kan läka. Det är viktigt att du undviker gluten helt – även om du inte märker något efter en enstaka brödskiva. Om tarmslemhinnan skadas kan det på sikt ge en ökad risk för bland annat benskörhet och vissa former av cancer. Istället för produkter som bröd, müslibars, kex, kakor, knäckebröd och pasta kan du äta produkter gjorda på ris, bovete, quinoa, hirs, majs, baljväxter, potatis och glutenfri havre. Tyvärr måste du närstudera innehållsdeklarationer eftersom gluten gömmer sig i överraskande många produkter.