Magproblem på grund av gluten

Bröd, müslibarer, kakor, knäckebröd, kex och pasta... Det finns gluten i många matvaror. Dessvärre får vissa problem med magen på grund av gluten. Läs här varför det är så och vad du kan göra åt det.

Kvinna tackar nej till bröd.

Du blir svullen och trött av att äta gluten

Glutenintolerans (celiaki) betyder att du är överkänslig mot en viss typ av protein som kallas gluten och som finns i vete, råg och korn. När du äter gluten producerar ditt immunförsvar antikroppar mot cellerna i tarmslemhinnan så att ett inflammations­tillstånd uppstår. Det beror på att cirka en procent av svenskarna har celiaki.

Tål du gluten? Kolla symptomen på glutenintolerans här.

Läs också: Ont i magen – vad beror det på och vad kan du göra åt det?

Typiska symptom på att du inte tål gluten

  • Uppblåst mage med gaser, eventuellt viktned­gång och ibland illaluktande, gråvit avföring. Det behöver dock inte nödvändigtvis finnas några symptom från mage och tarm.
  • Det kan uppstå olika symptom från andra delar av kroppen, som trötthet och nedstämdhet. Om du har en obehandlad celiaki saknar du oftast folsyra, järn, vitamin B12, kalcium och vitamin D, eftersom tarm­slemhinnan förstörs och gör det svårare att ta upp vitaminer och mineraler. Det är också i tarmslemhinnan som laktas bildas, vilket bryter ner mjölksocker. Därför finns det en risk att du inte heller tål mjölkprodukter innan du fått ordning på din tarm med en glutenfri diet.

Så blir du av med uppblåst och svullen mage

Därför får du ont i magen av gluten

Experterna vet ännu inte varför man drabbas av glutenintolerans. Man vet dock att det finns en viss ärftlighetsfaktor, och att det sannolikt bara är en tiondel av de drabbade som har fått en korrekt ställd celiaki­diagnos.

LÄS OCKSÅ:Förstoppning? Så blir du av med den

Detta kan du göra om du är glutenintolerant

Undvik vete, råg och korn så att tarmslemhinnan kan läka. Det är viktigt att du undviker gluten helt – även om du inte märker något efter en enstaka brödskiva. Om tarmslem­hinnan skadas kan det på sikt ge en ökad risk för bland annat benskörhet och vissa former av cancer. Istället för produkter som bröd, müslibars, kex, kakor, knäckebröd och pasta kan du äta produkter gjorda på ris, bovete, quinoa, hirs, majs, baljväxter, potatis och glutenfri havre. Tyvärr måste du närstudera innehållsdeklarationer eftersom gluten gömmer sig i överraskande många produkter.

Här kan du hitta en snabbguide till glutenfri kost.