Myter om gluten

Gluten är omgett av många myter. I FORM berättar vilka som det kan ligga lite sanning i och vilka som inte stämmer.

Lär dig vad som är fakta och vad som bara är myt när det kommer till gluten.

 • Övervikt: NejGluten gör dig uppsvälld men är inte fettbildande. Men man kan äta sig tjock på mjöl.
 • Typ 1-diabetes: Kanske Gluten kan inte orsaka typ 1-diabetes, om man inte tillhör en viss stam av försöksmöss. Dock kan obehandlad celiaki möjligtvis öka risken. Celiaki finns hos 4–12 procent av alla barn som har typ 1-diabetes.
 • Cancer: JaMänniskor med obehandlad celiaki drabbas fyra gånger så ofta av lymfcancer och cancer i matstrupen. Gluten kan inte orsaka cancer hos friska personer.
 • Epilepsi: SällanPersoner med celiaki har sällan depositioner i hjärnan som ger epilepsi.
 • Benskörhet: Ja Celiaki orsakar benskörhet för att man inte upptar nog med kalk och D-vitamin i kosten. Risken för benbrott är större också efter att man fått sin diagnos. Glutenfri kost innehåller också ofta lite av de två viktiga ämnena.
 • Infertilitet: Förmodligen intePersoner med celiaki är lika fertila som andra. Möjligtvis kan kvinnor med celiaki riskera missfall i högre utsträckning. Foskningen kring detta är dock osäker.
 • Skleros: NejSkleros är en helt annan autoimmun sjukdom. Den har förmodligen inget samband med celiaki.
 • Reumatism: Nej, men ...Personer med celiaki har ofta muskel- och ledsmärtor utan att det handlar om reumatism. Celiaki kan uppträda tillsammans med reumatism, men gluten påverkar inte sjukdomen. Svensk forskning visar att personer som har gikt mår bättre om de äter en glutenfri vegankost, det vill säga inget gluten och inget kött.

LÄS OCKSÅ: Varför drabbas man av reumatiska besvär?

 • Astma: KanskePersoner med celiaki löper 60 procent större risk att utveckla astma än andra, det visar svensk forskning. Vi vet ännu inte varför. En viss typ av astma beror på mjöl som man inhalerar via luftvägarna. Alltså inte specifikt gluten. Den kallas ”bagar-astma” eftersom den är vanlig bland bagare.
 • ADHD: Förmodligen inteMan har i flera studier inte lyckats hitta ett samband med gluten.
 • Migrän, ångest och depression: Kanske– Först nu börjar vi förstå lite grann av glutenets inverkan på hjärnan. I vår klinik ser vi glutensensitiva personer som bevisligen lider av alla de nämnda sjukdomarna.
  Deras symtom är absolut äkta, men vi kan ännu inte med säkerhet säga om gluten är en medverkande orsak till dessa sjukdomar, berättar professor Alessio Fasano, som chef för Center for Celiac Research vid University of Maryland School of Medicine i Baltimore.
 • Autism: KanskeFlera studier har avvisat att gluten kan ge autism. Alessio Fasano är dock inte längre så säker:
  – Våra resultat hittills tyder på att en undergrupp av patienterna faktiskt mår bättre av en glutenfri kost, säger han.
  Celiaki hos barn ger – tillsammans med andra symtom på bristande upptag av näring – en introvert personlighet, upplyser professor Steffen Husby.
 • Hjärt-kärlsjukdom: JaLider du av celiaki löper du 22 procents ökad risk att dö av blodpropp och andra hjärtsjukdomar, det visar ny svensk forskning.
  • Möjligtvis är risken förhöjd oavsett om man äter glutenfritt eller inte, berättar glutenforskaren Jonas Ludvigsson, som stod i spetsen för studien.
   Hittills har man ansett att en av de få positiva effekterna av celiaki var att de drabbade hade lågt kolesterolvärde för att de inte kunde uppta så mycket fett ur maten.

Tål du gluten? Kolla symptomen på glutenintolerans här.