Så löser du 6 vanliga magproblem

Vi diskuterar utan vidare sjukdomar och sex vid middagsbordet, men vår matsmältning är ett så stort tabu att vi knappt ens vill tala med läkare om den. I FORM hjälper dig att hitta lösningar på de vanligaste magproblemen.

Kvinna ligger i sängen och tar sig för magen.

6 vanliga magproblem och deras lösningar

Magproblem har tyvärr blivit en folk­sjukdom och hälften av oss lider återkommande av upp­blåst mage, smärtor, diarré, förstoppning eller gaser. Mer än var tredje kvinna har dagligen problem med magen.

Så blir du av med svullen mage

Ändå är det bara förhållandevis få läkarbesök som handlar om just mag­problem. Och inte utan anledning. Studier visar nämligen att vi hellre pratar om huvudvärk och dåliga knän än trassel med matsmältningen.

Icke desto mindre är det viktigt att ta itu med magproblemen. För det första kan ont i magen i sällsynta fall bero på något allvarligt, som till exempel tarm­cancer, och för det andra kan du helt i onödan förstöra din livskvalitet om du ignorerar problemen istället för att göra något åt dem.

Läs också: Ont i magen – vad beror det på och vad kan du göra åt det?

Har du problem med magen? Här är 3 vanliga symptom

  1. Du har en mycket blek/vitaktig avföring. Det kan vara ett tecken på att gallgångarna är blockerade, t ex av gallstenar – eller att du äter mycket fet mat. LÄS OCKSÅ: Vilken färg bör avföring ha?
  2. Du har minst tre lösa avföringar om dagen. Det kan vara kroppens sätt att göra sig av med något oönskat, som bakterier från en resa, och är ett tecken på diarré.
  3. Du går på toaletten mindre än två gånger i veckan. Det här är ett tydligt tecken på förstoppning.

Läs också: Vad är skillnaden på magsjuka och matförgiftning?

I nedanstående artiklar hittar du 6 vanliga magproblem och 6 motsvarande lösningar.