Glutenallergi - kolla om du kan vara drabbad

Här kan du läsa om de vanligaste symtomen på de 4 ”spannmålssjukdomarna”.

Celiaki

Detta kan du märka på kort sikt:
Många märker ingenting, eller är bara trötta. Ofta tillbringar de mycket tid på toaletten, har lös mage och går ner i vikt. Du kan också ha blåsor i munnen, smärtande leder och känna dig deprimerad. Om du har diabetes, kan ditt blodsocker variera oförklarligt mycket.

Symtomen kommer av att gluten utlöser en immunologisk reaktion i tunntarmens slemhinna så att den blir inflammerad. Bara 50 mg gluten dagligen (vi äter normalt cirka 13 gram) räcker för att försvaga slemhinnan så att det blir svårt för dig att ta upp vitaminer, mineraler och näring.

Detta kan du märka på lång sikt:
Både med och utan symtom kan celiaki öka din risk för en rad fruktade sjukdomar.

Så ställer läkaren diagnos:
Ett blodprov kan visa om du bildar antikroppar mot veteproteinet gliadin eller tarmenzymet transglutaminase. Dessutom kontrolleras slemhinnan i din tunntarm med en titthålsundersökning. Båda testen kräver att du under lång tid ätit glutenrik kost. Annars kan de ge falskt negativt resultat.

Glutensensitivitet

Detta kan du märka på kort sikt:
Kroppen reagerar med ungefär samma symtom som vid celiaki: viktnedgång, diarré och uppsvälld mage, men tarmslemhinnan blir inte förstörd.

Detta kan du märka på lång sikt:
Vid nuvarande tidpunkt kan experterna inte säga något vederhäftigt om långtidskonsekvenserna av att äta gluten om man är glutensensitiv.

Så ställer läkaren diagnos:
Tills forskarna utvecklat ett test för sjukdomen finns det bara ett sätt: att sluta med gluten och se om symtomen försvinner – och kommer tillbaka när du äter till exempel bröd igen.

Så blir du av med uppblåst och svullen mage

Veteallergi

Detta kan du märka på kort sikt:
Medan symtomen vid celiaki kommer smygande får du en direkt reaktion om du har veteallergi. Din kropp bildar nämligen IgE-antikroppar mot ett eller flera proteiner i vete – det KAN vara gluten. Inom några timmar efter att du ätit något med gluten kan du få klåda i munnen, hösnuva, nässelfeber, uppkastningar, diarré eller i värsta fall anafylaktisk chock som man kan dö av.

Detta kan du märka på lång sikt:
Reaktionen kommer förhållandevis snabbt, så det finns inga långtidskonsekvenser.

Så ställer läkaren diagnos:
Vid misstanke om veteallergi testar man ditt blod mot allergi-antikroppen IgE.

Dermatitis Herpetiformis

Detta kan du märka på kort sikt:
Din kropp reagerar på gluten med ett inflammationsliknande tillstånd som utvecklas i övergången mellan överhuden och läderhuden och orsakar intensivt kliande vätskefyllda blåsor – ofta i arm- och knävecken, men även ibland i nacken och hårbottnen.

Detta kan du märka på lång sikt:
80–90 procent med hudsjukdomen dermatitis herpetiformis har samma tarmförändringar som personer med en klassisk celiaki, så om du äter glutenhaltig mat reagerar din kropp på samma sätt genom att uppta vitaminer, mineraler och näring sämre. Det ökar din risk för bland annat benskörhet och cancer.

Så ställer läkaren diagnosen: Genom att titta på din hud – och in i din tunntarm.

Få en komplett överblick över din kaloriförbrukning med digital hjälp