Vad är LCHF?

Minska på antalet kolhydrater och öka mängden fett. Det är kort sagt principerna i LCHF. Men är det hälsosamt? Och går du ner i vikt av det? Lär dig mer om LCHF här.

Är LCHF-dieten något för dig? Få svaret här

Vad är LCHF-dieten?

LCHF står för Low Carb High Fat och går kortfattat ut på att man minimerar intaget av kolhydrater – och istället äter massor av fett. Stärkelse, socker och spannmålsprodukter är i det närmaste bannlysta, eller i varje fall på ett minimum, och istället är det fokus på att äta massor av sunt fett som ska få förbränningen att skjuta i taket.

Vad får man äta när man går på LCHF?

Först och främst ska du ta bort i princip all stärkelse, socker och spannmålsprodukter ur din kost – sådant som oftast inte mättar så mycket – och istället äta dig mätt på bland annat grönsaker. Här är det bra att ha fokus på lite grövre grönsaker, som ger dig fibrer och vitaminer och håller dig mätt länge.

Kött, fisk och ägg ingår också i kosten. Och här gör det inget om du äter fettranden på köttet eller skinnet på kycklingen. Det är nämligen viktigt att du väljer nyttigt fett för annars blir dieten rakt av ohälsosam. Du får även äta frukt på LCHF-dieten, men se upp så det inte blir för mycket. Och så är det förstås viktigt att dricka rikligt med vatten.

Sätt dig in i hur du sätter ihop en hälsosam kost utifrån principerna i dieten innan du påbörjar den, eller ta kontakt med en dietist.

LÄS OCKSÅ:Pulverkur – är det verkligen en effektiv väg till att gå ner i vikt?

Kan man gå ner i vikt med LCHF-dieten?

Om du gärna vill gå ner i vikt så krävs det att du följer LCHF-dieten slaviskt och därmed begränsar intaget av kolhydrater. Mellan 30 och 100 gram kolhydrater om dagen är vad du maximalt bör äta. Om du följer LCHF-dieten kommer du troligen gå ner i vikt inom en vecka. Det beror primärt på att kroppens kolhydratdepåer töms. Varje gram kolhydrater binder nämligen 3 gram vätska, så i takt med att kroppens 400-600 gram kolhydrater töms, försvinner virka 1,6-2,5 kilo. Om du drar ner på kolhydraterna under en längre period kommer du troligen gå ner ytterligare i vikt. Men det kräver att du håller tungan rätt i mun! För du kan lätt äta lika mycket kalorier som du brukar när du ökar mängden fett. Dessutom är det också lätt att äta för mycket kolhydrater.

LÄS OCKSÅ: 11 läckra, nyttiga low-carb-rätter

I FORMs kostexpert Martin Kreutzer kommenterar LCHF-dieten:

Kolhydratinnehållet är mycket lågt i smalversionen och det gör att det känns svårt för många. Den stora fokuseringen på mättat fett kan ge anledning till oro.

På senare tid har det uppstått tvivel kring huruvida det mättade fettet är så ohälsosamt som vi hittills antagit, men det finns fortfarande inga säkra svar på frågan.

Funderar du på att gå på low carb-diet? Se fördelar och nackdelar här.