Maränger – spröda, söta favoriter

140 minuter
388 kcal

Spröda maränger, god, len vaniljkräm och söta, mogna nektariner – mums! Kolla in vårt enkla recept, och få alla våra goda tips för att baka maränger.

Mareänger med vaniljkräm och frukt

MARÄNGER – Oavsett om du vill ha en kaka till kaffet eller en festlig dessert, är maränger ett perfekt val. De här mandelmarängerna är så goda att du absolut kan servera dem helt utan topping.

© wichmann+bendtsen

Äggvita och socker. Klart. Två ingredienser är allt du behöver för att baka världens sötaste kaka – nämligen marängen. De är otroligt söta, skörare än det finaste porslin, och med rätt tillbehör är det en av de festligaste desserterna du kan servera.

Vi guidar dig hela vägen till vackra, luftiga maränger. Kolla in vårt goda recept på mandelmaränger med vaniljkräm och marinerade nektariner.

Mandelmaränger med vaniljkräm och flädermarinerade nektariner

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

Vaniljkräm:

  • 1 vaniljstång
  • 2 dl kvarg
  • 1 tsk koncentrerad fläderblomssaft

Marinerade nektariner:

  • 2 msk koncentrerad fläderblomssaft
  • 1 citron, saften
  • 2 nektariner

Mandelmaränger:

  • 2 äggvitor
  • 1 krm havssalt
  • 50 g ljust rörsocker
  • 50 g mandlar

Topping:

  • Lakritspulver
  • Ev citronmeliss eller mynta

Så här gör du

  • Skrapa loss vaniljfröna. Lägg stången åt sidan och blanda fröna med kvarg och 1 tsk fläderblomssaft.
  • Gör en marinad av 2 msk fläderblomssaft, vaniljstång och citronsaft.
  • Skär nektarinerna i klyftor och lägg dem i marinaden. Ställ vaniljkrämen och frukten i kylskåpet ett par timmar.
  • Värm ugnen till 175 grader (inte varmluft). Häll äggvitorna i en helt ren skål, gärna en av metall och vispa ihop dem med salt. Tillsätt sockret, lite i taget, och vispa tills marängmassan är helt stel och du kan vända på skålen utan att innehållet rinner ut.
  • Hacka mandlarna och vänd försiktigt ner dem i äggvitemassan.
  • Fördela marängmassan i fyra kakor
  • på en plåt med bakplåtspapper. Grädda marängerna i 20 min och låt det svalna på ett galler innan servering.
  • Servera marängerna med marinerade nektariner och vaniljkräm. Strö över lakritspulver över krämen och pynta ev kakorna med citronmeliss eller mynta.

TIPS! Vill du att din dessert ska bli mindre söt så använd bär eller skippa att marinera nektarinerna.


1 Hur vispar man maränger?


  1. Se gärna till att dina äggvitor är rumstempererade.
  2. Lägg äggvitorna i en ren skål, gärna av metall. Tillsätt ev salt.
  3. Vispa äggvitorna vid låg hastighet till en början. Öka till maximal hastighet när du ser små bubblor på ytan. Vispa tills vitan bildar skumtoppar – och inte längre!
  4. Nu tillsätter du sockret – lite i taget – medan du vispar. Vispa tills sockret inte längre “knastrar”. Konsistensen ska vara fast och du ska kunna vända skålen uppochner utan att marängen rinner ut.
  5. Om du ska ha i vinäger, färg eller smaksättning i dina maränger vänder du ner det i massan med en slickepott – men väldigt försiktigt.
Visp

MARÄNGER ÄR TILLRÄCKLIGT VISPADE NÄR ... du kan vända skålen på huvudet utan att något rinner ut.

© gettyimages

När är marängen färdigvispad?

Det är lätt att avgöra. Din marängsmet är nämligen färdig när den är så fast att du kan vända skålen uppochner utan att smeten rinner ut. Om den fortfarande är rinnig behöver du vispa lite till. Räkna med att det tar minst 10 min och kanske mer.

Om du lyfter upp din visp från skålen under vispning ska smeten bilda en “fågelnäbb” som stannar kvar. Då kan det vara dags att testa att vända skålen.

2 Varför blir inte min maräng fast?


Äggvitor är lite känsliga när de ska vispas, så om de inte blir fasta beror det troligen på att det smugit in något annat i skålen.

Ingen äggula, tack. Det får inte finnas så mycket som en antydning till äggula i din marängsmet. Om du själv separerar vitan från gulan ska du därför vara väldigt försiktig. Köper du färdig äggvita slipper du det bekymret.
Inget fett eller vatten, tack. Se till att degbunke och visp är 100 procent rena och torra. Sitter det en liten bit fett, vatten eller en rest av diskmedel kvar, kan det förhindra att dina äggvitor blir helt fasta.

3 När är maränger färdiga?


5 baktips för maränger:

  1. Maränger är känsliga för temperaturväxlingar, så öppna inte ugnen under tiden, och se till att inte sänka eller höja värmen under gräddningen.
  2. Lång gräddningstid vid låga temperaturer ger sprödare maränger. Vill du ha lite segare maränger med lite tuggummikonsistens i mitten ska du baka dem i kortare tid i högre temperaturer.
  3. När dina maränger är spröda på ytan och släpper från bakplåtspappret är de färdiga.
  4. Låt dina maränger svalna långsamt på plåten inne i ugnen tills ugnen har svalnat helt. Annars riskerar du att de faller ihop.
  5. Flytta inte marängerna från plåten förrän de har svalnat helt, annars riskerar du att de går sönder.

Bra redskap för marängbak

Elvisp

En elvisp

Du kan använda en vanlig, manuell visp men det kräver rejält starka överarmar, för

Metallskål

En metallskål att vispa i

Äggvitan stelnar bara om den vispas i en helt ren skål. Och en plastskål kan binda fetter, och därför är det lättare att göra en metallskål helt ren och fettfri.

Bakplåtspapper

Bakplåtspapper

Bakplåtspapper till plåten är ett måste när du ska baka maränger.

Spritspåse

Ev en spritspåse med tyll

Om du vill göra små, fina maränger blir de helt klart finast om du spritsar ut dem ur en spritspåse med en räfflad tyll. Det skapar ett fint mönster. Om du föredrar ett mer rustikt utseende kan du bara klicka ut marängerna på plåten med två små skedar.

4 Hur länge håller maränger?


I en tätslutande kakburk kan maränger hålla sig i flera veckor. Det är viktigt att dina maränger förvaras torrt.

Hur förvarar man maränger bäst?

Maränger mår inte bra av fukt, så förvara först och främst dina maränger torrt, t ex i en tätslutande kakburk eller annan behållare. Ställ aldrig maränger i kylskåpet.

Se gärna till att dina maränger inte rör vid varandra i behållaren, annars kan du riskera att de klistrar ihop.

5 Kan man göra en marängbotten dagen innan?


Ja, det kan du med fördel. Förvara den i en stängd ugn eller en tät behållare, t ex en stor kakform. Var försiktig om du ska lägga ner marängbottnen i en burk och lyft den gärna upp och ner med hjälp av ett bakplåtspapper.

Låter du marängbottnen stå på köksbänken till dagen efter kommer marängen suga åt sig fukt från luften – framförallt om det regnar ute – och den kan då mjukna. Maränger ska inte heller förvaras i kylskåpet.

6 Kan jag baka veganska maränger?


Ja det kan du absolut, faktum är att flera köpemaränger inte innehåller ägg, och väljer du att göra veganska maränger blir de dessutom minst lika goda som originalet. Istället för äggvita använder du kikärtsspad – alltså den vätska som finns i ett paket med konserverade kikärtor – även kallat aqufaba. 3 msk aquafaba motsvarar en äggvita.

7 Kan jag baka maränger helt utan socker?


Ja, det kan du. Om du gillar att använda alternativa sötningsmedel kan du t ex baka med sötningsmedlet Sukrin, som smakar och ser ut som socker, men som är helt utan kalorier. Sukrin är baserat på sötningsmedlet erytritol.

Du kan också baka maränger med dadlar istället för socker. De blir inte vita och inte heller lika luftiga som vanliga maränger, men det är värt ett försök om du vill baka utan socker.

Mandelmaränger utan socker – med dadlar och mango-hallontopping: Kolla in I FORMs recept här

Utan socker – med mango-hallontopping

MARÄNGER UTAN SOCKER – Testa I FORMS recept på mandelmaränger utan socker, men med dadlar och mango-hallontopping.

© David Frenkiel

Är maränger glutenfria?

JA – maränger är en av de kakor som glutenallergiker tryggt kan äta. Maränger består ofta bara av socker och äggvitor så alla ingredienser är glutenfria. Det samma gäller om du tillsätter mandlar eller nötter till marängerna.

Är maränger laktosfria?

JA – maränger innehåller inte laktos så om du inte tål det är maränger en perfekt godsak.

Ska du äta dem med topping eller tillbehör är det dock en annan sak. Här kan du inte använda vanliga mejeriprodukter som vispgrädde eller kvarg, men du kan förstås välja laktosfria produkter.

8 Kan jag använda florsocker istället för strösocker?


Det kan du absolut göra och marängerna blir faktiskt lite mer lena i texturen med florsocker. Samtidigt behöver du inte tänka på att vispa sockret tillräckligt länge för att det inte ska “knastra”.

9 Så här gör man italienska, franska och schweiziska maränger


Pynta med bär

3 länder – 3 sorters maränger

Det finns tre olika sätt att baka maränger på – det franska, det schweiziska och det italienska. Se skillnaden här.

Italienska maränger 🇮🇹

– den svåraste metoden och den kräver en termometer. I gengäld får du en superstabil marängmassa som håller formen, vilket är perfekt till gräddbullar och toppingstårtor, t ex en fransk citrontårta.

Först måste en sockerlösning eller sirap göras av vatten och socker. Denna måste värmas upp till 116 grader. Sockerlagen ska hällas ganska långsamt i hårt vispad äggvita medan du vispar. Man får inte 'koka' äggvitan så här måste man verkligen ta det lugnt. Fortsätt vispa tills marängmassan svalnat.

Franska maränger 🇫🇷

– den enklaste metoden, och den som de flesta recept använder. Du vispar först ihop äggvitorna och tillsätter sedan socker, lite i taget, medan du vispar.

Schweiziska maränger 🇨🇭

– här måste man ha ett vattenbad, dvs en skål över en kastrull med lite kokande vatten i botten. Den schweiziska metoden går ut på att smälta sockret i äggvitan över ett vattenbad. Tricket här är att sockret måste få tillräckligt med värme för att det ska smälta, utan att äggvitan börjar koka samtidigt.

Sedan tar du bort skålen från vattenbadet och först nu ska äggvitan och sockret vispas ihop till en styv marängmassa. De här marängerna blir mer fasta i konsistensen än vid den franska metoden.

10 Maränger med choklad, hasselnötter eller laktrits


I klassiska maränger är det bara äggvita och socker, men om du vill variera dig kan du tillföra båda färg och smak.

Så här kan du variera dina maränger:

Hasselnötter
© gettyimages

Hasselnötter

Ger en underbar smak. Finhacka eller mixa nötterna och vänd försiktigt ner dem i den hårt vispade äggviteblandningen med en slickepott.

Vill du ha optimal smak av dina hasselnötter, rosta dem i ugnen först i 10 min vid 175 grader. Sedan kan du enkelt gnugga av det tunna skalet med en kökshandduk innan du mixar.

Mörk choklad
© gettyimages

Mörk choklad

Hacka eller smält chokladen över vattenbad eller i mikron. Vänd försiktigt ner den i den hårt vispade äggviteblandningen med en slickepott. Vänd inte runt för mycket – tanken är att marängerna ska få vackra, bruna chokladränder. Beräkna cirka 50 g choklad till en sats maräng av 3 äggvitor.

Lakritspulver
© gettyimages

Lakritspulver

Vänd lakritspulver med socker och vispa ihop äggvitor och socker. Marängerna får en ljusbrun färg och en god lakritssmak.

Till en marängsats med 3 äggvitor ska du använda 2 tsk lakritspulver, om du vill ha en mild lakritssmak. Älskar du lakrits kan du fördubbla mängden till 4 tsk och få en kraftig lakritssmak.

Kokosmjöl
© gettyimages

Kokosmjöl

Vänd försiktigt ner koksmjöl i den hårt vispade äggviteblandningen med en slickepott. Kokosmjölet ger en härlig smak och tillför lite tuggmotstånd.

Saltkaramell
© gettyimages

Salt karamell

Älskar du kolasmak? Testa maränger med salt karamell. Gör din egen salt karamell eller köp den färdig, och vänd försiktigt ner den i din hårt vispade äggvitemassa med en slickepott.

Du kan också vänta med karamellen tills dina maränger står på plåten. Häll lite karamell över varje maräng och rör runt med ett grillspett eller en potatispinne.

Ge dina maränger färg

Vill du ha en härlig pastellfärg på dina maränger kan du tillföra ett par droppar karamellfärg till din hårt vispade äggvitemassa.

Om du vill ha mer klara färger så använd pastafärg istället. Häller du för mycket karamellfärg i massan riskerar du nämligen att det blir så tunn att dina maränger flyter ut på plåten. Pastafärg kan t ex köpas på hemsidor online.

11 Maränger recept


Få 3 andra goda recept på maränger här:

Utan socker
© David Frenkiel

Mandelmaränger utan socker – med dadlar och mango-hallontopping

Det er ikke et gram tilsatt sukker i disse marengsene. Til gjengjeld inneholder de rikelig med frukt, dadler og mandler.

Se receptet här

Marängbotten
© wichmann+bendtsen

Marängbotten med kvargkräm och bär

En somrigare dessert får du leta länge efter, och enkel är den också. Både marängbotten och kvargkräm kan förberedas i förväg.

Se receptet här

Som ägg
© wichmann+bendtsen

Spröda marängägg med mango

Älskar du maränger så testa vårt superenkla 'stekta ägg' med mangofyllning. Om du bakar marängerna i förväg är desserten klar på några minuter.

Se receptet här

12 Hur många kalorier är det i maränger?


På grund av sockerinnehållet i marängen är kaloriinnehållet högt.

På grund av sockerinnehållet i marängen är kaloriinnehållet högt. Därför är det smart att tänka på ett lågt kalorinnehåll när du väljer topping och tillbehör till dina maränger.

Här kan du se kaloriinnehållet per portion av I FORMs mandelmaränger både med och utan topping.

Kalorier i I FORMs mandelmaränger, per person:

  • Utan topping: 262 kcal.
  • Med kvargkräm och nektariner: 388 kcal.
  • Med vispgrädde och nektariner: 724 kcal.

Hur många dl är t ex 200 gram socker? Kolla I FORMs omräknare från gram till dl här

13 Är maränger nyttiga?


Nej, det kan man inte påstå, eftersom de innehåller stora mängder socker. Maränger innehåller däremot varken smör eller mjöl. Väljer du rätt topping är maränger också ett lite nyttigare val än ett wienerbröd, som utöver socker även innehåller mycket mättat fett från smör, margarin och grädde.

Du ska dock inte välja att äta maränger för hälsans skull, utan för att du njuter av smaken. Och det är ju också hälsa!

4 TIPS SOM GÖR MARÄNGER LITE NYTTIGARE:

  • Lägg finhackade nötter eller mandlar i marängsmeten.
  • Ska dina maränger ha en krämig topping så skippa grädden och gör istället en god kvargkräm
  • Servera dina maränger med massor av frukt till. I vårt recept använder vi nektariner, men olika bär är också både gott, vackert och nyttigt. Välj t ex jordgubbar, hallon, blåbär, björnbär och vinbär. Bärens syrliga sötma är en riktigt god kontrast till de väldigt söta marängerna.
  • Servera gärna med örter överst, t ex färsk mynta eller citronmeliss, som båda tillför en fräsch smak och inte minst en vacker grön tvist.

Älskar du att baka nyttiga kakor? Kolla in alla våra recept här

14 Kan man äta maränger om man har irritabel tjocktarm?


JA – eftersom maränger i stort sett bara innehåller socker och äggvita kan du absolut äta maränger om du lider av irritabel tjocktarm, eller IBS som det kallas.

Maränger är på ja-listan i den komplexa FODMAP-kosten, som är utarbetad för patienter som har mag- och tarmproblem.

Artikeln publicerades i I FORM nr. 10/2023