Maränger – spröda, söta favoriter
Spröda maränger, god, len vaniljkräm och söta, mogna nektariner – mums! Kolla in vårt enkla recept, och få alla våra goda tips för att baka maränger.
Spröda maränger, god, len vaniljkräm och söta, mogna nektariner – mums! Kolla in vårt enkla recept, och få alla våra goda tips för att baka maränger.
Äggvita och socker. Klart. Två ingredienser är allt du behöver för att baka världens sötaste kaka – nämligen marängen. De är otroligt söta, skörare än det finaste porslin, och med rätt tillbehör är det en av de festligaste desserterna du kan servera.
Vi guidar dig hela vägen till vackra, luftiga maränger. Kolla in vårt goda recept på mandelmaränger med vaniljkräm och marinerade nektariner.
Äggvitor är lite känsliga när de ska vispas, så om de inte blir fasta beror det troligen på att det smugit in något annat i skålen.
Ingen äggula, tack. Det får inte finnas så mycket som en antydning till äggula i din marängsmet. Om du själv separerar vitan från gulan ska du därför vara väldigt försiktig. Köper du färdig äggvita slipper du det bekymret.
Inget fett eller vatten, tack. Se till att degbunke och visp är 100 procent rena och torra. Sitter det en liten bit fett, vatten eller en rest av diskmedel kvar, kan det förhindra att dina äggvitor blir helt fasta.
I en tätslutande kakburk kan maränger hålla sig i flera veckor. Det är viktigt att dina maränger förvaras torrt.
Maränger mår inte bra av fukt, så förvara först och främst dina maränger torrt, t ex i en tätslutande kakburk eller annan behållare. Ställ aldrig maränger i kylskåpet.
Se gärna till att dina maränger inte rör vid varandra i behållaren, annars kan du riskera att de klistrar ihop.
Ja, det kan du med fördel. Förvara den i en stängd ugn eller en tät behållare, t ex en stor kakform. Var försiktig om du ska lägga ner marängbottnen i en burk och lyft den gärna upp och ner med hjälp av ett bakplåtspapper.
Låter du marängbottnen stå på köksbänken till dagen efter kommer marängen suga åt sig fukt från luften – framförallt om det regnar ute – och den kan då mjukna. Maränger ska inte heller förvaras i kylskåpet.
Ja det kan du absolut, faktum är att flera köpemaränger inte innehåller ägg, och väljer du att göra veganska maränger blir de dessutom minst lika goda som originalet. Istället för äggvita använder du kikärtsspad – alltså den vätska som finns i ett paket med konserverade kikärtor – även kallat aqufaba. 3 msk aquafaba motsvarar en äggvita.
Ja, det kan du. Om du gillar att använda alternativa sötningsmedel kan du t ex baka med sötningsmedlet Sukrin, som smakar och ser ut som socker, men som är helt utan kalorier. Sukrin är baserat på sötningsmedlet erytritol.
Du kan också baka maränger med dadlar istället för socker. De blir inte vita och inte heller lika luftiga som vanliga maränger, men det är värt ett försök om du vill baka utan socker.
Mandelmaränger utan socker – med dadlar och mango-hallontopping: Kolla in I FORMs recept här
JA – maränger är en av de kakor som glutenallergiker tryggt kan äta. Maränger består ofta bara av socker och äggvitor så alla ingredienser är glutenfria. Det samma gäller om du tillsätter mandlar eller nötter till marängerna.
JA – maränger innehåller inte laktos så om du inte tål det är maränger en perfekt godsak.
Ska du äta dem med topping eller tillbehör är det dock en annan sak. Här kan du inte använda vanliga mejeriprodukter som vispgrädde eller kvarg, men du kan förstås välja laktosfria produkter.
Det kan du absolut göra och marängerna blir faktiskt lite mer lena i texturen med florsocker. Samtidigt behöver du inte tänka på att vispa sockret tillräckligt länge för att det inte ska “knastra”.
I klassiska maränger är det bara äggvita och socker, men om du vill variera dig kan du tillföra båda färg och smak.
Vill du ha en härlig pastellfärg på dina maränger kan du tillföra ett par droppar karamellfärg till din hårt vispade äggvitemassa.
Om du vill ha mer klara färger så använd pastafärg istället. Häller du för mycket karamellfärg i massan riskerar du nämligen att det blir så tunn att dina maränger flyter ut på plåten. Pastafärg kan t ex köpas på hemsidor online.
På grund av sockerinnehållet i marängen är kaloriinnehållet högt.
På grund av sockerinnehållet i marängen är kaloriinnehållet högt. Därför är det smart att tänka på ett lågt kalorinnehåll när du väljer topping och tillbehör till dina maränger.
Här kan du se kaloriinnehållet per portion av I FORMs mandelmaränger både med och utan topping.
Kalorier i I FORMs mandelmaränger, per person:
Hur många dl är t ex 200 gram socker? Kolla I FORMs omräknare från gram till dl här
Nej, det kan man inte påstå, eftersom de innehåller stora mängder socker. Maränger innehåller däremot varken smör eller mjöl. Väljer du rätt topping är maränger också ett lite nyttigare val än ett wienerbröd, som utöver socker även innehåller mycket mättat fett från smör, margarin och grädde.
Du ska dock inte välja att äta maränger för hälsans skull, utan för att du njuter av smaken. Och det är ju också hälsa!
Älskar du att baka nyttiga kakor? Kolla in alla våra recept här
JA – eftersom maränger i stort sett bara innehåller socker och äggvita kan du absolut äta maränger om du lider av irritabel tjocktarm, eller IBS som det kallas.
Maränger är på ja-listan i den komplexa FODMAP-kosten, som är utarbetad för patienter som har mag- och tarmproblem.
Artikeln publicerades i I FORM nr. 10/2023