I den 6:e veckan av "Ät sunt – för alltid" fokuserar vi på en av de viktigaste sakerna för vårt välbefinnande – magen.
Du får lära dig mer om kolhydrater, kostfibrer, gluten och din matsmältning.
Och som bonus får du ett effektivt magprogram så att du kan stärka musklerna i magen.
Det finns kolhydrater i det mesta
Ett välfungerande matsmältningssystem är oupplösligt kopplat till kostfibrer och därmed kolhydrater.
Du kanske tänker på bröd när du hör ordet kolhydrater, men om du äter som de flesta människor finns det faktiskt kolhydrater i det mesta du lägger upp på tallriken.
Du blir till exempel också mätt på kolhydrater när du äter potatis, grönsaker, frukt, baljväxter, godis, kakor, mejeriprodukter och nötter. Däremot finns det inga – eller nästan inga – kolhydrater i kött, ägg, ost och oljor.
I Ät sunt – för alltid älskar vi kolhydrater i form av grönsaker. En av 6 principer i kostprogrammet är att grönsaker ska utgöra hälften av dina huvudmåltider.
DÄRFÖR ska du välja bra kolhydrater
Bröd är ofta det första vi hoppar över i jakten på en platt mage eftersom vi förknippar kolhydrater med ett kaloriöverskott. Om du minskar på kolhydraterna och hamnar i ett kaloriunderskott kommer det naturligtvis att leda till viktnedgång.
Eftersom många av oss har svårt att kontrollera oss själva när det gäller sötsaker, kakor eller varma frallor på bordet, finns det ofta något att vinna här.
Vi kan dock inte dra alla kolhydratrika livsmedel över en kam.
Det är lätt att få i sig för många kalorier när vi äter oss mätta på godis, kakor och bullar. Det finns inte mycket att vinna på det när det gäller hälsan.
Däremot kan det vara smart att få i sig energi från fiberrika kolhydratkällor som grönsaker, baljväxter, havregryn och rågbröd.
Kostfibrer ger en utmärkt mättnadskänsla, vilket gör det lättare att äta mindre. Dessutom håller de magen i rörelse och matsmältningssystemet friskt.
Läs också: Hur du balanserar magen
Gluten – farligt för några
En del människor väljer att utesluta bröd och pasta ur sin kost – inte på grund av kalorierna – utan på grund av gluten. Det är dock bara en mycket liten del av oss som faktiskt är glutenintoleranta.
Gluten är ett protein som finns i råg, vete och korn, och om du har celiaki, som det kallas, om du inte tål gluten, utlöser proteinet en onormal reaktion som skadar din tarm.
Du kommer vanligtvis att känna av detta i form av diarré, buksmärtor, uppblåsthet, trötthet och viktminskning. Men hur är det för resten av oss?
Mindre uppsvälld
En stor dansk studie har visat att en del av oss upplever mindre uppblåsthet när vi äter mindre gluten - även om vi inte har celiaki.
När forskarna undersökte resultaten fann de dock att det inte hade något att göra med proteinet gluten, utan snarare med de kostfibrer som finns i vete, råg och korn (som innehåller gluten).
Vete, råg och korn ger en annan bakteriesammansättning i tarmen än när du får dina fibrer från t.ex. fullkornsgrönsaker, fullkornsmajs, ris, quinoa och bovete. Bakterierna producerar helt enkelt mindre gas av de senare fibrerna.
Så om du upplever en kurrande mage och mycket gaser kan det vara en poäng att begränsa ditt intag av t.ex. bröd, pasta, kakor och müsli.
Läs även: Är dina tarmbakterier i toppform?
Glutenfritt är inte detsamma som hälsosamt
Gluten är dock inte farligt för dig eller din tarm, så det finns ingen anledning att bli fanatiker och undvika kryddblandningar, havregryn eller en och annan skiva rågbröd.
Innan du minskar ditt glutenintag, kom ihåg att bara för att livsmedel är märkta glutenfria behöver de inte nödvändigtvis vara sunda tvärtom!
Ofta är glutenfria produkter inte bara glutenfria, utan saknar även fibrer och protein.
SÅ HÄR ska äta för en välmående mage
Kosten är en av de största pusselbitarna för att få en glad och platt mage.
Det handlar om vilka ingredienser du äter – och i vilka mängder, vilka livsmedel du väljer att inte äta och hur du intar dina måltider.
10 bra byten av kolhydrater
Som du säkert redan har insett finns det ingen anledning att helt avstå från kolhydrater - även om du vill hålla magen frisk och vikten nere.
Men det finns mycket att vinna på att välja kolhydrater som gör dig mätt, underlättar matsmältningen och fyller på med vitaminer och mineraler.
Dessutom visar forskning att de har en lägre inverkan på blodsockernivån, vilket är viktigt för både bukfett och kroppens åldrandeprocesser. Ju högre GI - desto större påverkan på blodsockret.
GI över 70 = högt. GI under 55 = lågt.
Core-träning, tillsammans med nyttig kost utan för många kalorier, är det bästa sättet att få en platt och stark mage.
När man blir äldre blir det svårare att hålla magfettet borta.
En av de bästa sakerna du kan göra för att motverka denna olyckliga trend är att promenera. Men det gör du redan om du har följt principerna från vecka 1 (high-five till dig!).
Om du dessutom vill ha en stark mage behöver du övningar som aktiverar hela din core – med andra ord hela kroppens kärna. Träna din core 2-3 gånger i veckan.
Kom igång med magträning
Om du vill börja träna dina magmuskler kan du prova vårt styrketräningsprogram för nybörjare. Det tar bara 10 minuter.
Om du är mer intresserad av yoga kan du prova vårt poweryoga-program för mage och rygg.
Du hittar programmen nedan: