Stark mage med I FORMs magcamp

En stark mage är fundamentet för alla dina rörelser och gynnar dig både i vardagen och när du tränar. Därför kör vi nu igång en effektiv magcamp, där du steg för steg bygger upp dina muskler med nya övningar. Kom igång här!

Kvinna som tränar mage och ler

TRÄNA DIG TILL EN STARKARE MAGE En matta eller annat mjukt underlag. Det är det enda du behöver för att göra övningarna i vår magcamp.

© Jakob Helbig

Magen är fascinerande. Den kan morra och kurra, vara mjuk eller hård, expanderas massor om en bebis behöver utrymme, och dra ihop sig helt när det är fara och färde. Och viktigast av allt –magen är en förbindelse mellan underkropp och överkropp och hjälper till att hålla dig upprätt hela dagen.

Du kan nämligen inte prata om magen utan att också nämna coremuskulaturen. Magens muskler består av flera lager: de yttre sneda, de inre sneda, de raka – även känd som sexpacket – och den djupa muskeln, som löper tvärs över magen och runt kroppen som en korsett.

Tillsammans har alla dessa muskler avgörande betydelse för din kroppshållning, att du kan hålla magen platt och inte minst att du kan röra dig i alla riktningar. T ex när du roterar i överkroppen eller böjer dig framåt för att lyfta upp något från golvet. En stark mage gör därför inte bara vardagens sysslor enklare, utan även din träning. Oavsett om du springer, lyfter vikter eller tränar andra sporter hjälper ett starkt och stabilt fundament dig att prestera.

LÄS OCKSA: Program som ger en stark och platt mage

Bygg upp steg för steg

Det är alltså inte utan anledning som vi här lanserar vår nya mag-camp. Övningarna är sammansatta för att stärka alla magens muskelgrupper och svårighetsgraden ökar från gång till gång, eftersom det är viktigt att bygga upp från grunden. Det kan kanske verka frestande att köra gasen i botten direkt, men då riskerar du att göra mer skada än nytta. Om du går för fort fram ökar nämligen risken för att du inte orkar någon av övningarna och därför överbelastar musklerna eller kompenserar genom att använda andra delar av kroppen. Då ökar risken för skador i bland annat nacke, länd och rygg.

Tränar du däremot upp magens muskler långsamt och bygger på efter hand som din nivå ökar, ser du hela tiden till att ha bra kontroll och får ut maximalt av övningarna

Gör du övningarna regelbundet har du redan satt kurs mot en stark mage och är redo för nya och lite mer utmanande övningar i nästa del.

Newsletter background