Zia fick minskat sötsug – och mycket mer energi

Och det var långt ifrån den enda vinsten efter 4 veckor med 4 x 200 gram grönt om dagen. Läs mer om Zias resultat efter det här lilla experiment.

Kvinna sitter vid ett bord och äter plockgrönsaker.

MER GRÖNT Samtidigt som mängden grönsaker ökade, ledde det också till en kost nästan utan bröd, som Zia annars älskar. Och kött gick från en vardagssak till något hon åt 3-4 dagar i veckan.

© Jakob Helbig

4 x 200 g grönsaker om dagen i 4 veckor?

Läs hur det gick för Zia och Ninette:

Har du haft svårt att få i dig de 800 grammen frukt och grönsaker?
Egentligen inte, men till en början hade jag svårt att få i mig mellanmålen, för jag kände mig mätt hela tiden. Istället för mellanmål blev det en frukt- och grönttallrik framför teven på kvällarna, och det fungerade bra för mig.

Har du behövt förändra dina vanor?
Ja, det har krävts att jag ätit frukost varje dag, vilket jag inte alltid gör vanligtvis. Och så har det krävts att jag handlar mycket och ofta, för det krävs väldigt mycket frukt och grönsaker för att få i sig 800 gram om dagen.

Hur påverkade processen din övriga kost?
Jag har inte alls haft samma sug efter socker, fikabröd och chips, som jag brukar att ha på kvällarna – och det är grymt. Men framförallt har jag ätit mycket mindre kött. Jag har upptäckt att grova grönsaker som rå blomkål, spetskål, grönkål och palsternacka kan hålla mig ordentligt mätt och ersätta kött 3-4 dagar i veckan. Jag har nästan inte ätit bröd alls, som jag annars älskar, men jag har helt enkelt inte haft plats för det eftersom jag har varit så mätt.

Har du upplevt några biverkningar?
Generellt har jag haft en del problem med förstoppning. Säkert för att jag har ätit så mycket grönsaker och dessutom är ganska dålig på att dricka vatten.

När har det känts som jobbigast?
Helt klart på helgerna. Då är det så mycket frestelser, som kräver mer självdisciplin. Vid sociala evenemang, på restaurang och när man är på vift kan det vara svårt att få tag i grönsaker, om man inte vill vara personen som tömmer hela salladsskålen själv. Det har helt klart varit enklast för mig att få i mig de 800 grammen de dagar jag varit på jobbet och hemma.

Har du lärt dig någonting under tiden?
Jag har generellt börjat att tänka mer på nyttiga alternativ – även när det serveras fika till kaffet. Jag har lärt mig mycket om mina dåliga vanor, t ex att jag väljer snabba lösningar när jag är trött. Jag har också sett och känt att min hy och min energinivå förändras när jag äter massa grönsaker. Och så har jag konstaterat att ett kylskåp med regnbågsfärgade matvaror är mycket mer inbjudande än beige toner – och kostnaden är faktiskt densamma!

Vilka goda vanor tar du med dig?
Jag kommer helt klart fortsätta att tillaga mer grönsaker – det är ju superenkelt att riva ner några extra morötter i havregrynsgröten eller lasagnen. Jag tror att jag kommer fortsätta att äta 700 gram grönsaker om dagen, fördelat på tre måltider – det passar mig bättre tror jag. Och så kommer jag att fortsätta dricka min morgonsmoothie. Den ger mig en härlig energikick direkt på morgonen och fyller min kropp med bra antioxidanter.