10 goda recept på fiskbiffar
Vi har samlat de bästa recepten på fiskbiffar, så du kan laga dem precis som du vill ha dem.
Vi har samlat de bästa recepten på fiskbiffar, så du kan laga dem precis som du vill ha dem.
Är du på jakt efter en måltid som både är supernyttig, god och väldigt enkel att laga? Då kan du med fördel testa fiskbiffar. Du kan göra fiskbiffar supersnabbt, och du kan lätt variera rätten och dess tillbehör.
Men hur steker man fiskbiffar till perfektion? Kan de lagas i ugnen? Och hur länge kan fiskbiffar egentligen hålla sig? Få svar på alla dina frågor - och testa en av våra många recept på fiskbiffar med tillbehör här.
Här har vi samlat flera olika recept på fiskbiffar. Vi garanterar att alla recepten är goda – och du kommer få en nyttig och mättande middag. Smaklig måltid!
Smaka på I FORMs version av goda fiskbiffar med stuvad spetskål och potatis!
Ett genialt recept på fiskbiffar med en god hemgjord remoulad och broccolipommes – hela familjen kommer garanterat älska det!
Vill du ha ny inspiration till enkel middag är ett av våra bästa tips det här receptet på fiskbullar av tonfisk, serverad med en god pastasallad.
Färska fiskbiffar på torsk med massor av örtkryddor och sallad – mums!
Testa våra gröna fiskbiffar med spröda tillbehör
Vill du ha ett extra gott tillbehör till dina fiskbiffar, så servera dem med lökkompott och radicchiosallad.
Kräftstjärtar, limesaft och chili ger en utsökt asiatisk touch på dina fiskbiffar. Testa själv!
Dina fiskbiffar blir extra nyttiga om du serverar dem med honungsdroppad, ugnsbakad purjolök.
Fina fiskbiffar med kryddig smak, kikärter och spröd, stekt vitkål till.
Du vet säkert redan att den populära rätten steks på stekpannan, men känner du till insider-tipsen för perfekt resultat?
1. Fett till stekning – husmorsrådet lyder, att du ska steka i hälften olja, hälften smör. Det ska vara så mycket fett i pannan att fettet är halvvägs upp på biffen när den ligger i pannan.
2. Forma med vatten – forma fiskbiffarna i din handflata med en matsked, som du innan dess doppar i kallt vatten.
3. Håll koll på ordningsföljden – placera biffarna på stekpannan medurs, så har du koll p åvilken som är färdig först. Tryck på biffen lite, och använd en sked för att hälla lite fett från pannan över biffen.
4. Temperaturen – ska vara hög till en början, för att få en fin gyllene yta. Efter ett par minuter sänker du värmen till medelvärme.
5. Stektiden – fiskbiffarna ska stekas cirka 5–7 minuter på varje sida, beroende på storleken. De är färdiga när de känns fasta inuti när du trycker på dem med fingret.
Här kan du se en video som visar, hur man steker fiskbiffar med ett bra resultat.
Du kan med fördel steka fiskbiffar i ugnen. Lägg dem på en plåt, klädd med bakplåtspapper och baka dem i 200 graders varmluft. De ska vara i ugnen i cirka 25 minuter.
Testa dig fram om du är en person som föredrar traditionell stekning i panna, eller tillredning i ugnen. Det sistnämnda besparar dig stekos i köket.
Fiskbiffar kan göras av alla sorters fisk: Från fet lax till torsk, makrill på burk eller kräftstjärtar och räkor.
Grundreceptet på fiskbiff-färs består dock traditionellt av torsk, eller annan vit fisk som till exempel rödtunga, finhackad lök, ägg, mjöl, mjölk, salt och peppar.
Så här gör du: Har du köpt en hel filé behöver den hackas i småbitar med en kniv eller en matberedare, innan den blandas med övriga ingredienser. Ställ sedan färsen i kylskåp cirka en halvtimme innan du steker biffarna. Vilotiden gör dels att smaken sätter sig, dels att det blir lättare att forma biffar av färsen.
Slår du upp fiskbiffar i dina mammas gamla kokböcker kommer säkert svaret vara remoulad och potatis. Alternativt smält smör. Men möjligheterna är oändliga.
Alla typer av biffar smakar fantastiskt med potatissallad eller stuvad spenat och vitkål. Du kan dock också laga en mer modern variant med stekta rotfrukter, spetskål, diverse gröna sallader, bönsallader eller råkost med citron och nötter.
Här är ett recept med en nyttigare variant av en klassisk hollandaisesås.
Inga fiskbiffar utan remoulad! Eller? Det är ingen självklarhet. Hollandaisesås passer bra till alla fiskrätter – även fiskbiffar.
Men du kan också välja att gå en alternativ väg och servera en kryddig tomatsås eller citronsås till dina fiskbiffar. Ett kall sås är också en möjlighet. Det kan du enkelt göra av en mejeriprodukt som grekisk yoghurt eller creme fraiche med färska örter eller finhackad gurka och citronsaft. Slutligen kan du servera stuvad spenat eller vitkål, som också funkar som sås.
Svaret är upp till dig och din smak. Eftersom fisk är en kärlig matvara är det ett argument för att välja den färskaste varianten: En filé från fiskhandlaren som du själv hackar till färs.
Till skillnad från rött kött är det enkelt att hacka en bit fisk till färs – det tar två minuter i en matberedare, eller kan göras med kniv.
Ska det gå snabbt säljer de flesta matbutikerna färs till fiskbiffar, men kvaliteten är inte alltid på topp. Köper du färsen färdig, så var uppmärksam på saltinnehållet och andelen fisk i förhållande till mjöl och vatten.
En kompromiss är att köpa färdig fiskfärs hos fiskhandlaren.
Det är massor av nyttiga näringsämnen i fisk, oavsett om du använder fet eller magrare fisk. Därför råder Livsmedelsverket dig att äta fisk minst en gång i veckan, gärna oftare. Det är bra för ditt hjärta och motverkar åderförkalkning och högt blodtryck.
De feta fiskarna, till exempel lax och makrill, innehåller mer omega-3-fetter och D-vitamin, medan de magrare varianterna som torsk och sej har störa mängder jod och selen. Du behöver alltså inte fundera på hur du ska göra fiskbiffarna nyttigare. De är redan väldigt nyttiga!
Vill du ändå ha idéer på vilka grönsaker du kan blanda i färsen, hittar du dem här.
Livsmedelsverket rekommenderar att tillagad fisk ska ätas efter 1-2 dagar i kylskåp. I frysen kan de hålla sig 1-2 månader. Kom ihåg att låta fiskbiffarna svalna innan du stoppar in dem i kyl eller frys – precis som med all varm mat.