30-årsåldern är vanligtvis ett decennium av stora livsförändringar. Många bildar familj, skaffar bostad och gör karriär. Allt på samma gång.
Så det finns inget att säga till om du tycker att det är svårt att prioritera hälsosam kost och motion.
I den här artikeln får du råd från en matsociolog och en dietist om hur du kan möta 30-årsålderns kostutmaningar med eller utan barn.
Mat och måltider på barnens villkor
För familjer med små barn handlar det ofta mindre om den kulinariska biten och mer om att skapa en lyckad måltid som kan vara klar halv sex.
I vardagen kan det handla om klassiska vardagsrätter som spaghetti och köttfärssås, kyckling i currysås och pitabröd.
Som vuxen är det dessutom lätt att frossa lite för mycket i det barnen äter i form av godis, pasta och vitt bröd.
Läs också: Så får du i dig mer grönsaker i vardagen
Singlar med ekonomiskt överskott att äta ute
En annan grupp som är vanlig i 30-årsåldern är vuxna utan barn som plötsligt har ekonomisk frihet att äta ute och köpa mycket hämtmat.
Den här gruppen bryr sig ofta om god mat, god smak och umgänge. De har ofta mindre strukturerade måltider och njuter av färre hemlagade måltider.
Läs också: Se vilken träning som är rätt för din ålder
För vissa kan detta vara ett sluttande plan när det gäller hälsan, särskilt eftersom alkohol ofta går hand i hand med att äta mycket ute.
Å andra sidan har den barnlösa gruppen i 30-årsåldern mer tid att motionera, och för vissa kan detta kompensera för den extra alkoholen och de extra kalorierna från restauranger och hämtmat.
Håll dina blodsockernivåer stabila
Oavsett om du har fått barn eller är i full gång med din karriär kan din mentala energi utmanas i 30-årsåldern.
Du kan inte äta dig ur den stress som kan följa, men du kan äta på ett sätt som gör dig bättre rustad att stå emot stress och inte förvärra den.
Det handlar om att stabilisera blodsockret och skapa mindre inflammation i kroppen – och därmed i din hjärna.
Läs också: Här är ditt hemliga vapen mot instabilt blodsocker
Fokusera på hälsosamma fetter från fet fisk, avokado, oliver, frön, nötter och spannmål samt fibrer från grönsaker och fullkorn.
Samtidigt bör du dra ner på godis, glass, kakor, vitt ris och vitt bröd.