Bootcamp: Kom i ditt livs form på 8 veckor

Hur långt kan du komma om du ger järnet med träningen och äter nyttigt i åtta veckor? Rätt långt kan vi hälsa från tre kvinnor som har testat I FORMs bootcamp med hemmaträning. Se deras resultat och få hela träningsplanen här.

Tre kvinnor i träningskläder, som står bredvid varandra och ler.

FÖRVANDLING Funkar det att träna hemma utan redskap? JA! Är svaret från Rikke, Tanka och Emilie, som har testat I FORMs bootcamp med hemmaträning.

© Jakob Helbig

Mer motion och färre sötsaker. De flesta av oss vet redan vad som krävs. Ändå är det ofta samma överflödiga kilon och och samma dåliga form som vi klagar på utan att göra något åt det. Tidsfaktorn är ett av de största hindren.

Kanske föreställer du dig att ett träningspass måste vara minst en timme och ske på ett gym, och då kan det snabbt bli ett oöverstigligt högt berg. Därför har vi satt ihop ett träningsprogram för dig som vill se synliga resultat när du tränar, men som också behöver en spark i baken för prioritera det.

Bootcampens träningspass kan klaras av på en halvtimme där hemma. Ingen transporttid och inga redskap. Det låter kanske inte som något som kan göra så stor skillnad, men om du följer planen kan du faktiskt se stora resultat på bara åtta veckor.

Kom igång med med programmet nu

Vi har testat bootcamp på tre stressade kvinnor som alla önskade komma i bättre form och få in träning i vardagen – trots att de egentligen kände att de inte hade tiden för det i sina hektiska liv med jobb och familj. Ramarna var enkla. Vi gav dem ett program på åtta veckor, där de skulle träna en halvtimme om dagen, sex gånger i veckan och följa fem konkreta kostråd. Inga matplaner och ingen kaloriberäkning, bara sunt förnuft.

Efter åtta veckor hade alla tre kvinnor uppnått resultat. Träningsglädjen var på topp, styrkan ökade och kilona blev färre. Och kanske viktigast av allt – de upptäckte att det var mycket enklare än de trott att få in träning i vardagen. Alla tre har fått blodad tand till att fortsätta träna efter att bootcampen avslutats.

Nedanför kan du se deltagarnas fantastiska resultat och få tränarens bästa råd frö att undvika att tappa sugen i bootcampen.

Tränarnas bästa råd: Så här undviker du fallgropar under bootcampen

I FORMs 8 veckors bootcamp är utvecklad med Christina Heick, som har många års erfarenhet som personlig tränare och löpcoach. Få hennes bästa tips för att genomföra din bootcamp här:

Skriv ner dina mål innan du börjar 📝

Tänk igenom varför du vill påbörja en bootcamp. Vilka resultat vill du uppnå? Skriv ner allt på ett papper och häng upp det på ett ställe där du ser det, t ex på kylskåpet tillsammans med träningsprogrammet.

Planera din träning 📆

Även om du följer ett fast program bör du fortfarande skriva ner träningen i din kalender. Vill du träna på morgonen, efter jobbet eller på kvällen? Planera det, skriv ner det och bestäm träffa med dig själv på samma sätt som om du skulle träffa en kompis eller gå till tandläkaren. Håll fast vid vad du bestämt.

Gör det med en vän 🏋🏻‍♀️🏃🏼‍♀️

Se om du kan övertala någon du känner till att följa bootcampen tillsammans med dig. Då kan ni träna tillsammans och hålla motivationen uppe hos varandra när ni vill ge upp. Det är också svårare att skippa ett träningspass om det står någon och väntar på dig.

Kryssa av ✔️

Gör ett kryss i kalendern varje gång du har genomfört ett träningspass eller en hel träningsvecka. Det ger en skön tillfredsställelse när du ser framsteg, och det ger blodad tand.

Ge dig själv en morot 🥕

Sätt upp några delmål och belöna dig själv när du har uppnått dem. T ex en shoppingtur eller en dag på spa när du är halvvägs genom programmet. Det kan också vara små saker. När dagens träningspass är avklarat får du lägga dig på soffan eller sätta dig i trädgården med en kopp kaffe.

Berätta det för dina närmaste 🗣

Låt din familj, dina vänner och dina kollegor veta att du är igång med ett bootcampprogram. Då kan de peppa dig och ge dig stöd istället för att göra det svårare för dig genom att servera fika, alkohol och godis. Det känns också mer som att du måste slutföra det, när andra är involverade i ditt projekt.

Flytta runt på träningsdagar 🔁

Du följer ett fast program, ja. Men bootcampen får inte heller bli så låst att du kör fast. Har du en dag med löpning, men du absolut inte orkar det, så gör ett hemmaträningspass istället och spring nästa dag. Är det några övningar du inte gillar eller orkar, så leta upp alternativ. Det viktigaste är att du får upp pulsen i 30 min sex dagar i veckan.

De 5 kostråden

Följ dessa fem handfasta kostråd i 8 veckor. Inga fasta menyer eller kaloriberäkning, bara sunt förnuft.

Skål med soppa

Bara en portion per måltid

Fyll bara din tallrik en enda gång. Låt kastrullerna stanna på spisen så du inte frestas att ta mer vid bordet.

Halva tallriken fylld med grönsaker

Fyll hälften av tallriken med grönsaker

Se till att dagens alla måltider innehåller massor av grönsaker som ger mättnad för få kalorier.

En tom tallrik med bestick

Undvik att äta efter middagen

Låt middagen vara dagens sista måltid.

vattenkran

Drick kalorifritt

Släck (så långt som möjligt) törsten med vatten. Drick utöver det bara kolsyrat vatten, te, kaffe eller kalorifri läsk eller saft. Använder du mjölk i kaffet så nöj dig med en liten skvätt och välj de fettsnåla varianterna.

En tårtbit på ett fat

Max en fika eller ett mellanmål i veckan

Håll dig till att äta sötsaker, alkohol och snacks en gång i veckan, t ex om du ska på fest. Och håll det till begränsade mängder, dvs en kaka, ett glas vin osv.