Ät efter din ålder: De bästa kosttipsen för 20-årsåldern
Din kropp kan göra nästan vad som helst när du är ung. Men ta hand om den – för ditt framtida jags skull. Se hur du äter hälsosamt när du är ung.
Din kropp kan göra nästan vad som helst när du är ung. Men ta hand om den – för ditt framtida jags skull. Se hur du äter hälsosamt när du är ung.
Om du är i 20-årsåldern kanske du känner dig oövervinnerlig. Din kropp är på topp när det gäller saker som cellförnyelse, muskelmassa, vitalitet och hormoner.
Men även om räkningen för en ohälsosam livsstil kan komma senare för många, är det klokast att göra bra och hälsosamma matval nu.
I 20-årsåldern flyttar många av oss bort från mammas och pappas köttgrytor och lär oss att skapa våra egna matvanor. Vanor som kan följa oss under resten av livet.
Här kan du läsa om de största hindren för att äta hälsosamt i 20-årsåldern och få konkreta råd om hur du kan övervinna dem.
Många 20-åringar kämpar för att få ekonomin att gå ihop, vilket kan resultera i ohälsosamma och enformiga kostval med billiga färdigrätter, snabba kolhydrater som rostat bröd, sockerhaltiga flingor och för mycket alkohol.
Det är också ett årtionde då många är upptagna med utbildning, utlandsresor, vänner och fester. Vi spenderar mindre tid hemma och är mindre upptagna med att bilda familj.
Som ett resultat av detta handlar måltiderna mindre om familjetid och samvaro och mer om att bara bli mätt.
"Mat och ätande är ett komplext område för många unga människor. Å ena sidan saknar de tid, kunskap och ekonomi för att utöva en sund matkultur, men å andra sidan kan de också känna press att leva eller se ut på ett visst sätt."— Jon Fuglsang, livsmedelssociolog och docent
Men vissa ungdomar är också väldigt bra på att äta hälsosamt. Enligt Jon Fuglsang, matsociolog och lektor vid Köpenhamns School of Professional Studies, är vissa ungdomar mycket intresserade av en hälsosam livsstil eftersom det blir en slags identitetsmarkör och eftersom skönhetsideal är viktiga för vissa.
Det finns till exempel fler vegetarianer och veganer i 20-årsåldern, precis som vissa unga är mycket intresserade av motion och proteinrik eller slimmande kost.
Valmöjligheterna kan vara nog så hälsosamma, men de kan också bli enkelspåriga.
"Den varierade kosten kan försvinna i 20-årsåldern eftersom man lär sig att laga några rätter som fungerar för en och sedan håller man sig till dem", förklarar Jon Fuglsang.
16-29 år är den ålder då flest kvinnor har ett ohälsosamt kostmönster. För män är det inte någon större skillnad under livet. Deras kostmönster är dock generellt sett mer ohälsosamt än kvinnornas.