Ät efter din ålder: De bästa kosttipsen för 20-årsåldern

Din kropp kan göra nästan vad som helst när du är ung. Men ta hand om den – för ditt framtida jags skull. Se hur du äter hälsosamt när du är ung.

Ung kvinna strösslar kryddor på en sallad.

MATLAGNING är nytt territorium för många i 20-årsåldern. Men det lönar sig att investera lite tid och energi i att lära sig det.

© iStock

Om du är i 20-årsåldern kanske du känner dig oövervinnerlig. Din kropp är på topp när det gäller saker som cellförnyelse, muskelmassa, vitalitet och hormoner.

Men även om räkningen för en ohälsosam livsstil kan komma senare för många, är det klokast att göra bra och hälsosamma matval nu.

I 20-årsåldern flyttar många av oss bort från mammas och pappas köttgrytor och lär oss att skapa våra egna matvanor. Vanor som kan följa oss under resten av livet.

Här kan du läsa om de största hindren för att äta hälsosamt i 20-årsåldern och få konkreta råd om hur du kan övervinna dem.

Snäv budget och alltid på språng

Många 20-åringar kämpar för att få ekonomin att gå ihop, vilket kan resultera i ohälsosamma och enformiga kostval med billiga färdigrätter, snabba kolhydrater som rostat bröd, sockerhaltiga flingor och för mycket alkohol.

Det är också ett årtionde då många är upptagna med utbildning, utlandsresor, vänner och fester. Vi spenderar mindre tid hemma och är mindre upptagna med att bilda familj.

Som ett resultat av detta handlar måltiderna mindre om familjetid och samvaro och mer om att bara bli mätt.

"Mat och ätande är ett komplext område för många unga människor. Å ena sidan saknar de tid, kunskap och ekonomi för att utöva en sund matkultur, men å andra sidan kan de också känna press att leva eller se ut på ett visst sätt."
— Jon Fuglsang, livsmedelssociolog och docent

Matval kan bli en identitet

Men vissa ungdomar är också väldigt bra på att äta hälsosamt. Enligt Jon Fuglsang, matsociolog och lektor vid Köpenhamns School of Professional Studies, är vissa ungdomar mycket intresserade av en hälsosam livsstil eftersom det blir en slags identitetsmarkör och eftersom skönhetsideal är viktiga för vissa.

Det finns till exempel fler vegetarianer och veganer i 20-årsåldern, precis som vissa unga är mycket intresserade av motion och proteinrik eller slimmande kost.

Valmöjligheterna kan vara nog så hälsosamma, men de kan också bli enkelspåriga.

"Den varierade kosten kan försvinna i 20-årsåldern eftersom man lär sig att laga några rätter som fungerar för en och sedan håller man sig till dem", förklarar Jon Fuglsang.

16-29 år är den ålder då flest kvinnor har ett ohälsosamt kostmönster. För män är det inte någon större skillnad under livet. Deras kostmönster är dock generellt sett mer ohälsosamt än kvinnornas.

Tips för hälsosam kost i 20-årsåldern

Prioritera att laga mat själv – ibland 🥘

Den mat vi äter ute innehåller i allmänhet mer fett, salt och kalorier än den mat vi lagar hemma.

Få all hjälp du kan med matlagningen från kokböcker, recept på nätet och YouTube.

Ta med nyttig mat när du är på språng 🎒

Eller prioritera nyttig färdigmat om du inte är hemma så mycket.

5 x nyttig mat till matlådan:

3 x nyttig färdigmat:

  • sallad
  • yoghurt eller gröt med topping
  • kycklingspett

Ät nyttigt på ett budgetvänligt sätt 💸

Köp grova grönsaker (särskilt under säsong). De är billiga, långlivade, mättande och fullproppade med nyttigheter.

Använd rotfrukter och kål i allt från grönsakssoppor till kötträtter som bolognese, lasagne, köttbullar etc. Då drygar du ut köttet.

Ät tre huvudmål om dagen 🥗

Prioritera tre nyttiga och mättande huvudmåltider varje dag, även om du är upptagen och bor ensam. Ta god tid på dig vid måltiderna om du kan.

Lyssna på dina hunger- och mättnadssignaler istället för att sträva efter att se ut som en viss typ på Instagram med orealistiska kroppsformer.

Få i dig tillräckligt med B-vitamin 🐟

Vissa unga människor har ett relativt högt intag av alkohol, vilket kan påverka kroppens absorption av vitamin B i synnerhet.

Samtidigt äter många människor i 20-årsåldern en vegansk kost och bör överväga ett vitamin B12-tillskott av denna anledning.

Bra källor till vitamin B12:

  • kött
  • mjölk
  • fermenterade mjölkprodukter
  • ost
  • ägg
  • fisk

Var uppmärksam på järnbrist 🩸

Om du är en ung kvinna bör du vara medveten om att järnbrist är vanligare i 20-årsåldern än du kanske tror på grund av menstruationen.

Menstruation ökar risken för järnbrist.

Goda källor till järn:

  • Kött och fisk, särskilt inälvsmat
  • Bladgrönsaker som spenat och broccoli
  • Spannmål som rågbröd och müsli

Du kan hjälpa ditt järnupptag genom att äta varierade måltider med mycket frukt och grönsaker, eftersom C-vitamin främjar järnupptaget.

Smaka på allt möjligt 👅

Dra nytta av det faktum att du befinner dig i ett decennium där du kanske kommer att träffa många nya människor och resa till främmande delar av världen. Prova mat som du aldrig har ätit hemma eller som du inte trodde att du gillade.

20-årsåldern ger dig en unik chans att få mer varierade matvanor framöver.