Därför är motion den bästa vägen till ett stabilt blodsocker
Du tror kanske att du ska äta för att hålla blodsockret stabilt. Det är en myt! Se här vad du egentligen borde göra.
Du tror kanske att du ska äta för att hålla blodsockret stabilt. Det är en myt! Se här vad du egentligen borde göra.
Du känner säkert igen känslan när du har ätit. Du är tom på energi och det enda du vill är att vila på soffan. Känslan uppstår bl a för att du har för många sockerarter i blodet – med andra ord: Ditt blodsocker är skyhögt.
Oavsett om du äter en bit baguette, ett äpple eller en müslibar så stoppar du in sockerarter i kroppen, och de tar sig ut i blodet. Det är helt normalt, och ofarligt, att blodsockret stiger i samband med måltider. Men sockerarterna ska helt ut från blodet igen.
De ska in på kroppens lager, där de kan göra nytta och ge dig energi för att göra dina vardagsaktiviteter. Om det inte sker, blir kroppen tung och energilös.
LÄS OCKSÅ: Sötningsmedel kan påverka blodsockret
Du känner kanske också igen känslan av att få “lågt blodsocker”, när det är länge sedan du åt och du behöver stoppa mat i magen. Men innan du sliter pappret av första bästa chokladkaka, ska du veta att mellanmål inte alls gynnar blodsockret. Snarare tvärtom!
LÄS OCKSÅ: 7 vinster med att skippa sockret
Vill du ha ett stabilt blodsocker ska du istället jobba med musklerna. Att äta för att hålla blodsockret stabilt är som att kissa i byxorna för att hålla sig varm. Det sköna känslan är kortvarig, och det blir bara värre efteråt. Men varför då egentligen?
Så länge du inte lider av diabetes kan väl kroppen reglera blodsockret själv? Både och. Din kropp är så smart konstruerad att när du äter något, så producerar du hormonet insulin. Insulin jobbar för att leda bort sockret från t ex spannmål, frukt eller godis från blodet och ut till lagret, så att det därifrån kan fördelas till alla kroppens celler där det kan göra nytta.
Högt blodsocker uppstår när kroppen inte längre kan transportera socker effektivt från blodet till cellerna. Komplikationerna uppstår över tid. För om du låter insulinet göra allt jobb själv slutar resten av kroppen – bl a musklerna – att göra sin del av jobbet att ta upp socker från blodet. Om du samtidigt äter massa mellanmål, måste insulinet jobba konstant.
Det får inga pauser som det behöver för att göra sitt jobb på bästa sätt. Gradvis kommer insulinet förlora mer och mer av sin effekt, och då får vi stora problem.
Över hälften av oss går runt med en kropp som inte kan reglera blodsockret själv, t ex på grund av inaktivitet och övervikt. Och det blir en ond spiral.
Därför är det alltså otroligt viktigt att du hjälper kroppen att hålla blodsockret stabilt genom att ge insulinet några välförtjänta pauser och genom att se till att kroppen använder insulinet, när den behöver det. Det gör du förstås genom att äta en hälsosam kost. Men minst lika viktigt är att du inte sitter still hela dagen. All form av rörelse och träning gör nämligen underverk för kroppens förmåga att reglera ditt blodsocker.
En rask promenad eller en halvtimme på crosstrainern innan en måltid kommer med stor sannolikhet att minska ditt behov av att lägga dig på soffan och ta en tupplur efter maten. På samma sätt kan några få minuter med hög puls efter en måltid sänka blodsockret direkt och ta bort den trötta, tunga känslan.
Träna på 10 minuter: Här är träningsserien som stärker hela kroppen
Ett liv med regelbunden motion förbättrar dessutom kroppens förmåga att ta bort överskottssocker från blodet, både kort- och långsiktigt. Din kropp är designad för att själv kunna hålla blodsockret stabilt, men det kräver att du inte står i vägen för den genom att småäta under hela dagen.