Därför är motion den bästa vägen till ett stabilt blodsocker

Du tror kanske att du ska äta för att hålla blodsockret stabilt. Det är en myt! Se här vad du egentligen borde göra.

Kvinna som tar en promenad.

MOTION – En rask promenad innan eller efter du har ätit hjälper till att ta bort överskottssocker från ditt blod.

© iStock

Du känner säkert igen känslan när du har ätit. Du är tom på energi och det enda du vill är att vila på soffan. Känslan uppstår bl a för att du har för många sockerarter i blodet – med andra ord: Ditt blodsocker är skyhögt.

Sockret ska helst bort från blodet – snabbt

Oavsett om du äter en bit baguette, ett äpple eller en müslibar så stoppar du in sockerarter i kroppen, och de tar sig ut i blodet. Det är helt normalt, och ofarligt, att blodsockret stiger i samband med måltider. Men sockerarterna ska helt ut från blodet igen.

De ska in på kroppens lager, där de kan göra nytta och ge dig energi för att göra dina vardagsaktiviteter. Om det inte sker, blir kroppen tung och energilös.

LÄS OCKSÅ: Sötningsmedel kan påverka blodsockret

Mellanmål funkar inte

Du känner kanske också igen känslan av att få “lågt blodsocker”, när det är länge sedan du åt och du behöver stoppa mat i magen. Men innan du sliter pappret av första bästa chokladkaka, ska du veta att mellanmål inte alls gynnar blodsockret. Snarare tvärtom!
LÄS OCKSÅ: 7 vinster med att skippa sockret

Vill du ha ett stabilt blodsocker ska du istället jobba med musklerna. Att äta för att hålla blodsockret stabilt är som att kissa i byxorna för att hålla sig varm. Det sköna känslan är kortvarig, och det blir bara värre efteråt. Men varför då egentligen?

Så länge du inte lider av diabetes kan väl kroppen reglera blodsockret själv? Både och. Din kropp är så smart konstruerad att när du äter något, så producerar du hormonet insulin. Insulin jobbar för att leda bort sockret från t ex spannmål, frukt eller godis från blodet och ut till lagret, så att det därifrån kan fördelas till alla kroppens celler där det kan göra nytta.

Högt blodsocker uppstår när kroppen inte längre kan transportera socker effektivt från blodet till cellerna. Komplikationerna uppstår över tid. För om du låter insulinet göra allt jobb själv slutar resten av kroppen – bl a musklerna – att göra sin del av jobbet att ta upp socker från blodet. Om du samtidigt äter massa mellanmål, måste insulinet jobba konstant.

Det får inga pauser som det behöver för att göra sitt jobb på bästa sätt. Gradvis kommer insulinet förlora mer och mer av sin effekt, och då får vi stora problem.

Kan bli en ond spiral

Över hälften av oss går runt med en kropp som inte kan reglera blodsockret själv, t ex på grund av inaktivitet och övervikt. Och det blir en ond spiral.

  • För det första riskerar du att öka ditt sockersug, så att mycket vill ha mer. Kroppen registrerar att du får i dig socker, men om du inte snabbt får det från blodet och ut i cellerna kommer kroppen att skrika efter ännu mer socker och ännu mer energi.
  • För det andra utsätter du kroppens celler för ett slags undantagstillstånd, där immunförsvaret vänder uppmärksamheten mot det höga blodsockret istället för att ta hand om andra viktiga processer. Med andra ord: Det höga innehållet av socker i blodet håller ditt immunförsvar sysselsatt, vilket gör dig mer sårbar för allvarliga sjukdomar.

Därför är det alltså otroligt viktigt att du hjälper kroppen att hålla blodsockret stabilt genom att ge insulinet några välförtjänta pauser och genom att se till att kroppen använder insulinet, när den behöver det. Det gör du förstås genom att äta en hälsosam kost. Men minst lika viktigt är att du inte sitter still hela dagen. All form av rörelse och träning gör nämligen underverk för kroppens förmåga att reglera ditt blodsocker.

En rask promenad eller en halvtimme på crosstrainern innan en måltid kommer med stor sannolikhet att minska ditt behov av att lägga dig på soffan och ta en tupplur efter maten. På samma sätt kan några få minuter med hög puls efter en måltid sänka blodsockret direkt och ta bort den trötta, tunga känslan.

Träna på 10 minuter: Här är träningsserien som stärker hela kroppen

Ett liv med regelbunden motion förbättrar dessutom kroppens förmåga att ta bort överskottssocker från blodet, både kort- och långsiktigt. Din kropp är designad för att själv kunna hålla blodsockret stabilt, men det kräver att du inte står i vägen för den genom att småäta under hela dagen.

4 träningstips för ett stabilt blodsocker


  1. Kom upp och rör på dig under dagen, så att du bryter en längre stunds inaktivitet. 3–5 min, där du t ex går i trappor, tar en promenad med hunden, gör några utfallsteg eller liknande.
  2. Träna gärna innan eller efter dina måltider. Det motverkar den tunga, trötta känslan.
  3. Använd så många muskler som möjligt, eftersom muskelaktiviteten ökar insulinkänsligheten. Använd framförallt de stora musklerna i benen.
  4. Följ de officiella rekommendationerna. Minst 30 minuters motion vid måttlig intensitet om dagen och 2 x 20 minuter vid hög intensitet i veckan. En cykeltur eller en rask promenad räknas också som motion vid måttlig intensitet.

Så här påverkar motion ditt blodsocker

Grafik over blodsukker

Innan motion

Har du ätit mycket under dagen är ditt blodomlopp förmodligen fullt av socker, framförallt om du nyss har ätit. Din kropp kan kännas tung och trött. Är det länge sedan du åt kommer kroppen att börja hämta socker från dina lager.

Grafik over blodsukker under motion

Under motion

När vi tränar blir kroppen mycket bättre på att ta upp sockret vi har i vårt blod. Att musklerna arbetar gör nämligen att kroppen blir mer känslig för hormonet insulin, som leder bort sockret från blodet och ut i kroppens celler.

Grafik af blodsukker efter motion.

Efter motion

När du har varit fysiskt aktiv kan du uppleva ett lägre blodsocker i upp till 24 timmar. Under den tiden är musklerna mer mottagliga för insulin än normalt. Ju längre tid du har tränat, desto längre kommer effekten att vara.