Köpguide för massageapparater: Välj den rätta för dig

Ömma och stela muskler kan förebyggas hemma i vardagsrummet. Men du måste veta vad du ska välja för maskin. Läs vår guide och hitta helt rätt massageapparat.

Kvinna med massageapparat.

HEMMAMASSAGE En massageapparat kan vara ett bra alternativ till massagebesök.

© iStock

När du inte har en massör till hands dygnet runt är det bra att det finns redskap som både kan lindra och förebygga ömma muskler.

Massageapparater finns idag i flera olika former och med olika funktioner. Här har vi samlat ett urval och testat några av de mest populära apparaterna på marknaden, så du kan hitta den som passar dina behov bäst.

Läs också: TEST av yogamattor – så väljer du rätt

1 Massagekudde


VAD GÖR DEN?

Du får en effektiv och skön massage via kuddens roterande kulor som snurrar åt två håll. Vissa kuddar avger också infraröd värme.

HUR ANVÄNDER JAG DEN?

I motsats till andra apparater, som du ska föra över musklerna eller montera på kroppen, så vilar du bara din ömma kroppsdel på kudden. Det gör den användbar på flera ställen på kroppen,
t ex nacke, lår eller ländrygg.

VEM SKA KÖPA DEN?

En massagekudde är framförallt bra för dig som lider av spänningar och stelhet i nacken och/eller benen.

+ Enkel och bekväm att använda och tar inte mycket plats.

Begränsar sig till ett mindre muskelområde i taget.

Vi testar:

Flowpillow Heat massagekudde från Flowlife

1.490 kr.

Den här kudden har infraröd värme, vilket ger en extra skön massage, som blir effektiv och går på djupet. Kudden är väldigt lätt att styra med sina tre knappar, tre program och två hastigheter.

Batteritiden är strax under 2 timmar, vilket är tillfredsställande. Håll dig till den medföljande laddaren, laddare som inte är original riskerar att förstöra maskinen.

2 Massagepistol


VAD GÖR DEN?

En massagepistol har inget med ett vapen att göra – om man inte tänker att man krigar mot ömma muskler. Pistolen är ytterst effektiv när du vill snabba på återhämtningen snabbt efter träning.

Men olika munstycken – vissa spetsiga, andra runda – kan den lösa upp även de minsta sen- och muskelområdena. Kan också användas innan träningspass för att uppnå bättre rörelsefrihet.

HUR ANVÄNDER JAG DEN?

Pistolens huvud skickar ut flera snabba vibrationer som löser upp vävnaden när du kör den över huden, och den kan användas på alla kroppens muskler. Lider du av ömma vader kör du bara pistolhuvudet fram och tillbaka över vadmuskeln – eller håller den stilla på den ömma punkten. Du behöver inte trycka eller pressa maskinen hårt mot muskeln. Pistolen är den som gör jobbet.

Läs också: 10 övningar som din ländrygg kommer att älska

VEM SKA KÖPA DEN?

Alla som tränar och vill återhämta sig snabbare. Eller om du bara vill lindra muskel- och ledsmärtor.

+ Enkel och snabb smärtlindring. Lätt att ha med som om du t ex vill använda den innan träning.

Du kan använda den överallt där du kommer åt, för du håller den i handen själv.

Massagepistol fra Reecover Elite

Vi testar:

Massagepistol från Reecover Elite

2.689 kr.

Med hela 3.200 vibrationer i minuten är det här en kraftfull pistol. Den är effektiv med sina många olika huvuden och redskap, men ändå lätt att använda. Välj det munstycke/redskap du vill ha, tryck ”on”, välj mellan tre nivåer och tryck ”play”.

Har du ofta ömma muskler är den värd pengarna. Batteritiden är 2–4 timmar beroende på vilken nivå du kör den på.

3 Klassisk massageapparat


VAD GÖR DEN?

Klassiska massageapparater är ofta maskiner man håller i handen, med roterande kulor som masserar huden. En del är utrustade med uppvärmningsfunktion, andra med infraröd värme.

Om apparaten är av bra kvalitet kan den avhjälpa spänningar och hjälpa dig av med muskel- och ledsmärtor samt förebygga permanenta skador.

HUR ANVÄNDER MAN DEN?

Massageapparater finns i många skepnader – vissa enklare att använda än andra. Vissa modeller håller man i handen, andra är formade som ett slags bälte som placeras på det ställe på kroppen som man vill ha masserat, t ex nacken eller ländryggen, och sedan göra apparaten jobbet själv.

VEM SKA KÖPA DEN?

Klassiska massageapparater är för dig som njuter av att få massage, och som kanske lider av spänningar och ömma muskler efter träning eller efter en lång dag på jobbet.

+ En bra massageapparat kan man nästan ge samma välbefinnande som ett par händer.

Det krävs kanske en hjälpande hand att placera apparaten rätt och den kan vara lite otymplig att ta med sig.

Massagebälte, Beurer

Vi testar:

Mg 151 massagebälte från Beurer

1.299 kr.

Detta bälte är både mångsidigt och lätt att använda. Placera den till exempel runt nacken eller ländryggen och stick in händerna genom de specialdesignade handtagen. Då kan du bara sitta och koppla av samtidigt som du får en effektiv massage som är både skön och smärtlindrande.

Bältet har flera olika inställningar och program så att du kan få den perfekta massagen. Den fungerar dock bara med sladden i uttaget, och du är lite låst medan du sitter med den på. Det är en liten nackdel att knapparna inte lyser när man trycker på dem, och det kan vara svårt att bedöma om man har tryckt på dem eller inte.

4 Flowpression boots


VAD GÖR DE?

Flowpressionstövlar är ett par långa, mjuka kängor som masserar hela benet från ankel till lår. De består av en små kuddar som är fyllda med luft och trycker kraftigt på dina ben.

Trycket avlastas och ökar kontinuerligt, vilket skapar en rytm som stimulerar blodtillförseln, minskar spänningar i muskelvävnaden och får musklerna att slappna av.

HUR ANVÄNDER MAN DEM?

Du sätter på dig stövlarna med hjälp av en dragkedja, sätter dig tillrätta och väljer ett program. Sedan börjar apparaten att fylla och tömma stövlarna på luft. Trycket och tiden kan ställas in efter behov.

Läs också: Somna med hjälp av avslappningsmusik och lugnande ljud

VEM SKA KÖPA DEM?

De flesta skulle nog tycka det var skönt med ett par flowpression-stövlar, men de är framförallt bra för dig som tränar en del och som lider av ömma muskler i ben eller höfter.

+ Kräver inget av dig och du kan sitta och göra annat eller på mobilen medan du får en effektiv benmassage.
De är inte billiga och de tar en del plats, så du behöver gott om plats i skåpet eller under soffan. Och så kan de bara massera benen

Recovery Boots från Reecover Elite

Vi testar:

Recovery Boots från Reecover Elite

7.919 kr.

Här har vi lite av en Rolls-Royce inom hemmamassage, och modellen ligger därför i den dyra änden av skalan. Med 8 tryckkammare är det ett par kraftiga stövlar som verkligen tar tag om du vill. Kontrollen är lätt att använda och gör allt arbete åt dig.

Du kan välja om du vill ha massage, återhämtning, lymfdränage eller "full squeeze". Allt du behöver göra är att koppla av och njuta av en extremt bekväm massage. Vi har testat stövlarna i 4 x 20 min, och det fanns fortfarande batteritid kvar. De kan även användas under laddning.

5 Foam roller


VAD GÖR DEN?

En foam roller är en liten rulle – oftast i skumgummi – designad för att mjuka upp din vävnad, t ex efter träning eller för att förebygga skador eller rehabträning. De finns i flera olika storlekar, ofta 45 eller 90 cm. Ju längre rulle, desto enklare är den att röra sig runt på.

En del är släta, andra har knottriga ytor och några kommer till och med med en inbyggd vibrator. De med ojämn yta går oftast djupast in i vävnaden, men kan kännas obehaglig för en del.

HUR ANVÄNDER JAG DEN?

Du kan inte sitta och slappna av medan du använder en foam roller. Den kräver att du är aktiv. Du sitter eller ligger på rullen, som masserar dina muskler och senor medan du rullar fram och tillbaka. Den kan t ex användas på höfter, lår och rygg.

VEM SKA KÖPA DEN?

Bra för alla, både väldigt aktiva och mer stillasittande. Framförallt bra för löpare som tenderar att få ont i senor i ben och höfter.

+ En billig lösning utan sladd. Och du kommer på djupet med få rörelser, framförallt när det gäller bak- och framsida lår.

Kräver lite jobb. För vissa kan det vara obehagligt till en början. Men ju mer du använder den, desto mer löser den upp.

Vibration Foam Roller från Titan Life

Vi testar:

Vibration Foam Roller från Titan Life

849 kr.

Den här foam rollern skiljer sig från andra genom att ha en inbyggd vibrator, som tillsammans med sin nubbade struktur ger en intensiv massage. Du kommer djupt ner i musklerna och aktiverar blodflödet.

Rollern kan användas under en relativt lång tid utan att behöva laddas, och den är lätt att använda. Allt du behöver göra är att slå på den, välja mellan tre program och rulla iväg! Den är något dyrare än vanliga foam rollers.

6 Tens-apparat


VAD GÖR DEN?

En TENS-apparat skickar in elektriska impulser i kroppens nervbanor genom elektroder som klistras på huden. Metoden sägs aktivera kroppens eget naturliga smärtförsvar.

Det finns många olika typer av TENS-apparater, men vad de har gemensamt är att de hjälper musklerna att återhämta sig efter träning eller skador. Apparaten kan alltså användas både förebyggande och läkande.

HUR ANVÄNDER MAN DEN?

Elektroderna klistras på huden – ofta vid muskelfästena. Det följer med en manual, så du kan se precis var du ska sätta dem. Sedan sätter du på apparaten och de små, elektriska impulserna strömmar genom huden. Du kommer uppleva att muskeln börjar hoppa och dansa. Program och stötnivå justeras på enheten. Du kan t ex välja mellan smärtlindring, massage eller återhämtning.

VEM SKA KÖPA DEN?

Köp en TENS-apparat om du lider av smärtor som du vill lindra. Och här pratar vi om allt från träningsvärk till växtvärk och förlossningsvärkar.

+ Ytterst effektiv smärt­lindring. Enkel att ha med sig på skid- eller vandringssemester. Kan användas överallt på kroppen för att lindra många olika slags smärtor.
Eftersom vi har med ström att göra behöver du veta vad du gör, och inte sätta elektroderna på huden på måfå. Kräver ofta en medhjälpare för att sätta på elektroderna.

Läs också: TEST: Är du stressad?

EM 59 Digital TENS-apparat från Beurer

Vi testar:

EM 59 Digital TENS-apparat från Beurer

1.299 kr.

TENS-apparater är bland de mest effektiva massageapparaterna, och den här modellen är så kraftfull att den kan få hela din arm att dansa. Om du t ex vet hur en tennisarmbåge känns kommer du minnas dagen du fick en TENS-apparat.

Den här modellen är lätt att komma igång med när du har läst bruksanvisningen noga. Och så får du med flera program som ger dig många olika alternativ inom smärtlindring.

7 Akupressurmatta


VAD GÖR DEN?

En akupressurmatta – eller en spikmatta – består av tusentals små plast- och skumgummipiggar, som skapar ett tryck mot huden, musklerna och vävnaden. Metoden heter akupressur och kan påminna om tekniken bakom zonterapi, där man pressar på muskeln tills den ”släpper” ömheten.

Mattan är lite av ett multiredskap, som kan avhjälpa smärtor i rygg, axlar, ländrygg och nacke. Och en del säger sig bli av med huvudvärk, stress och ångest när de använder spikmattan regelbundet. Och som sidoeffekt upplever en del till och med bättre nattsömn.

HUR ANVÄNDER MAN DEN?

Du lägger dig helt enkel bara på mattan och då kommer de små piggarna att pressa mot musklerna, öka blodcirkulationen och skapa goda förutsättningar för avslappning i hela kroppen. Piggarna kan göra ont till en början, men smärtan lättar långsamt och känslan av lindring uppstår. Det är mycket skönare än det låter.

VEM SKA KÖPA DEN?

Prova den t ex om du lider av smärtor i ryggen eller sover oroligt. Använder du mattan regelbundet blir det en skön vara, som varmt kan rekommenderas innan läggdags, eftersom du får en skön känsla av ro i kroppen.

+ Inget batteri. Du kan ligga på mattan så länge du vill. Den är också budgetvänlig och tar nästan ingen plats när du rullar ihop den.

Det tar lite tid att vänja sig vid behandlingsformen. Efter cirka 14 dagar kommer det kännas lindrande för kroppen.

Eco akupressurset från Bodhi Vital

Vi testar:

Eco akupressurset från Bodhi Vital

705 kr.

Här har vi något så sällsynt som en ekologisk akupressurmatta, som skiljer sig åt från andra spikmattor genom att inte vara gjord av plast, utan av kokosfibrer. Priset är högt, men då får du även en förvaringsväska och en kudde med på köpet.

Piggarna är vassa och redo att stimulera kroppen från början till slut. Så det är bara att rulla ut, lägga sig och vänta på den sköna känslan som uppstår efter några minuter.