TEST av yogamattor – så väljer du rätt

En yogamatta är ett måste om du vill stå stabilt i många av de krävande ställningarna inom yoga. Men vad ska en yogamatta ha för egenskaper? Hur stor ska den vara? Och vilket material ska du välja? Få svar på allt du behöver veta om det oumbärliga träningsredskapet här.

Kvinna som rullar ihop en yogamatta

YOGAMATTA Gillar du yoga? Då ska du ha din egen yogamatta! Här får du hjälp att välja rätt.

© iStock

En bra yogamatta är en nödvändighet om du ska stå stabilt i de ofta krävande yogaställningarna. En yogamatta är också bra att ha även om du inte tränar yoga. Yogamattan kan nämligen även användas till andra saker, t ex styrkeövningar, pilates eller för att stretcha efter löprundan.

Men behöver din egen yogamatta? Vilken sort passar dig bäst? Vilka yogamattor klarar sig bäst i test? Och är en billig modell lika bra som en dyr? Få svar på alla dina frågor om yogamattor här.

Guide till yogamattor – test och tips

Yogamatta-testI FORM testar yogamattor

När du ska köpa ny yogamatta är tjocklek, material, längd och bredd viktigt, för att du enkelt ska kunna komma ut i de krävande ställningarna och göra många olika sorters övningar.

I FORM testar hela tiden olika yogamattor. Alla yogamattorna i våra test testas noga i olika ställningar: Allt från hunden till solhälsningen och krigaren. Yogamattorna blir bedömda utifrån storlek, vikt, halksäkerhet och komfort samt praktisk användarvänlighet.

I FORM har testat de här 7 yogamattorna 2022:

  • ecoYoga – Jute Yoga Mat
  • Athlecia – Palin Printed Yoga Mat
  • Goyogi – Yogamatta naturgummi
  • Lululemon – Take Form Yoga Mat
  • Endurance – Yoga Mat 6mm
  • Casall – Yoga Mat Natural Cork 5mm
  • Moonchild – Stay Grounded Yoga Mat

Vilken blev bäst i test i vårt test av yogamattor? Och vilken yogamatta har vi utsett till mest privärd? Klicka på "Ladda ned artikel" här under och se hela testet.

I FORM har testat de här 5 yogamattorna 2018:

  • Casall yogamatta – Yoga Mat Position 4 mm
  • Rebok yogamatta – Yoga Mat 4 mm
  • Liforme yogamatta – Love Mat
  • Abilica yogamatta – Breathe YogaMat
  • Yogiraj yogamatta – Allround Yoga Mat 4 mm

Vilken blev bäst i test i vårt test av yogamattor? Och vilken yogamatta har vi utsett till mest privärd? Klicka på "Ladda ned artikel" här under och se hela testet.

Test av yogamattor 2017

Kolla även in vårt test av yogamattor 2017. Vår favorit här har en alldeles speciell funktion, som gjorde att det inte rådde några tvivel när vi skulle utse vilken matta som var bäst i test.

I FORM har testat de här 8 yogamattorna 2017:

  • Ablica yogamatta – Ablica ECO
  • Adidas yogamatta – Adidas Yoga Mat 6 mm
  • Casall yogamatta – Casall mat Nano grip 5 mm
  • Liforme yogamatta – Liforme yoga mat
  • Manduka yogamatta – Manduka Prolite
  • Moshi Moshi yogamatta – Moshi Moshi Mind Yoga mat
  • Reebok yogamatta – Reebok Mat 6 mm
  • Titan yogamatta – Titan

Vilken blev bäst i test? Och vilken har vi korat som bästa köp? Klicka på "Ladda ned artikel" här under och se hela testet.

Varför ska jag köpa min egen yogamatta?

Förutom att välja en yogamatta som passar dina behov är det också klart mer hygieniskt att ha sin egen yogamatta. Du kan självklart alltid låna en yogamatta på gymmet, men om du tänker på allt intorkat svett och alla döda hudceller som sitter fast på yogamattans yta, så känns det kanske fräschare att köpa din egen.

Har du din egen yogamatta så har du också större kontroll över att den blir rengjord. Behöver vi säga mer?

Vad är skillnaden på en yogamatta och en träningsmatta?

En yogamatta är normalt tunnare än en klassisk träningsmatta. En yogamatta är omkring 4 mm tjock medan en träningsmatta är minst 1 cm tjock.

Skillnaden beror bl a på att det kan vara svårt att hålla balansen när du tränar yoga, om mattan är för tjock. Och den klassiska träningsmattan är tjockare för att man ofta gör liggande övningar (med eller utan belastning), där ryggen behöver mer stöd.

Vad är speciellt med en rese-yogamatta?

Kan du inte vara utan hunden, krigaren och kobran när du är på semester kan en reseyogamatta vara ett bra köp för dig. Med en tjocklek på omkring 1,5 mm är resevarianten extremt enkel att vika ihop, så den passar i både handbagaget och resväskan, och som extra bonus väger den maximalt kilo. Reseversionen passar också bra för att lägga ovanpå gymmets mattor.

LÄS OCKSÅ:Guide till rätt yogautrustning

Vad ska jag tänka på när jag köper en yogamatta?

Ska du investera i en yogamatta finns det flera grundläggande saker att tänka på för att du ska komma ut i alla de krävande ställningarna. Här har vi listat en rad frågor som du kan ställa till dig själv när du ska välja en bra yogamatta.

Är yogamattans yta halksäker?

Kontrollera yogamattans yta så att händer och fötter stannar kvar där de ska under yogan. Det är extra viktigt om du har en tendens att svettas mycket när du tränar, så du glider runt under tiden.

Ligger mattan platt?

Kontrollera om mattan får bra grepp i underlaget. Ändarna ska ligga platt ner i golvet utan att vecka sig, då det kan störa när du tränar.

Är yogamattan skön att ligga på?

Prova dig fram med liggande övningar där du masserar ryggraden, eller övningar där du ligger på knäna. Då märker du om yogamattans tjocklek och hårdhet passar dig.

Är yogamattan praktisk?

Hur mycket väger yogamattan? Är den enkel att rulla ihop och packa ner efter användning? Följer det med ett band som du kan fästa ihop mattan med? Och finns det en praktisk bärrem som du kan bära den i till och från träningen? Tänk också igenom vad du ska använda yogamattan till. Ska du främst använda din yogamatta för hemmaträning, gör det kanske inget om den saknar några praktiska detaljer.

Luktar yogamattan?

Vissa yogamattor har en tendens att lukta starkt av plast, vilket kan vara väldigt störande, speciellt vid övningar där ansiktet är i kontakt mycket med mattan.

Tips! Luktar din yogamatta kan du torka ytan med en blöt trasa med ganska mycket ljummet vatten. Häng yogamattan på tork utomhus, dock inte i direkt solljus då färgen annars kan ta skada. Det får lukten att avta.

Har yogamattan en trevlig design?

Välj en färg och/eller ett mönster som gör dig glad och ger dig lust att använda yogamattan. Kom ihåg att du tittar på din yogamatta många gånger när du tränar.

Vilken storlek på yogamatta ska jag välja?

En bra tumregel är att välja en yogamatta som passar din längd och ditt omfång. Generellt är det en fördel om yogamattan är omkring 10-20 cm längre än vad du är lång; så du får maximal rörelsefrihet. Vissa tillverkar erbjuder även extra breda yogamattor. Perfekt om du t ex har breda axlar.

Hur tjock ska en yogamatta vara?

En yogamatta är oftast 4-6 mm tjock är är därmed bara hälften så tjock som den klassiska träningsmattan. Det är en bra tjocklek att välja – oavsett vilken typ av yoga du tränar och hur mycket du väger.

När du tränar yoga är det nämligen en fördel att vara grounded på fler än ett sätt. Om mattan är för tjock, t ex som en vanlig träningsmatta tappar du din kontakt med golvet. Det gör det svårt att hålla balansen i krävande ställningar – och tro oss, du kommer att vara i utmanande ställningar.

Tjockare mattor är dessutom ofta även tyngre, och det är en nackdel om du ska transportera din yogamatta fram och tillbaka till gymmet eller yogastudion.

Har du ryggproblem eller dåliga knän kan du med fördel välja en yogamatta som är 6 mm tjock framför en som är 4 mm, eftersom den troligen känns mjukare att ligga på.

© iStock

Vilket material ska min yogamatta vara gjord av?

De flesta yogamattor är antingen i naturgummi eller PVC, en slags mjuk plast. PVC är billigt att producera och materialet håller länge. Dock är det inte biologiskt nedbrytbart.

Fördelen med yogamattor i naturgummi är att ytan är lite lätt porös. Det leder bort svett och fukt från yogamattans yta och gör den mer halksäker. Materialet är dessutom extra slitstarkt och biologiskt nedbrytbart.

Är en billig yogamatta lika bra som en dyr?

Priset på en yogamatta beror ofta på materialet och produktionsvillkoren, speciellt miljöhänsynen. En del billiga yogamattor är utmärkta val när det kommer till halksäkerhet och komfort. Men de är inte alltid lika miljövänliga som de dyrare varianterna, och risken är större att de slits ut fortare.

Många gånger kan det därför vara bättre att göra en dyrare investering på lång sikt, där du köper en kvalitetsyogamatta. Vissa dyrare yogamattor säljs t o m med livstidsgaranti.

Hur tar jag hand om min yogamatta?

Som utgångspunkt är det bra att tvätta yogamattan med jämna mellanrum. Även om din yogamatta inte verkar smutsig, blir den snabbt full av hudrester, smuts och damm, oavsett om du gör svettig bikramyoga eller mer avslappnande hathayoga.

Hur ofta du ska göra rent den beror dock på vilken typ av yoga du utövar. Hot yoga kräver t ex att du tvättar din yogamatta efter varje pass, medan för hathayoga går det bra att tvätta den med flera månaders mellanrum.

Hur gör jag rent min yogamatta?

Det finns en mängd olika rengöringsprodukter för yogamattor, men du kan även göra din egen.

En enkel metod är att blanda lite diskmedel med ljummet vatten från kranen i en sprayflaska, som du sedan använder för att spraya på mattans yta. Låt det sitta i ett par minuter och torka sedan av med en fuktig trasa så att alla tvålrester försvinner. Tvålrester kan nämligen göra yogamattan hal. Vill du undvika tvål helt och hållet kan en blandning av vinäger och vatten, ev med lite eterisk olja, fungera bra. Vinäger verkar dessutom antibakteriellt och oljan får din matta att dofta gott.

Tips! Låt din yogamatta torka helt efter tvätt, t ex på en tvättlina eller på stången till duschdraperiet, innan du rullar ihop den, så att den inte börjar mögla och lukta illa.