Få koll på svamp i underlivet

Det kliar och svider, och så är tanken på svamp i sig själv också obehaglig. Svamp i underlivet är dock ganska vanligt och kan vanligtvis lätt behandlas. Här får du koll på hur du undviker svamp i underlivet – eller blir av med den om den dykt upp.

Känner du igen symptomen för svamp i underlivet?

KÄNNER DU IGEN SYMPTOMEN FÖR SVAMP I UNDERLIVET? Obehag, klåda och sveda i underlivet är symptom på svamp i underlivet.

© iStock

Svamp i underlivet är en ganska vanlig infektion som de flesta kvinnor har eller kommer att uppleva under livet. Nedanför hittar du svaren på alla dina frågor om svamp i underlivet.

Frågor och svar om svamp i underlivet

Vad är svamp i underlivet?

Det är en infektion orsakad av för mycket svamp i underlivets slemhinna och ibland även i huden vid slidöppningen. Det är oftast fråga om jästsvampen Candida albicans. Ibland är det dock andra svamptyper som irriterar.

Vilka är symptomen på svamp?

En del kvinnor känner tydligt när de har svamp, om de redan haft det en gång. Håll koll på följande besvär:

 • Klåda och sveda i underlivet och kring slidöppningen.
 • Ökad flytning, som är vit och klumpig – det kan påminna om keso i konsistensen.
 • Smärta och obehag vid sex.
 • Sveda när du kissar.

LÄS OCKSA: Endometrios: Ont i underlivet

Candida-svamp

CANDIDA-SVAMP – Om ph-värdet i underlivet kommer ur balans får candida-svampen grogrund att bilda svamp i underlivet.

© iStock

Vad är orsaken till att du får svamp i underlivet?

Candida-svampen är en naturlig del av miljön i underlivet. Det är inte något du varken ser eller märker. Det gör du däremot när miljön är ur balans eller surhetsgraden ändrar sig. Då får svampen fritt spelrum och förökar sig. Det kan finnas olika orsaker till det, som du kan se här.

Årsager til skedesvamp: _SE

 • Antibiotikabehandling

 • Samlag – speciellt med en ny partner

 • Hormonella förändringar vid t ex graviditet, övervikt eller hormonbehandling

 • Överdriven tvätt av underlivet

 • Diabetes

 • Sviktande immunförsvar pga medicin eller andra sjukdomar

LÄS OCKSÅ: Nässelutslag – få läkaren råd för att lindra klådan

Behöver läkaren konstatera svamp?

Första gången du har symptom på svamp i underlivet bör du alltid gå till läkaren. Det kan nämligen handla om andra underlivssjukdomar. Kommer svampen tillbaka, och du känner igen känslan, kan du absolut köpa receptfria läkemedel utan att fråga läkaren först. Hjälper det inte behöver du konsultation. Får du en oväntad blödning från slidan bör du också alltid prata med din läkare.

LÄS OCKSÅ: Öronvax - Vad är det öronläkaren undersöker?

Kan svampen smitta?

Män kan få svamp under förhuden, men det smittar normalt inte kvinnor under samlag. Kvinnor med svamp i underlivet kan eventuellt smitta män, men det är inte bevisat, och skulle det hända, så brukar det försvinna när män tvättar sig under förhuden. Det tyder alltså inte på att svamp i underlivet smittar. Varken vid samlag eller genom att till exempel dela handduk.

LÄS OCKSÅ: Kan munherpes smitta till underlivet?

Vagiator mot svamp i underlivet

BEHANDLING AV SVAMP I UNDERLIVET? Vagiatorer är en av behandlingsmöjligheterna mot svamp i underlivet.

© iStock

Hur behandlar man svamp i underlivet?

Ibland kan kroppen själv få bukt med problemet, så har du bara milda symptom kan du lugnt vänta lite. Försvinner de inte, eller är symtomen väldigt besvärliga, kan du behandla med medicin. Det finns flera olika läkemedel. Vanligtvis använder man lokalbehandling med kräm och vagiatorer i underlivet. Flera av sorterna kan du köpa receptfritt.

Tabletter, som du äter, är också en möjlighet. För att få dem behöver du recept från läkaren. Var dock uppmärksam på att medicinen kommer ut i hela kroppen när du äter tabletter. så risken för biverkningar är större. Statistiskt sett verkar lokalbehandlingar och tablettbehandlingar lika bra. Kvinnor som är drabbade av återkommande svampinfektioner utvecklar ofta resistens mot lokalbehandling och bör då behandlas med tabletter.

Läs också: Nagelsvamp – den bästa behandlingen av svamp på fötterna

Hur tvättar jag underlivet på det mest skonsamma sättet?

 • Låt bli att tvätta dig överdrivet mycket. Nöj dig med att skölja med vatten.
 • Undvik tvål. Det är det bästa för underlivet – särskilt om du har tendens till svamp.
 • Om du inte kan vara utan tvål, så använd intimtvål. Den är mer skonsam för miljön i underlivet.

Kan jag förebygga svamp i underlivet?

Svamp i underlivet är så vanligt att det kan vara svårt att undvika, oavsett vad du gör. Den forskningsmässiga dokumentationen för att förebygga svamp i underlivet är blygsam, men det finns ingenting att förlora på att testa de här råden och de om de funkar:

 • Undvik tajta byxor och underkläder. Välj bomull.

 • Testa probiotika, särskilt när du äter antibiotika. Det är en produkt som innehåller levande mjölksyrebakterier och finns i t ex surmjölksprodukter eller som tabletter..

 • Tvätt utvändigt med vatten innan och efter samlag.

 • Följ de officiella kostråden.

 • Få uteslutet att du lider av diabetes.

 • Testa, i samråd med din läkare, en intervallbehandling med svampmedicin, t ex en vagiator i underlivet efter varje menstruation.

5 myter om förebyggande av svamp

Yoghurt kan bota svamp i slidan

KANSKE

Ett gammalt råd lyder att du kan bekämpa svamp genom att lägga yoghurt i slidan. De sura mejeriprodukterna innehåller nämligen mjölksyrebakterier, så kallad probiotika, som kanske kan hjälpa till att återupprätta en normal bakterieflora.

Laboratorieundersökningar tyder också på att mjölksyrebakterier har en gynnsam inverkan, men det har aldrig på allvar kunnat bekräftas i undersökningar av människor. En undersökning kom fram till att flera kvinnor blev av med svampen om de behandlades med både svampmedicin och probiotika än om de bara använde svampmedicin. Efter en månad var det dock lika många som fick svampen tillbaka i båda grupperna. Mjölksyrebakterier är alltså inget mirakelmedel mot svamp, men gör å andra sidan inte heller någon skada.

Bomullsunderkläder sänker risken för att få svamp i underlivet

KANSKE

Vissa kvinnor upplever att de slipper svamp i underlivet om de använder trosor av bomull istället för ett syntetiskt material. Påståendet är dock inte vetenskapligt bevisat. Kanske sänker det risken lite, men det är ingen garanti mot svamp. Får du återkommande svamp kan du testa att bara använda bomullstrosor och se om det hjälper dig.

Du kan förebygga svamp genom att skippa socker

KANSKE

Håll dig helt från socker – då slipper du svamp! Så lyder ett av råden i den snåriga djungeln av råd mot svamp. Undersökningar har också hittat tecken på att folk som äter mycket socker oftare får svamp i underlivet. Men däremot har det varit svårt att hitta klara bevis för att det går att förebygga svamp i underlivet genom att skära ner på eller utesluta socker ur kosten.

TESTA DIG SJÄLV: Är du beroende av socker?

Trosinlägg och svamp i underlivet
© iStock

Du bör inte använda trosskydd om du vill bli av med svamp i underlivet

FALSKT

Myten om att du kan undvika eller förebygga svamp genom att undvika att använda trosskydd ser ut att vara falsk. En studie har samlat ihop flera olika undersökningar, och det verkar inte utgöra någon risk för svamp i underlivet att använda trosskydd.

Du ökar risken för svamp i underlivet om du är överviktig

SANT

Det är bevisat att övervikt i sig själv ökar sannolikheten för att få infektionen. Därför gör du klokt i att hålla vikten nere genom att följa de officiella kostråden, som bl a lyder att äta mindre socker, motionera och undvika att äta för mycket.

Drömmer du om att bli av med extrakilona? Testa I FORMs tarmkur

Artikeln publicerades i I FORM nr 11/2020