Läkaren bästa råd mot nässelutslag

Om du någon gång har haft nässelutslag så vet du vad klåda är. Utslagen kan komma som en blixt från klar himmel och sprida sig snabbare än vinden. Här får du överläkarens förklaring till problemen, och bästa råd för att stilla klådan.

En kvinna kliar sig på armen, för hon har fått nässelutslag. Hon behöver behandling.

NÄSSELFEBER – Det kliar och bränner, men nässelutslag är ytterst sällan farliga. Du kan köpa hudvård på apoteket, som lindrar klådan.

© gettyimages

Det kliar plötsligt som in i.... ! Är det myggbett? Nej, utslaget brer ut sig. Det uppstår svullna fläckar, rodnad och ännu mer klåda. För du har fått nässelutslag.

Och det är inget ovanligt. Under livet kommer 15-20 procent av oss uppleva ett eller flera utbrott av nässelutslag. Och kvinnor drabbas oftare än män.

Försök att lindra klådan med de här råden från överläkaren i hudsjukdomar. Det finns som tur är flera saker du kan göra för att lindra anfallet av nässelutslag.

Läs mer om nässelutslag:

1 Vad är nässelutslag?


Du känner igen nässelutslag – med den medicinska beteckningen urtikaria – på de intensivt kliande fläckarna, som kan variera i storlek från några millimeter till handflatsstora fläckar. Nässelutslagen brukar vara upphöjda och ljusröda eller ha samma färg som huden. De är ofta blekare i mitten. De kan påminna om ett jättestort myggbett. Utslagen kan sitta överallt på kroppen, och de kan förflytta sig från ett ställe till ett annat.

Typiskt för nässelutslag är att de kommer plötsligt på ett område av kroppen och sedan försvinner lika snabbt, och efter en stund kommer nya utslag på andra delar av kroppen.

... och vad är nässelutslag/nässelfeber inte?

Det är viktigt att veta vad nässelfeber inte är. Till skillnad mot vad många tror är det nämligen inte en allergi. Man kan inte få nässelfeber av mat, pälsdjur eller gräs. Det kan man bl a få allergi av. Anledningen till att många uppfattar nässelfeber som en allergi är att man vid vid en allergisk reaktion kan få nässelutslag på huden. Men det gör inte allergin till nässelfeber.

2 Hur ser nässelutslag ut?


Hur ser nässelutslag ut?

Nässelutslag är de karaktäristiska utslagen som nässelfeber ger. Det är svullna, tydligt avgränsade och röd-rosa med vit mitt. Utslagen kan sitta överallt på kroppen.

3 Varför får man nässelutslag?


Man vet en del om de mekanismer i huden som sätter igång nässelutslagen. Symptomen uppstår för att celler i huden frisätter ämnet histamin. Detta gör att hudens små blodkärl läcker och gör att underhuden svullnar upp. Samtidigt irriterar histaminet hudens nervändar vilket gör att det kliar.

Det vi inte vet särskilt mycket om är vad som gör att cellerna börjar att frisätta histamin. I fler än 8 av 10 fall av nässelutslag hittar man inte den utlösande orsaken till utbrottet.

Det finns dock några faktorer som man vet kan provocera fram nässelutslag.

Saker som kan skapa nässelutslag:

Nässelutslag grafik – kroppen reagerar på sig själv

Kroppen reagerar på sig själv

Många som lider av kronisk nässelfeber (urtikaria) har en undertyp, som kallas kronisk spontan urtikaria. Då uppstår utslagen för att kroppen producerarför mycket IgE-antikroppar. Det innebär att kroppen blir allergisk mot sig själv, alltså en autoimmun reaktion.

Nässelutslag grafik – Fysisk påverkan

Fysiska påverkningar

En annan undertyp av kronisk nässelfeber är kronisk inducerbar urtikaria. Det innebär att det finns en utlösande orsak. Det kan vara kyla som sätter igång utslaget. Sol och värme kan också vara anledningen, precis som kroppens egen svett och tryck på huden från en ryggsäck eller kläder som stramar och skaver.

Nässelfeber stress

Psykiska påverkningar

Att vara i psykisk obalans eller stressad, kan förvärra många sjukdomar – nässelutslag är inget undantag. Stress kan dock inte orsaka nässelutslag, men det kan förvärra utbrottet och göra symptomen värre.

Tror du att du kan vara stressad? Gör vårt stress-test här

Nässelutslag – Infektioner

Infektioner

Man ser att nässelutslag dyker upp i samband med en virusinfektion, så man kan få två sjukdomar på samma gång. Det är framförallt barn som får
nässelutslag när de redan har feber eller något virus som de fått på förskola eller skola.

Nässelfeber – Giftiga kontakter

Giftiga kontakter

Vissa ämnen kan ha en toxisk verkan på huden och orsaka utbrott av nässelutslag. Det är då en reaktion som bara uppstår på själva beröringsstället, ganska direkt efter kontakten. Många reagerar t ex på brännässlor. Det är också från brännässlor som namnet nässelutslag eller nässelfeber kommer.

4 Hur länge varar ett nässelutslag?


Klådan som uppstår vid nässelutslag är obehaglig. Därför längtar man ofta till att utslaget går ner igen. Och det gör det av sig själv, oftast inom några dagar. Men det kan dessvärre också gå flera veckor innan du blir kvitt symptomen.

Om du har kronisk nässelfeber stannar symptomen i fler än 6 veckor. Återkommer nässelutslagen alltid. Nja. Vissa får bara utslagen en enda gång, medan nässelutslagen för andra är trogna följeslagare under flera år.

En kvinna har klåda på handen pga nässelutslag

NÄSSELUTSLAGENS KLÅDA ÄR OBEHAGLIG – Kvinnor är oftare plågade av nässelutslag och får det tre gånger så ofta som män.

© gettyimages

5 Vad är skillnaden på akut och kronisk nässelfeber?


Man kan dela in nässelfeber i två undergrupper: akut nässelfeber, där symptomen vara under kortare tid än 6 veckor, och kronisk nässelfeber där man har dagliga eller återkommande utslag under längre än 6 veckor i taget.

Trots att det heter kronisk nässelfeber, innebär det inte nödvändigtvis att problemet kvarstår hela livet. Det innebär bara att det är ett långvarigt förlopp. Det är ingen skillnad på symptomen för de två typerna av nässelfeber, reaktionen i huden är densamma.

Den kroniska nässelfebern är inte lika vanlig som den akuta, som cirka en femtedel av oss drabbas av en eller flera gånger i livet. Kronisk nässelfeber uppträder hos 0,5-5 procent av befolkningen och ytterst sällan hos barn. Kvinnor drabbas oftast – tre gånger så ofta som män. Men det kan drabba alla.

6 Vilken behandling kan man få mot nässelutslag?


Vid milda utbrott av nässelutslag är det inte nödvändigt med någon annan behandling än att lindra klådan, och det kan du själv stå för (se Så här lindrar du klåda utan medicin) och så behöver du
en god portion tålamod, för att vänta till utslagen försvinner.

Men blir det för jobbigt, så finns det effektiva preparat som kan få bukt med klådan. Se här nedanför:

Nässelutslag och nässelfeber behandling

ANTIHISTAMIN

Den vanligaste behandlingen mot akuta nässelutslag är antihistaminer. Du kan köpa dem receptfritt på apotek. Antihistaminer skyddar cellerna mot det klådframkallande histaminet som frigörs vid ett nässelfeberutbrott. Det är en mycket effektiv behandlingsform, som ger snabb lindring av symptomen.

INJEKTIONER

Vid kroniska nässelutslag behandlar man först med antihistaminer. Men om inte det räcker kan man försöka med den biologiska medicinen som heter Xolair. Det ges som injektioner av en läkare. Man får ofta 2 sprutor med 4 veckors mellanrum.

BINJUREBARKHORMON

Binjurebarkhormon ordineras av en läkare. Det finns biverkningar med den här behandlingen, så därför ges den endast kortvarigt och i väldigt svåra fall av nässelutslag, där andra behandlingsformer inte är tillräckliga.

7 Ska man gå till läkaren med nässelutslag?


Det kan vara obehagligt att få nässelutslag. Men det är inte farligt. Det är inte heller ett uttryck för att du har någon annan sjukdom. Om det bara är ett tillfälligt utbrott med måttlig klåda, så behöver du inte kontakta vården. Men om nässelutslagen dyker upp ofta, och påverkar din vardag, så kontakta vårdcentralen och låt en läkare undersöka utslagen så kan du få hjälp med behandling.

8 Hur kan man förebygga nässelutslag?


Har du någon gång upplevt att din hud får blossande, kliande nässelutslag, är du garanterat öppen för goda råd för att undvika att det händer igen. Dessvärre finns det inte så mycket du kan göra för att försäkra dig om att slippa nya utbrott. Men om du följer de här råden, kan du sänka risken:

  • Om du är relativt säker på vad det är som utlöser dina nässelutslag så se till att undvika det.
  • Vet du inte vad som framkallar nässelutslagen, så för en dagbok över när du får ett utbrott. Kolla om det finns något samband med t ex kallt eller varmt väder, stress och infektioner. Det kan kanske avslöja den utlösande faktorn som du bör undvika.