Har du fått vårtor på fötterna?

Det är inte särskilt kul när besöket i simhallen har bidragit till en irriterande fotvårta under foten. Är inte det något som barn får? Och vad gör du nu? Få råd till hur du undviker och behandlar fotvårtor.

Kvinna som har fått fotvårtor och söker råd för att behandla dem.

FOTVÅRTOR – När du har läst den här artikeln går du aldrig i simhallen utan badtofflor igen.

Det är en obehaglig överraskning, när du upptäcker en liten hård knopp under fotsulan. Fotvårtan dyker upp när du har kommit för nära ett HPV-virus. Du KAN låta den sitta, men det tar ofta 1-2 år innan den föprsvinner av sig själv. Därför är det bäst att ta bort den så fort som möjligt, så du inte smittar andra – eller dig själv på andra ställen på kroppen.

Här kan du få en förklaring till hur fotvårtor smittar och hur du undviker att få fotvårtor. När den väl har kommit får du råd till hur du själv kan behandla den där hemma. Och när du ska söka hjälp hos läkaren. Kanske kan vi ge dig en ny, god vana hos dig att komma ihåg badsandaler nästa gång du duschar på gymmet eller går till simhallen?

1 Vad är fotvårtor?


Fotvårtor är små utväxter på huden som kommer när man blir smittad med en typ av HPV-virus. Infektionen angriper hudcellerna och gör att ett område blir tjockare, så att det bildas en vårta där virusinfektionen befinner sig. När man drabbas av den typen av HPV-virus kan vårtorna också dyka upp på andra ställen på kroppen, t ex på händer, knän och armbågar.

Sitter vårtorna vid de nedre regionerna så är det könsvårtor, så kallad kondylom, och de beror på ett annat typ av HPV-virus. Det finns nämligen många olika typer av HPV-virus. Vetenskapen känner till fler än 100 varianter.

Läs också: Vad är bältros – och vad kan jag göra åt det?

Hur ser en fotvårta ut?
© iStock

2 Hur smittar fotvårtor?


Du kan få fotvårtor om du smittas med HPV-virus – även kallat vårtvirus. Det är tyvärr ett väldigt smittsamt virus, och du kan få det flera gånger under livet. Dock kan du inte få exakt samma vårtvirus två gånger.

Man smittas vid beröring av vårtan eller indirekt av avstötta hudceller från vårtan som också innehåller virus och som trivs bäst i varma och fuktiga miljöer. Vårtvirus smittar inte genom nysningar, hostningar eller andra kroppsvätskor. Har du precis upptäckt en vårta på foten eller handen vill du säkert veta hur du blev smittad. Men det är nästan omöjligt, för fotvårtor växer väldigt långsamt och det kan gå flera månader från att du blev smittad till dess fotvårtan är synlig.

2 sätt fotvårtor kan smitta på

DIREKT SMITTA

Smittan överförs vid direktkontakt med vårtan. Smittan kan överföras både till andra och till smittbäraren själv så man får vårtor på andra ställen på kroppen.

INDIREKT SMITTA

Smittbäraren lämnar virus efter sig på en yta som andra kommer i kontakt med. En vårta lämnar varje dag ifrån sig infekterade hudceller. Även kontakt med dem kan föra smittan vidare.

Kvinna håller fötterna på mattan för att undvika fotvårtor

YOGA – Håll fötterna på yogamattan om du vill undvika fotvårtor

© iStock
Vill du minska risken för smitta bör du hålla dig på mattan så mycket som möjligt när du t ex tränar yoga.

3 Var är det störst risk att bli smittad?


Många får med sig fotvårtor hem från simhallar, gymnastiksalar, omklädningsrum och gemensamma duschar. Det beror på att vårtorna lätt smittar när huden är uppmjukad av vatten eller svett. Då är den nämligen mer mottaglig för HPV-virus och därmed för vårtangrepp. Smittan trivs också bra på halksäkra golv, då viruspartiklarna lätt slits av när fotsulorna kommer i kontakt med den råa ytan. Och naturligtvis främjar det smittan när många människor går barfota på samma ställe.

4 Vem får fotvårtor?


Eftersom fotvårtor är en väldigt smittsam virusinfektion kan alla drabbas av den. Men fotvårtor är vanligast bland barn i skolåldern. 10-20 procent av alla skolbarn har fotvårtor, och framförallt åldersgruppen 12-16 år dras med den smittsamma åkomman. Att så många barn har vårtor beror på att de har ett beteende, som ger smittan goda förutsättningar. De deltar ofta i idrottsaktiviteter med tillhörande gemensamma duschar, går till simhallen och leker med nära kroppskontakt.

Förekomsten av vårtor avtar med åldern, men även vuxna kan få fotvårtor till och från. Har du små sprickor eller revor på fötterna, ökar risken för att bli smittad för då kan virus lättare tränga in i huden. Se därför till att vårda huden på fötterna. Har du nedsatt immunförsvar är du extra mottaglig för HPV-smittan och kan bilda hundratals vårtor.

5 Hur vet man om det är en fotvårta?


Fotvårtor har ett karaktäristiskt utseende, som gör att det är ganska enkelt att identifiera dem. Först och främst har en fotvårta en oregelbunden, blomkålsaktig yta. Och så är huden runt vårtan ofta hård och förhornad, medan vårtans mitt är mjuk.

En fotvårta är ofta 4-5 millimeter i diameter, och sitter oftast på fotsulan eller vid tånaglarna. När du rör vid vårtan känns den ofta lite öm, men det gör inte ont. Om du skrapar bort det översta lagret av vårtan ser du några små mörka prickar. De kallas vårtrötter. Men egentligen är det små blodkärl som har brustit på grund av trycket som vårtan utsätts för när du går och står.

Fotvårta eller liktorn? Om du är osäker kan du läsa mer om liktornar här: Hur ser liktornar ut?

LÄS OCKSÅ: Hur vet man att man har fått munsår?

Fotvårta

Fotvårtorna kommer ofta en och en. Sitter de tillsammans i en klunga kallas de “mosaikvårtor”. Varje vårta är försedd med blodkärl och nerver.

6 Kan fotvårtor försvinna av sig själv?


Precis som många andra virussjukdomar, så försvinner fotvårtor alltid av sig själva. Men det kan ta upp till flera år. Det händer först när immunförsvaret upptäcker att det faktiskt finns något som ska bekämpas. När våra kroppar angrips av virus så slår immunförsvaret ner det genom att bilda antikroppar som tar kål på den objudna gästen.

Vissa virus får antikropparna att vakna väldigt fort. Det sker t ex när det gäller vanliga förkylningsvirus. Andra virus tar längre tid för immunförsvaret att registrera. Det är fallet med HPV-virusen. Det går ofta mellan ett och två år innan antikropparna slår till och bekämpar fotvårtorna. Vissa har dock tur och upplever att vårtan försvinner utan behandling redan efter 2-3 månader.

Läs också: Så här blir du av med nageltrång

7 Dos & don'ts, när du har fotvårtor


DOS:

  • Försegla vårtan med genomskinligt nagellack eller plåster, så att du inte smittar dig själv eller andra.

  • Använd ett medel som hämmar fotvårtans tillväxt. De finns på apotek.

  • Tvätta strumpor, handdukar och sängkläder vid minst 60 grader, så att vårtviruset dör i tvätten

DON'TS:

  • Rör inte vid vårtan, och om du inte kan undvika det så tvätta och sprita händerna efteråt.

  • Dela inte handduk med andra. Se till att alla i hushållet har sin egen.

  • Gå aldrig barfota där andra gör det. På med badsandaler, flip-flops eller strumpor.

8 Ska man behandla fotvårtor?


Man kan välja att låta vårtorna vara obehandlade. De flesta vårtorna försvinner nämligen av sig själva inom 1-2 år. Men de är väldigt smittsamma och kan lätt sprida sig till andra delar av kroppen och till andra människor. Därför är det bäst att försöka förkorta processen genom att behandla – och göra det snabbt. Det är nämligen lättare att få bukt med nya, små vårtor än gamla och envisa.

Det finns olika behandlingsmetoder för fotvårtor, men ingen av dem är någon quick fix som gör dig vårtfri över natten. Gemensamt för metoderna är att de är hjälp till självhjälp. De går nämligen ut på att irritera huden som viruset sitter på, för att på så sätt mobilisera immunförsvaret att bekämpa viruset. Och det kan ta tid att väcka immunförsvaret. Huden är nämligen inte dess högsta prioritet, och produktionen av antikroppar kan därför vara trög.

När du behandlar fotvårtor så förbered dig på att det är en långsam process, som kräver tålamod. Men sedan kan du glädja dig över att fotvårtan inte kommer tillbaka när den väl har försvunnit. Om du inte blir smittad igen av ett annat virus.

LÄS OCKSÅ: Hallux valgus – så här lindrar du smärtorna

Läs också: Nagelsvamp – den bästa behandlingen av svamp på fötterna

9 När ska jag söka vård?


Du bör söka vård på en vårdcentral om du har vårtor som ger mycket besvär, till exempel är såriga eller blöder, eller om du har vårtor på andra ställen än händer och fötter.

Du bör också söka vård för vårtorna om du har diabetes och behöver hjälp med att behandla dina vårtor. Har du stora problem med vårtor kan du få hjälp av en medicinsk fotvårdare, som kan behandla vårtorna, t ex genom frysning eller med specifika läkemedel.

Läs också: Ska jag gå till läkaren med dålig andedräkt?

10 Så här behandlar man fotvårtor


HEMMABEHANDLINGAR AV FOTVÅRTOR

BESKÄRING AV FOTVÅRTOR

En effektiv metod som dock kräver tålamod. Först mjukar du upp fotvårtan med ett fotbad. Sedan skrapar du bort det översta lagret av fotvårtan med en skalpell eller liknande. Det håller tillväxten nere och gör vårtan mer mottaglig för antivårtmedel (se lack och syra). När du beskär vårtan skickas en signal till immunförsvaret om att bekämpa den objudna gästen. Beskär två gånger i veckan tills fotvårtan är borta.

LACK OCH SYRA

Det finns en hel del receptfria läkemedel för hemmabehandling av fotvårtor. Många av dem innehåller salicylsyra som har en frätande verkan. Det skapar en irritation av vårtan och aktiverar därmed immunförsvaret. Du kan också använda vårtlack som förseglar vårtan, så den inte sprider vidare virus och smitta. Vårtlack innehåller också salicylsyra. Behandlingen upprepas flera gånger i veckan.

LÄKARBEHANDLING AV FOTVÅRTOR

Frysning av fotvårtor

FRYSNING AV FOTVÅRTOR

Du kan få fotvårtan behandlad genom att en läkare eller fotterapeut fryser bort den. Själva frysbehandlingen tar bara någon minut, men det är nödvändigt med flera frysningar och uppföljande hemmabehandling innan vårtorna är borta. Behandlingen kan vara smärtsam och den görs utan bedövning.

Skrapning av fotvårtor

SKRAPA BORT FOTVÅRTAN

Här skrapar hudläkaren bort en del av fotvårtan. Det kallas också beskärning. Men det ska inte förväxlas med ett kirurgiskt ingrepp, man skär inte ner i huden för det ger ärr. Du ska följa upp med hemmabehandling, där du varje vecka skrapar på fotvårtan så att immunförsvaret aktiveras och tar bort resten av vårtan. Se hur du gör under punkten Beskärning.

Laserbehandling av fotvårtor

LASER

Särskilt envisa fotvårtor kan hudläkaren försöka att ta bort med laser. Metoden är dock inte mycket mer effektiv än de övriga behandlingsformerna. Under laserbehandlingen bränns vårtan bort, eller så bränner man bort de små blodkärlen i vårtan så att den kvävs. Behandlingen sker under lokalbedövnin

Källa: Martin Meyer, överläkare och specialist på dermatologi, Aleris-Hamlet Hospital

Artikeln publicerades i I FORM nr. 9/2022