Därför är öronvax din vän

Härligt blir det aldrig. Men ditt öronvax är nödvändigt för att hålla smuts och infektioner borta från hörselgången. Läs om hur du bäst håller öronen friska och rena.

En kvinna med vaxpropp sticker ett finger i örat för att ta bort öronvax

ÖRONVAX – Se upp med att sticka in en bomullspinne i örat – det kan bilda vaxproppar.

© iStock

Öronvax är något vi helst vill ta bort. Men i din iver att ta bort den gula massan riskerar du att förstöra örats naturliga rengöringsprogram. Örat är nämligen självrengörande, och det krävs inte mycket för att det ska uppstå vaxproppar eller skada på den känsliga huden i hörselgångarna. Få expertråd om vad du själv kan göra för att hålla öronen rena och friska. Och när du ska överlåta rengöringen till en läkare.

1 Vad är öronvax?


Cerumen kan du kalla örats gula substans, om du inte tycker att öronvax klingar så sexigt. Och trots att många tänker att synligt öronvax är ett tecken på dålig hygien, så får du nog förlika dig med tanken på att ha det. För alla bildar öronvax. Det produceras i den yttersta tredjedelen av hörselgången efter ett enkelt recept: Vaxet består av en blandning av döda hudceller, svett och sekret från talgkörtlar i hörselgången. Öronvax kan vara klistrigt och gult eller brunt. Det kan också vara torrt och grått.

Öronvax uppstår genom att små körtlar på sidorna av hörselgången producerar ett gult fettämnen som blandas med svett och döda hudceller.

2 Varför har man öronvax?


Trots att öronvax är något som de flesta av oss gärna vill vara utan, så är det faktiskt en substans med en viktig funktion. Vi behöver helt enkelt den gula massan. Vaxet fångar nämligen upp damm, bakterier, insekter, vatten och schamporester innan det kommer så långt in i örongången att det kan skapa problem.

Öronvaxet skyddar också mot svampinfektioner och förhindrar din hörselgång att torka ut. Det kan den klibbiga massan eftersom det både är vattenavledande, isolerande och antibakteriell. Utan öronvax är det fri passage till det känsliga örat.

3 Varför har vissa mer öronvax än andra?


Vi producerar alla öronvax, och vissa har mer än andra. Exakt varför det är skillnad vet man inte. Här är tre faktorer som får öronvaxet att syn

Äldre har ofta mer öronvax än yngre. Det beror inte på att de producerar mer öronvax. Men i takt med att vi blir äldre, så blir vårt öronvax grövre och tjockare. Därför rinner det inte ut lika lätt i örat, utan samlas i hörselgången.

Jobbar man mycket i smuts och damm kan huden i hörselgången bli irriterad och börja att bilda mer öronvax. Det gör den för att skydda örat.

Om man regelbundet använder öronproppar eller hörapparat, har öronvaxet svårt att rinna ut. Den fastnar i
hörselgången. Och det kan därför se ut som att man har mer öronvax.

4 Varför har vissa torrt och andra blött öronvax?


Nu skulle man kanske tro att öronvax alltid bara är öronvax. Men så är det inte. Det kan vara klistrigt och gult, men det kan också ha en mer torr konsistens och en gråaktig färg. Japanska forskare har i studier kommit fram till att det är vårt DNA som avgör om öronvaxet är blött eller torrt. Precis som våra gener och vår etnicitet bestämmer våra ansiktsdrag så varierar öronvaxets utseende och konsistens, beroende på vad ifrån världen vi kommer. Till exempel har människor med asiatisk härkomst och ursprungsbefolkningen i Amerika oftare torrt öronvax, medan de flesta europeer och afrikaner har blötare och mer klistigt öronvax. Därför kan antropologer använda just öronvaxtypen till att följa de folkvandringar som genom tiderna har flyttat runt i världen

5 Hur håller du öronen rena?


Kanske tycker du att öronvax är något som du allra helst bara vill vara utan. Men det är viktigt att komma ihåg att öronvax inte bara är naturligt, det är till och med en nödvändig substans som både skyddar och rengör örat. Och vaxet hittar vägen ut själv. Det tar sig automatiskt till öppningen av örat, där det försvinner bort i små klumpar. Örat är alltså självrengörande. Och allra mest skonsamt är det om du håller fingrarna borta.

Om du skrapar i hörselgångens torra hud, förstör du det tunna, skyddande lager som vaxet har bildat och det kan medföra smärtsamma infektioner. Och om du sticker in en bomullspinne för långt i hörselgången kan du skjuta in öronvaxet längre in och skapa en vaxpropp, som du måste gå till läkaren med.

Tycker du det känns jobbigt att någon kan se lite öronvax i örat på dig så förtvivla inte. Du behöver inte skippa att rengöra öronen. Du ska bara göra det väldigt försiktigt.

6 Bör du använda bomullspinnar?


De flesta av oss håller öronen rena med bomullspinnar, trots att det redskapet egentligen inte är det bästa för rengöring av öronen. För pinnen kan helt enkelt komma så långt in i örat att den kan skada både hörselgång och trumhinna. Öronvaxet skjuts lätt längre in i örat, vilket kan skapa vaxproppar som i värsta fall bara öronläkaren kan ta bort.

Men ska du helt sluta använda bomullspinnar till öronen? Svaret är att det är smartast att använda andra rengöringsredskap (de rutan till vänster). Men du kan fortsätta med tops om du bara använder den i ytterörat. Rulla försiktigt bomullspinnen vid örats öppning och stick aldrig in den i örat. På så sätt slipper du synligt öronvax, samtidigt som öronen hålls friska och glada.

7 Varför får vi vaxproppar?


Normalt rinner öronvax ut genom örat. Men det händer att det stannar i hörselgången och samlas till en hård propp, som stänger till hörselgången. Orsaken till vaxpropparna kan vara en kraftig hårväxt i hörselgången, som spärrar av vaxets väg mot utgången. Det kan också vara så att hörselgången är trång. Men oftast beror vaxproppar på att man har varit för ivrig med bomullspinnen och tryckt in vaxet i öronen. De som använder hörapparater eller ljuddämpande öronproppar får också oftare vaxproppar

Vaxet rinner vanligtvis ut ur örat av sig självt. Men om den naturliga rengöringsprocessen störs kan det bildas en vaxpropp i örat.

8 Vilka är symptomen på vaxproppar i öronen?


Hur vet du att det har samlats vax som blockerar din hörselgång? Här är de symptom som du ska vara uppmärksam på:

9 Hur kan jag själv ta bort vaxproppar?


Har det samlats en klump av vax i ditt öra, så är det inte en bomullspinne du ska ta till. Du riskerar bara att skjuta öronvaxet längre in i örat. Och för aldrig in spetsiga saker i örat – det kan skada hörselgång och trumhinna.

Försök istället att droppa några droppar glycerin, babyolja eller vanlig matolja i örat. Det mjukgör vaxproppen, så att den lättare tar sig ut själv. Du kan också försöka med de olika typerna av örondroppar och -sprejer som finns på apoteket, och som ska kunna lösa upp vaxproppen. Du droppar eller sprutar in vätskan i hörselgången och sköljer sedan med vatten. Det kan vara nödvändigt med flera försök under ett par dagar innan du blir av med proppen. Lyckas det fortfarande inte ska du gå till vårdcentralen för att få hjälp

Vård och rengöring till vaxproppar

  • Häll ett par droppar av en mild kroppsolja i örat, lägg dig ner på sidan och skölj efter en stund örat med vatten. Oljan kan mjukgöra ansamlat vax, så du slipper gå till öronläkaren.

  • Öronspray som innehåller steril saltlösning är bra för att skonsamt ta bort öronvax och förebygga att nya vaxavlagringar hopar sig.

  • Örondroppar i form av öronspray är lätta att använda. Värm flaskan i händerna och droppa 20 droppar i örat. Låt verka 20-60 min och skölj sedan med öronsprutan.

10 Vad är det öronläkaren undersöker?


En av de behandlingar som öronläkare oftast utför är öronsköljning där vaxproppar tas bort. Innan läkaren börjar att rengöra örat undersöks örat med ett otoskop, som med hjälp av ljus och förstoringsglas ger möjlighet att se in i hörselgången.

Källa: Jesper Borchorst Yde, audiologisk overlæge på Rigshospitalet

Artikeln publicerades i I FORM nr 6/2022

    Newsletter background