Varför har jag så mycket flytningar?

Flytningar är inte bara naturligt – det är också smart. De håller nämligen underlivet friskt. Dessutom kan de skvallra om din hälsa. Om flytningarna ändrar färg eller lukt ska du reagera, för då kan något vara på tok.

En kvinna sätter ett trosinlägg i trosorna. Hon har mycket flytningar.

FLYTNINGAR - Från och med nu ska vi inte tala illa om flytningar! Det hjälper nämligen till att skydda underlivet mot infektioner och
sjukdomar.

Hör du till dem som använder trosskydd dagligen för att du störs av flytningar, så kan det vara bra att veta att flytningarna finns där av en anledning. Det är en vätska som tar hand om ditt underliv. Flytningarna kan också berätta för dig när du har ägglossning och de kan också skvallra om ifall något är fel i de nedre regionerna.

Det är helt normalt att flytningarna varierar i mängd och utseende under menscykelns gång, när du har en ny sexpartner eller liknande, så du behöver inte reagera på alla typer av förändringar. Om du däremot upplever förändringar i förhållande till det normala under en längre tid, eller om flytningarna ändrar färg och konsistens så är det en röd flagga du bör agera på.

Här får du läkarens tips.

1 Vad är flytningar?


Slemmet du kan upptäcka i dina trosor är ett mycket viktigt skydd som skyddar ditt underliv och håller ovälkomna bakterier och virus borta. Sekretet som bildas i slidans slemhinnor innehåller en hel del mjölksyrabakterier.

Den består också av en myriad av andra mikroorganismer, varav några kan orsaka sjukdomar. Men så länge mjölksyrabakterierna dominerar är det lugn och ro. Mjölksyrabakterierna ger flytningarna ett pH-värde på 3,8–4,2 – det motsvarar pH-värdet i apelsinjuice.

De skapar därför en sur miljö i slidan. Och bakterier av det sjukdomsframkallande slaget gillar inte en sur miljö. Så de hålls nere när mjölksyraflytningarna har övertaget.

Men ibland kan bakteriebalansen förskjutas så att mjölksyrabakterierna tappar sin överlägsenhet. Och då kan det uppstå besvär i underlivet.

2 Varför får man flytningar?


Produktionen av vaginalt sekret börjar runt puberteten och fortsätter till efter klimakteriet. Tidsperioden visar tydligt varför flytningarna kommer. Det är trots allt i den fasen vi kan bli gravida.

Flytningar skyddar livmodern och äggstockarna så att de inte angrips av bakterier och virus som kan hota vår förmåga att skapa nytt liv.

3 Vad beror ökade flytningar på?


Under vissa perioder producerar vi mer flytningar än annars. Det är helt normalt och behöver inte vara ett tecken på sjukdom. Här är de vanligaste och ofarliga anledningarna till att vi får mer flytningar:

 • Användning av spiral eller p-piller
 • Sexuell aktivitet
 • Ålder - generellt har yngre kvinnor mer flytningar än äldre
 • Användning av tampong, menskopp eller kondomer
 • Ägglossning
 • Graviditet

4 Hur ska mina flytningar se ut?


Flytningar kan variera i mängd, lukt och konsistens från kvinna till kvinna. Men trots det kan du skilja mellan normala och onormala flytningar utifrån dessa definitioner:

Normala flytningar:

 • Konsistens: Slemmiga, tunna eller trögflytande
 • Färg: Genomskinliga, lätt gulaktiga eller mjölkvita
 • Lukt: Mild, svagt syrlig, inte påträngande
 • Övrigt: Det är ingen irritation vid och runt underlivet

Onormala flytningar:

Utseende: Tjocka, gryniga, klumpiga eller kesoliknande
Färg: Gula, gröna eller bruna
Lukt: Kraftig, sur, fiskaktig
Övrigt: Klåda och irritation runt slidöppningen, sveda vid samlag.

5 Vad betyder gula, gröna eller bruna flytningar?


Vit, gul, grön eller brun flytning

KONTROLLERA FÄRGEN PÅ DIN FLYTNING Ändras färgen på din flytning till grönt eller brunt, till exempel? Detta kan vara ett tecken på sjukdom (OBS: Färgtonerna här är endast vägledande)

Det betyder färgen på din flytning

Ändrar dina flytningar färg? Ta reda på vad det kan betyda här.

Färg Vad kan det betyda?
Bruna flytningar Kan vara ett tecken på att mensen är på väg eller inte riktigt har kommit. Men det kan också vara ett tecken på cancer om det kommer utanför mensen..
Gröna flytningar Grönaktig/gulaktig flytning kan vara ett tecken på trichomonas.
Gula flytningar Något gulaktiga flytningar är normalt. Gulaktig/grönaktig flytning kan vara ett tecken på trikomonas. En gipsliknande flytning kan vara ett tecken på klamydia.
Vita flytningar Är helt normalt. Men om flytningarna blir mer gryniga och keso-liknande är det ett tecken på svamp.
Gråa flytningar Skummiga, gråaktiga flytningar kan vara ett tecken på vaginos.
Genomskinliga flytningar Är helt normalt. Om dina flytningar blir mer trögflytande och slemmiga kan det vara ett tecken på ägglossning.

6 Vilka symptom ger ökade flytningar?


Flytningar som har en avvikande lukt, konsistens eller kommer i en ovanligt stor mängd är ett tecken på att något är fel.

BAKTERIELL VAGINOS:
Uppstår när slidans bakterieflora kommer ur balans. Ger gråaktiga, tunna och skummiga flytningar med en skarp, fiskaktig lukt.

TRICHOMONAS:
Parasiten är ovanlig i Sverige. Den ger rikliga flytningar, som är illaluktande, gröngula och skummiga. Det är också vanligt med sveda vid urinering, klåda och smärtor i underlivet. Överförs vid samlag.

KLAMYDIA:
Ger varaktiga flytningar utan särskild lukt. Sjukdomen kan ge infektioner i underlivet och om den inte behandlas leda till infertilitet.

INFEKTION:
Om du får ökade flytningar och feber, med samtidig smärta eller ömhet i nedre delen av magen har du troligen fått en infektion i underlivet.

CANCER I LIVMODERN:
Bruna eller röda flytningar kan vara ett tecken på blödning. En blödning utanför mensen bör alltid undersökas av läkare. Det kan bero på cancer, även om det är ovanligt.

SVAMP:
Ger karaktäristiska flytningar som är vita, tjocka och grötiga. Konsistensen påminner om keso. Det uppstår torrhet i underlivet och sveda, klåda och obehag vid urinering och sex.
Läs mer om svamp i underlivet – orsaker och behandling

7 Kan jag se på min flytning om jag har ägglossning


Ja, strax innan ägglossningen producerar kroppen upp till 30 procent mer flytningar än annars. Flytningarna ändrar också konsistens och blir tunnare och äggvitelika.

Du kan utifrån mängden och konsistensen på dina flytningar märka och känna när du har störst chans att bli gravid.

Testa dina flytningar och se när du kan bli gravid

När har man störst chans att bli gravid?

Så ser du om din ägglossning är på väg

Pressa lite flytningar mellan tumme och pekfinger, och dra långsamt isär. Du har störst chans att bli gravid när det bildas en “slembro” mellan fingrarna.

8 När ska jag söka vård?


Förändrade flytningar kan vara tecken på infektion eller annan sjukdom i de nedre regionerna. Du bör därför söka vård om:

 • dina flytningar ändrar konsistens, färg eller lukt
 • du har så mycket flytningar att du måste ha binda
 • flytningarna ledsagas av obehaglig lukt, klåda eller sveda
 • flytningarna är blodiga även när du inte har mens

9 Vad kommer läkaren att fråga?


När du kommer till läkaren på grund av besvärande flytningar kan det vara skönt att veta vilka frågor du troligen kommer att få. Att kunna ge ordentliga svar förbättrar chanserna att hitta orsaken och få rätt behandling.

Hur länge har du störts av det?

Hur länge har du haft besvären?

Det behöver läkaren veta, eftersom det är en ökad
sannolikhet för att det är en sjukdom som förändrat flytningarna om det har varit annorlunda under längre tid.

Kommer det vid regelbundna tidpunkter?

Kommer det vid bestämda tidpunkter?

Var uppmärksam på om flytningarna kommer vid bestämda tidpunkter i din cykel eller om de uppstår i samband med sexuell aktivitet.

Använder du kemiska medel i underlivet?

Vad använder du för produkter i underlivet?

Det frågar läkaren om, eftersom spermiedödande medel, sköljmedel, tvål, vagiatorer och tamponger kan irritera slemhinnan och utlösa flytningar.

Hur är färg, konsistens och lukt

Hur är färg, konsistens och lukt?

Det är en bra idé att ta en närmare titt på flytningarna innan läkarbesöket. Dess lukt och utseende ger en indikation på vad som är orsaken till besvären.

Se hur normala och onormala flytningar ser ut här

Har du andra symptom som t ex smärta, klåda, sveda eller feber?

Har du andra symptom som t ex smärta, klåda, sveda eller feber?

Berätta det för läkaren isåfall, för det kan vara tecken på bl a infektion i underlivet eller könssjukdomar.

Har du tagit antibiotika eller p-piller?

Äter du antibiotika eller går på p-piller?

Båda sakerna kan öka flytningarna. Och antibiotika ger candidasvampen bra förutsättningar. Så berätta för läkaren vilket medicin du tar.

Är det blod i?

Är flytningarna blodblandade?

Har du haft bruna eller blodiga flytningar är det viktigt att berätta det för läkaren. Blodiga flytningar ska alltid undersökas, så man kan utesluta cellförändringar och cancer.

Har du en partner, som också har besvär?

Har du en partner som också har besvär?

Det räcker inte att du behandlar dig om du har en fast partner som också har besvär. Om dina flytningar beror på en sexuellt överförbar sjukdom behöver din partner också undersökas och behandlas.

Kan du vara gravid?

Kan du vara gravid?

Många får rikligare flytningar när de är gravida.
Så om du tror att det finns en möjlighet att du är gravid, är det ett gravidtetstest du ska ta.

10 Hur kommer läkaren att undersöka dig?


Här är de undersökningar du troligen kommer att genomgå när du vänder dig till en läkare med besvär i samband med flytningar:

 • Läkaren kommer göra en gynekologisk undersökning för att värdera flytningarna och livmoderhalsen samt slidans tillstånd.
 • Troligen kommer läkaren att ta ett prov av flytningarna och undersöka dem under mikroskop för att se om det innehåller sjukdomsframkallande organismer.
 • Läkaren kan ta ett prov från livmoderhalsen eller urinröret. Provet skickas på odling för att se om du har en könssjukdom som t ex klamydia eller gonorré.
 • Om det finns en misstanke om infektion i underlivet kommer du att få lämna blodprov, så man kan se ditt infektionsvärde.

Källa: Charlotte Bech, läkare

I FORM nr. 14/2023