53 saker du bör veta om din vagina

Alla ciskvinnor går runt med en. Och ändå är det så mycket vi inte vet om den. Vaginan. Därför har vi frågat en gynekolog för att lära oss fler detaljer om vårt underliv. Kanske kan du också lära dig mer – eller till och med uppnå ökad njutning.

En kvinna tar sig mot underlivet. Hon får råd och kunskap om sin vagina och slida.

VAGINA - Din slidas hälsa är viktig, så lär dig att ta hand om den.

© Getty Images

Mäns könsorgan händer utanpå. Det blir alltså konstant påminda om att det har ett kön, som ska tas om hand. Det är värre för oss kvinnor. Slidan sitter inuti kroppen och är inte synlig på samma sätt.

För att så ett slag för att du ska ta hand om ditt underliv och få ut mesta möjliga njutning av det, sätter vi här luppen över kvinnans könsorgan. Lär dig mer om hur det ser ut och fungerar. Vilka symptom du ska reagera på. Hur du använder det i vardagen och mycket mer.

Mycket nöje.

1 5 snabba frågor och svar om vaginan


När är underlivet friskt?

Slidan ska vara sur, men bara i pH-värde! pH-värdet i en frisk och hälsosam slida ligger nämligen på mellan 3,8 och 4,5 – som är ungefär samma som apelsinjuice. Slidans surhetsgrad försvarar dig mot infektioner. Det är naturliga bakterier som bildar mjölksyra som gör slidan sur.

Hur ska underlivet lukta?

Det ska inte lukta. Inte ens lite. Ett friskt underliv har ingen lukt. Punkt. Det har inte heller särskilt mycket flytningar. En tumregel är att det är något på tok – infektion, sjukdom eller svamp – om du har så mycket eller illaluktande flytningar att det krävs trosskydd varje dag.

Kan slidan växa igen?

Kanske har du slagits av tanken att underlivet helt vuxit ihop efter en längre period utan sex. Och det kan ligga en sanning i att saker mår bäst av att användas, så även slidan. Gynekolog Christine Felding har träffat massor av kvinnor på 75-80 år, som har träffat en man och gärna vill ha sex igen efter lång tid. De tror inte att det funkar längre. Men när de får lokal östrogenbe- handling i form av en gel, vagiatorer eller östrogenring, så fungerar det alldeles utmärkt igen, försäkrar gynekologen.

När ska du gå till doktorn?

Du behöver inte nöja dig med någonting. Inte ens i förhållande till din underliv, lyder rådet. Många kvinnor går alldeles för länge med flytningar, luktbesvär, klåda och smärta vid samlag. Det är dumt, för det mesta går att fixa. Gå till doktorn om något inte känns rätt.

Kan man skada sin slida?

Man får inte skador i slidan utan anledning. Du kan uppleva att du får sprickor i slidan, men då är beror de troligen på att du använt en dildo eller haft vaginalt samlag utan att vara tillräckligt våt. Alternativt att slemhinnorna är torra.

2 Hur ser en normal slida ut?


Tvärsnitt av en kvinnas bäcken som en teckning

Slidan

Slidan är ett rör som förbinder de inre könsorganen (livmoder, ägg- ledare och äggstockar) med de yttre (klitoris, urinrör och inre och yttre blygdläppar). Den mäter 7-10 cm.

Slidväggen

Slidväggen består av en slemhinna med muskler utanpå. Det är bara de nedre musklerna som kan dra ihop sig, t ex vid sex och orgasm. Slemhinnan i slidan är fuktig.
Genom den kan det sippra ut vätska så att slidan blir våt. Slemhinnans väggar är räflade,
så att slidan kan “vika ut sig” och blir större under sex eller förlossning.

Livmoderhalsen

I slutet av slidan sitter livmodertappen. Den är ungefär 2,5 cm lång och omsluts av slidans översta del.

Livmodern

En inre modermun är öppningen från livmodertappen in till själva livmodern.

Mödomshinnan

I den nedre delen av slidan finns slidkransen, en veckad kant av tunn och fuktig hud, en slemhinna. Att det skulle finnas en mödomshinna är en myt.

Vagina

Så ser en slidöppning ut

Klitoris

Där de inre blygdläpparna möts sitter klitoris, som är väldigt känslig, speciellt när du är sexuellt upphetsad.

Urinrörsöppningen

Strax nedanför klitoris sitter urinrörsmynningen.

De inre blygdläpparna

Runt slidöppningen sitter de inre blygdläpparna, som är tunna och består av hud och slemhinneveck och är därför rödare och mer fuktiga än hud.

De yttre blygdläpparna

De yttre blygdläpparna kan vara täckta med hår på utsidan och huden på insidan är tunn.

3 Lär känna dina flytningar


Tjocka och kesoaktiga

Kan vara ett tecken på svamp i underlivet. Svamp ger också röda slemhinnor, klåda och sveda. Många förväxlar svamp med andra infektioner.

Tjocka och gula

Kan vara ett tecken på gonorré, som dessvärre ock- så kan vara helt symptomfritt.

Gröna och illaluktande

Kan vara ett tecken på trichomonas, en parasit som kan orsaka en sexuellt överförbar infektion. Kan också leda till slidkatarr.

Vita eller gråa med fiskaktig lukt

Kan vara tecken på bakteriell vaginos, som en tredjedel av alla kvinnor upplever. Det försvinner ofta av sig själv, men inte alltid. Vid bakteriell vaginos förekommer en balansrubbning orsakad av mjölksyrabakterier.

Tunna och gulaktiga

Kan vara ett tecken på sköra slemhinnor, vilket du ofta får när du blir äldre och pga hormonbrist.

Lätt ökade eller inga

Är vanligtvis ett bra tecken, men ingen garanti för att allt är bra. Klamydia ärtexofta symptomfritt.

Läs också: Flytningar – vad betyder färgen och lukten? Få läkarens svar

4 Så här tar du hand om din vagina


Du kan erbjuda din vagina mycket. Men bara så länge ditt underliv är friskt och mår bra. Har du ett känsligt underliv eller om du ofta får t ex svamp och infektioner får du här några råd för att ta hand om slidan:

Troser

Trosor av syntetiska material kan störa ett redan irriterat underliv. Därför rekommenderas det att du använder trosor av bomull, som underlivet kan andas genom. Eller trosor gjorda av minst 95 procent silke.

Stringtrosor

Stringtrosor kan du absolut använda om du gillar det. Det finns inga hälsomässiga problem med det, bortsett från att de fungerar dåligt tillsammans med trosinlägg, som många kvinnor behöver i slutet av menstruationen.

Tvål

Tvål är inte nödvändigt för att hålla underlivet rent. Det är så smart konstruerat att det rengör sig självt. Hos många funkar det att använda tvål utan besvär, men det är bättre att använda intimtvål om du vill rengöra ditt underliv.

Tvättmedel

Tvättmedel används till tvätt av kläder och trosor. Men om du har ett känsligt underliv är det en bra idé att använda oparfymerat tvättmedel.

Rakning

Rakning är varken bra eller dåligt för underlivet. Det kan dock ge klåda om hyveln inte är ren.

Bubbelbad och pool

Bubbelbad och pool är inget problem för ditt underliv om det är friskt och mår bra.

Truseinnlegg

Trosskydd Bindor, tamponger och trosskydd är effektiva. Ibland kan de vara för effektiva. Suger de upp för mycket kan slemhinnorna bli torra.

Tajta kläder och cykling

Tajta kläder och cykling irriterar inte din vagina, så länge du inte cyklar väldigt mycket. Då kan vaddering i cykelbyxorna eller en särskild sadel vara en bra idè för att skydda dina blygdläppar.

5 Klimakteriets påverkan på underlivet


ELASTICITETEN:

Med åldern minskar elasticiteten i slidan på grund av hormonella förändringar. Det betyder dock inte att slidan inte kan användas. Så: Sex – ja! Föda barn – nej!

MUSKLERNA:

Musklerna i underlivet blir slappare efter förlossningar och med åldern. Det största problemet är nog att det blir svårt att hålla tätt. Men en stark bäckenbotten stärker – förutom förmåga att hålla tätt – förmågan att bibehålla sexuell njutning och att få orgasm.

TORRHETEN:

Många kvinnor får torrare slemhinnor i och efter klimakteriet. Det kliar, svider, gör ont och kan ge blödningar vid sex. Som tur är finns det hjälp att få. Sök hjälp! Det är vanligt och ingenting att skämmas för.

3 RÅD MOT TORRHET

Glidmedel

Glidmedel

Torrhet i underlivet kan för många lösas av ett silikonbaserat glidmedel. Undvik den vattenbaserade varianten – den torkar ut.

oljeflaska

Mandelolja

Mandelolja, och kokosolja, kan användas istället för glidmedel om du gillar det naturliga.

vaginal tablett

Hormonbehandling

Östrogenbehandling som t ex vagiatorer eller en ring som sätts i slidan var tredje månad, är effektivt för att ersätta det östrogen som kroppen normalt producerar. Det ökar inte risken för att utveckla cancer.

6 Visste du det här om orgasm?


Lär dig mer om G-punkten

Finns det någon G-punkt?

Ända sedan 50-talet har det talats om en punkt i slidan som ska kunna ge otroliga orgasmer. På 80-talet namngavs G-punkten och sedan dess har det rått oenighet om dess vara eller inte vara.

Vad är det?

Nu är forskarna eniga om att det finns ett område på den främre slidväggen några centimeter in som kan vara extra känsligt och orgasmframkallande.

Var sitter den?

Området som beskrivits som G-punkten kallas i nyare forskning för CUV-komplexet. Namnet kommer från de engelska orden för klitoris, urinrör och vagina. Vid området möts både slidväggens nerver, prostatavävnaden runt urinröret och delar av klitoris vilket gör området extra känsligt.