Mäns könsorgan händer utanpå. Det blir alltså konstant påminda om att det har ett kön, som ska tas om hand. Det är värre för oss kvinnor. Slidan sitter inuti kroppen och är inte synlig på samma sätt.
För att så ett slag för att du ska ta hand om ditt underliv och få ut mesta möjliga njutning av det, sätter vi här luppen över kvinnans könsorgan. Lär dig mer om hur det ser ut och fungerar. Vilka symptom du ska reagera på. Hur du använder det i vardagen och mycket mer.
Mycket nöje.
När är underlivet friskt?
Slidan ska vara sur, men bara i pH-värde! pH-värdet i en frisk och hälsosam slida ligger nämligen på mellan 3,8 och 4,5 – som är ungefär samma som apelsinjuice. Slidans surhetsgrad försvarar dig mot infektioner. Det är naturliga bakterier som bildar mjölksyra som gör slidan sur.
Hur ska underlivet lukta?
Det ska inte lukta. Inte ens lite. Ett friskt underliv har ingen lukt. Punkt. Det har inte heller särskilt mycket flytningar. En tumregel är att det är något på tok – infektion, sjukdom eller svamp – om du har så mycket eller illaluktande flytningar att det krävs trosskydd varje dag.
Kan slidan växa igen?
Kanske har du slagits av tanken att underlivet helt vuxit ihop efter en längre period utan sex. Och det kan ligga en sanning i att saker mår bäst av att användas, så även slidan. Gynekolog Christine Felding har träffat massor av kvinnor på 75-80 år, som har träffat en man och gärna vill ha sex igen efter lång tid. De tror inte att det funkar längre. Men när de får lokal östrogenbe- handling i form av en gel, vagiatorer eller östrogenring, så fungerar det alldeles utmärkt igen, försäkrar gynekologen.
När ska du gå till doktorn?
Du behöver inte nöja dig med någonting. Inte ens i förhållande till din underliv, lyder rådet. Många kvinnor går alldeles för länge med flytningar, luktbesvär, klåda och smärta vid samlag. Det är dumt, för det mesta går att fixa. Gå till doktorn om något inte känns rätt.
Kan man skada sin slida?
Man får inte skador i slidan utan anledning. Du kan uppleva att du får sprickor i slidan, men då är beror de troligen på att du använt en dildo eller haft vaginalt samlag utan att vara tillräckligt våt. Alternativt att slemhinnorna är torra.
Tjocka och kesoaktiga
Kan vara ett tecken på svamp i underlivet. Svamp ger också röda slemhinnor, klåda och sveda. Många förväxlar svamp med andra infektioner.
Tjocka och gula
Kan vara ett tecken på gonorré, som dessvärre ock- så kan vara helt symptomfritt.
Gröna och illaluktande
Kan vara ett tecken på trichomonas, en parasit som kan orsaka en sexuellt överförbar infektion. Kan också leda till slidkatarr.
Vita eller gråa med fiskaktig lukt
Kan vara tecken på bakteriell vaginos, som en tredjedel av alla kvinnor upplever. Det försvinner ofta av sig själv, men inte alltid. Vid bakteriell vaginos förekommer en balansrubbning orsakad av mjölksyrabakterier.
Tunna och gulaktiga
Kan vara ett tecken på sköra slemhinnor, vilket du ofta får när du blir äldre och pga hormonbrist.
Lätt ökade eller inga
Är vanligtvis ett bra tecken, men ingen garanti för att allt är bra. Klamydia ärtexofta symptomfritt.
Läs också: Flytningar – vad betyder färgen och lukten? Få läkarens svar
Du kan erbjuda din vagina mycket. Men bara så länge ditt underliv är friskt och mår bra. Har du ett känsligt underliv eller om du ofta får t ex svamp och infektioner får du här några råd för att ta hand om slidan:
ELASTICITETEN:
Med åldern minskar elasticiteten i slidan på grund av hormonella förändringar. Det betyder dock inte att slidan inte kan användas. Så: Sex – ja! Föda barn – nej!
MUSKLERNA:
Musklerna i underlivet blir slappare efter förlossningar och med åldern. Det största problemet är nog att det blir svårt att hålla tätt. Men en stark bäckenbotten stärker – förutom förmåga att hålla tätt – förmågan att bibehålla sexuell njutning och att få orgasm.
TORRHETEN:
Många kvinnor får torrare slemhinnor i och efter klimakteriet. Det kliar, svider, gör ont och kan ge blödningar vid sex. Som tur är finns det hjälp att få. Sök hjälp! Det är vanligt och ingenting att skämmas för.