Har svamp naglat sig fast?
Om din nagel plötsligt blir gul och tjock så kan det vara ett tecken på svamp. Få överläkarens bästa råd för att förebygga och behandla nagelsvamp här.
Om din nagel plötsligt blir gul och tjock så kan det vara ett tecken på svamp. Få överläkarens bästa råd för att förebygga och behandla nagelsvamp här.
Det finns en anledning till varför vi går på svampjakt på hösten. Det är nämligen både fuktigt och delvis mörkt då. Och i en sådan miljö trivs svamp bäst. Det är också förklaringen till att du kan upptäcka nagelsvamp på dina tånaglar – särskilt om de är instängda i träningsskor eller vinterkängor många timmar varje dag.
Och när svampen väl har uppstått kan det vara svårt att bli av med den igen. Därför får du en hjälpande hand av en överläkare som är specialist på hudsjukdomar. Vi guidar dig till att både förebygga och bli av med nagelsvampen när den väl har angripit dina naglar.
Nagelsvamp, som går under den latinska beteckningen onychomycosis, är den vanligaste svampinfektionen. Svamp växer där det är mörkt, instängt och fuktigt. Och det är det i våra skor – framförallt de vi använder på vintern. Därför uppstår nagelsvamp främst på tånaglarna. Det förekommer dock, även om det är ovanligt, även på fingernaglarna.
När svampen har fått fäste på en nagel går den till angrepp på själva nagelbädden och bryter ner den. Och hur ser nagelsvamp ut? Infektionen börjar ofta på sidan av nageln som en gul missfärgning och breder ut sig över nageln. Efterhand som svampangreppet utvecklas blir nagel förtjockad, ojämn och släpper delvis från huden under nageln.
Trots att nagelsvamp inte är farligt, så gör du klokt i att behandla den. För nagelsvamp försvinner inte av sig själv. Behandlingen ska påbörjas så snart som möjligt, för obehandlad nagelsvamp kan med tiden sprida sig till fler naglar och huden.
Du ska vara medveten om att det kräver mycket tålamod att bekämpa nagelsvamp. Ingen av behandlingsmetoderna kan göra dig svampfri över natten. När svampen äntligen är borta finns risken för att den dyker upp igen. Man antar att cirka var femte person får tillbaka nagelsvampen inom tre år efter avslutad behandling.
LÄS OCKSÅ: De bästa övningarna för nedsjunket fotvalv
Om du upptäcker att en nagel har fått en gul eller vit beläggning, som är karaktäristisk för svampangrepp i ett tidigt stadie bör du gå till en läkare som kan avgöra om det är svamp. Långtifrån alla förändringar i naglarna beror nämligen på en svampinfektion. En del hudåkommor, som t ex psoriasis kan se ut som nagelsvamp, men de försvinner inte svampkurer.
Dessutom finns det olika typer av svamp, och de behöver olika typer av medicin. Det är alltså avgörande att det ställs en korrekt diagnos, så att du kan få rätt behandling. Om du går till läkaren gör hen en skrapning av nageln, och provet PCR-testas, vilket kan identifiera eventuell svamp.
Om du redan har behandlat nageln med ett svampmedel bör det gå ett par veckor innan du tar provet.
Läs också: Hammartå – övningar och behandling av krokiga tår
Om man vill att en svamp ska känna sig bekväm och sprida sig så mycket som möjligt, då måste man ge den en mörk, fuktig och instängd miljö. Det här är precis vad våra fötter kan erbjuda när vi svettas och bär skor som huden inte kan andas i. Det är därför som man ofta ser nagelsvamp hos personer som har åtsittande skor länge varje dag.
Nagelsvamp är inte särskilt smittsamt. Fotsvamp, å andra sidan, är mycket smittsam, så du kan lätt få den när du vistas i fuktiga, varma miljöer som badhus. Fotsvampen kan fastna i en spricka i nageln, där den börjar växa. Men för de allra flesta är det inte infektion som leder till besök av nagelsvamp. Det uppstår när vi ger svampen goda växtförhållanden.
Nagelsvamp är väldigt vanligt. Det är faktiskt den allra vanligaste svampinfektionen. Man tror att cirka 2-8 procent av alla vuxna människor i västvärlden någon gång får nagelsvamp. Men det finns några befolkningsgrupper som drabbas av nagelsvamp oftare än andra. Det handlar om följande grupper:
ÄLDRE MÄNNISKOR
Förekomsten av nagelsvamp ökar med åldern. Man tror att hälften av befolkningen över 70 år får nagelsvamp. Orsaken är att immunförsvaret blir svagare med åldern. En del äldre har dessutom en tendens att packa in fötterna i skor under stora delar av dagen så att ljus och luft inte kan bromsa svampen.
PERSONER MED NEDSATT IMMUNFÖRSVAR
Har du en sjukdom som försvagar immunförsvaret, som t ex diabetes eller cancer, så har du svårare att bekämpa infektioner – bland annat svampangrepp på naglarna.
IDROTTARE
Om du tränar ofta och under många timmar, har du troligen på dig tätslutande träningsskor så att fötterna inte kan göra sig av med svetten. Den mörka och fuktiga miljön ger nagelsvampen goda förutsättningar.
HANTVERKARE, POLISER MED FLERA
Personer som på grund av sitt arbete behöver gå i tätslutande gummiskor flera timmar om dagen har ökad risk för att få nagelsvamp, eftersom det inte kommer något ljus eller någon luft till fötterna.
Nagelsvamp är inte särskilt smittsamt. Infektionen uppstår i de allra flesta fall direkt i nageln, så du behöver inte vara rädd för att smitta dig själv från en tånagel till en fingernagel. Men fotsvamp däremot är väldigt smittsamt, och det kan sprida sig till naglarna.
Att göra en förebyggande insats mot nagelsvamp är extra viktigt för dem som har ökad risk att få den. Det vill säga äldre, idrottare, människor med diabetes och personer med nedsatt immunförsvar. Men eftersom det krävs ganska lite för att förebygga nagelsvamp är det en bra idé att följa alla förhållningsregler. Det bästa du kan göra är att skapa en miljö som skrämmer bort nagelsvampen. Svamp älskar mörker, fukt och instängda miljöer. Så kontra med ljus, luft och torra miljöer.
ATT GÖRA:
✔ Ha en god fothygien med daglig fottvätt
✔ Använd fotpuder eller -sprej med antiperspirant verkan
✔ Använd badtofflor i badhuset och omklädningsrum
✔ Använd bara dina egna skor
NEI TIL DETTE:
✘ Stäng inte in dina händer och fötter i gummistövlar och -handskar under lång tid
✘ Undvik skor och strumpor av syntetiskt material
✘ Undvik långvarigt bruk av konstgjorda naglar och gellack
✘ Gå inte i samma skor hela dagen
Källa: Martin Willy Meyer, överläkare och specialistläkare i hudsjukdomar
Artikeln publicerades i I FORM nr 19/2022