Professor: 6 otroliga effekter av fasta

Är du en av dem som frivilligt avstår från att äta under kortare eller längre perioder? I så fall tyder allt mer på att din kropp kommer att tacka dig för det.

Fasta

Det är inte alltid man går från en intervju med en forskare helt inspirerad. Men den här dagen är definitivt ett undantag.

Om du är en av dem som, liksom jag, har flirtat med tanken på att fasta under kortare eller längre perioder av dagen, lova mig då att du läser hela den här artikeln.

På senare år har det blivit trendigt att försöka klara sig utan mat under kortare eller längre perioder.

Vissa fastar en eller flera dagar i taget, medan andra har övergått till 16:8-fasta - även känt som periodisk fasta.

Förutom att det är billigt, klimatvänligt, superokomplicerat och tränar vår måttfullhet och viljestyrka, verkar fasta ha ett antal hälsofördelar.

Vi talade med professor Niels Møller, överläkare, MD, PhD. vid Medical Research Laboratory, Århus universitetssjukhus och Århus universitet, som bland annat forskar om de ketonkroppar som kroppen producerar när man fastar.

Han ger dessa 6 skäl att hoppa på fastetåget – och stanna där.

Läs också: Så äter professorn

1 Ger viktminskning


Efter att du har ätit kommer du under de närmaste 4–8 timmarna – beroende på vad du har ätit – att förbränna främst kolhydrater.

Efter det kommer din kropp lika långsamt att övergå mer och mer till att förbränna fett. Ju längre tid det har gått sedan du åt, desto mer fett kommer din kropp att förbränna.

Viktminskning kräver fortfarande ett totalt kaloriunderskott. Detta är dock lättare att uppnå när det finns färre timmar på dagen då du kan äta, enligt forskning.

Läs också: Gå ner i vikt på ett hälsosamt och säkert sätt med I FORMs kostplan

2 Minskar risken för sjukdomar


Efter en måltid, särskilt om den innehåller socker eller stärkelse som godis, franskbröd eller ris, kommer ditt blodsocker att stiga och du kommer att utsöndra stora mängder insulin så att dina celler kan absorbera sockret från blodomloppet.

Diabetiker vet att höga insulinfluktuationer och högt långtidsblodsocker (det genomsnittliga blodsockret under några månader) är mycket ohälsosamt.

Ju högre långtidsblodsocker, desto högre risk för t.ex. hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och demens hos diabetiker, förklarar Niels Møller och fortsätter:

"Djurstudier och i viss mån kliniska studier på människor tyder på att detta inte bara gäller för diabetiker, utan i viss mån för oss alla."
— Niels Møller, professor och överläkare vid Steno Forskningslaboratorium i Århus

Fasta kan bidra till att förbättra sockeromsättningen och känsligheten för hormonet insulin, vilket är ett hälsotecken eftersom minskad insulinkänslighet ökar risken för t ex typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

9 myter om fasta

3 Ökar prestationsnivåerna


När det har gått 8–10 timmar sedan du åt senast, som nämnts ovan, övergår kroppen gradvis till att huvudsakligen förbränna fettdepåerna och använda dem som energi.

I den processen bildar kroppen ketoner, och det verkar som om de gör dig lite bättre på att prestera.

Evolutionärt sett är detta faktiskt helt logiskt, förklarar Niels Møller.

Det var ingen idé om vi i förhistorisk tid inte hade energi nog att springa upp till ett byte när vi var hungriga. Det var precis då vi behövde fånga något ätbart.

Vissa personer som fastar talar till och med om att de upplever någon form av eufori, där de både känner sig mentalt skarpare och på bättre humör.

4 Verkar antiinflammatoriskt


Enligt Niels Møller har ketonkroppar, som bildas under fasta, antiinflammatoriska effekter i djurstudier

Kronisk inflammation är kopplad till många tråkiga tillstånd och försvagande sjukdomar som ateroskleros, Alzheimers, astma, fetma, multipel skleros och Parkinsons.

5 Kan eventuellt bekämpa cancer


Om du lider av cancer är det inte så att du bara kan fasta och så försvinner cancern. Tyvärr.

Men de ketonkroppar som din kropp skapar när du fastar verkar vara anti-cancerogena i laboratorieexperiment och djurstudier.

Läs också: Dessa sjukdomar kan du bekämpa med motion

Det innebär att ketonsubstanserna påverkar receptorer på cancercellernas yta på ett sätt som minskar deras tillväxt.

Detta har dock ännu inte bevisats på människor.

6 Kan vara livsförlängande


En övertygande översiktsartikel baserad på all tillgänglig litteratur inom området visar att det finns goda skäl att rekommendera minst 13–14 timmars fasta per dag, eftersom det är mest sannolikt att det förlänger livet.

Förmodligen beror en del av effekten på livslängden på fastans förmåga att skapa eller bibehålla en hälsosam vikt.

Niels Møller tvivlar dock inte på att det inte enbart är viktnedgång utan även ketonkropparna själva som förtjänar äran.

Det finns alltså goda skäl att tro att fasta inte bara är bra om du behöver gå ner i vikt.

Fasta är dock inte för alla.

Läs också: Är du inte så förtjust i tanken på att gå utan mat? Här är alternativen

Fasta är inte för alla

Människor kan klara sig i flera veckor utan mat, så även om du fastar i 24 timmar eller mer är det inte farligt – förutsatt att du är frisk.

Men allt med måtta. Använd ditt sunda förnuft, är Niels Møllers motto.

Vid någon tidpunkt kommer du att börja bränna av dina muskler, och det finns det ingen mening med.

Om du tillhör någon av kategorierna nedan ska du inte fasta:

  • Växande barn/yngre personer
  • Gravida och ammande
  • Kroniskt sjuka personer som tar medicin eller redan är underviktiga
  • Personer med ätstörningar och/eller undernäring

KÄLLA: Niels Møller, professor och överläkare vid Steno Forskningslaboratorium i Århus