Ny forskning: Ät mindre - lev (kanske) längre

Att lägga en fjärdedel färre kalorier på tallriken kan bromsa kroppens åldrandeprocesser. Det visar en ny amerikansk studie.

Kvinna med två kakor, en stor och en liten

DEN STORA ELLER LILLA KAKAN? Om man frågar amerikanska forskare skulle de förmodligen rekommendera den lilla. En studie visar att färre kalorier kan bromsa åldrandet.

© Ditte Capion

Maskar gör det, flugor gör det och möss gör det - lever längre genom att konsumera färre kalorier.

Forskare har känt till detta i flera år, men nu har amerikanska forskare visat att samma sak verkar gälla för människor.

Studien genomfördes av ett internationellt forskarlag under ledning av Columbia Aging Centre vid Columbia University Mailman School of Public Health.

Med hjälp av blodprover analyserade forskarna tre biomarkörer på deltagarnas DNA. Två av dem visade ingen skillnad, men med den tredje - som uppskattar kroppens åldringstakt - såg forskarna en minskning av åldringstakten med 2-3 procent.

LÄS OCKSÅ: Fasta är ett effektivt sätt att dra ner på kalorierna

"En ganska liten vinst", kanske du tänker, eftersom det trots allt är en fjärdedel av ett normalt kaloriintag som behöver skäras bort. Forskarna betonar dock att **även en blygsam inbromsning av åldrandet kan ha stor effekt på vår hälsa.

En uppföljningsstudie ska nu avgöra om försöket också har långsiktiga effekter på åldersrelaterade sjukdomar.