I FORM testar: 16:8-fasta

Fasta i 16 timma per dygn. Christina testade den periodiska faste-metoden, 16:8-dieten under 7 veckor och det gick snabbt för henne att se resultat på vågen.

Christina, som har testat periodisk fasta-metoden, 16:8-dieten, sitter och ler.

PERIODISK FASTA – En viktminskning på hela 9,5 kilo blev det när Christina testade 16:8-dieten under 7 veckor för I FORM.

© Thomas Dahl

“Imponerande!” lyder näringsexpertens dom över Christinas resultat efter 7 veckor på den periodiska fastemetoden, 16:8-dieten. Siffrorna talar för sig själva. En viktminskning på 9,5 kilo, 9 cm mindre runt midjan och 8 cm över stussen. Christina kan klappa sig själv på axeln.

Läs mer i intervjun med Christina här – och se hennes fina resultat.

1 Christinas erfarenheter av 16:8-dieten


16:8-fasta var för mig... svårt till en början. Jag fick huvudvärk, men den försvann efter en vecka och de nya vanorna blev norm. Min ätfönster placerade jag ofta kl 11-19, men det var skönt att kunna ändra det efter behov.

Under tiden har jag... generellt mått bra, men det har varit några tuffa dagar då och då. Däremot fick jag snabbt mer energi och kände mig duktig och det hjälpte mig att ta mig igenom de svåra dagarna. Jag gjorde det nog också svårare för mig än jag hade behövt. Under mina ätfönster var jag superdisciplinerad och rörde varken bröd, sötsaker eller alkohol en enda gång under de 7 veckorna.

Det bästa med 16:8-fasta har varit... att bevisa för mig själv att jag klarade att fasta, för det hade jag aldrig trott att jag kunde. Och så är det coolt att vikten förändras så snabbt när man fastar.

Jag är allra gladast över ... att jag har minskat så mycket runt magen. Hela 9 cm har försvunnit i midjan.
— Christina, som testade 16:8 under 7 veckor

Det svåraste med 16:8-fasta har varit... att bryta mot de dåliga vanorna, t ex att småäta på kvällen. Det var också svårt när resten av familjen satt och åt lördagsgodis eller chips. Då kunde jag inte stå ut med att sitta med dem i soffan, utan fick helt enkelt gå därifrån.

Min största kris hade jag när... hela familjen åt hemgjorda hamburgare och pommes frites och hela huset luktade friterat!

När jag var väldigt hungrig så... drack jag Pepsi Max med isbitar och en skiva citron. Det kändes som något extra, trots att det inte är några kalorier i. När jag tog ett glas pepsi kändes det som en fest.

När jag blev frestad... gick jag därifrån. Ur syn, ur sinne.

När vikten stod stilla... blev jag enormt besviken och irriterad. Som tur var stod min vikt aldrig stilla – men viktnedgången var förstås större vissa veckor än andra. Men då blev jag också mer envis och gav lite extra. Jag visste inte att jag hade SÅ mycket viljestyrka – jag blev faktiskt förvånad över det själv.

Utöver viktminskning har jag... helt klart haft mer energi och det var härligt. Jag har också gått på toa färre gånger. När jag äter mindre kommer det ut mindre. En gång gick det fem dagar utan att jag gjorde nummer två och det kändes inte bra. Humöret svängde – särskilt mot slutet, då jag var så trött på att fasta. Men då testade jag några klädesplagg som jag inte kommit i på länge, och då steg humöret igen.

2 Christinas resultat av 16:8-dieten


Christina-16:8-fasta

3 Så här följer du 16:8-dieten


16:8-kuren – intermittent fasting

16:8-KUREN | 7 døgn om ugen faster du i 16 timer.

Kort och gott om den periodiska fastan 16:8


METOD:

Undvik att äta under 16 timmar per dygn. Undvik också att äta 2-3 timmar innan du går och lägger dig. Du väljer själv när på dygnet du placerar fastan. Du kan t ex välja att äta mellan kl 9-17, kl 11-19 eller kl 12-20.

VARAKTIGHET:

Varje dag

FÖRDELAR:

Den här fastemetoden kan lätt anpassas till ett familjeliv. T ex kan du välja att alltid äta middag med familjen.

NACKDELAR:

  • “Ät fritt” är för vissa en för fri strategi. Om du ser 8-timmars- fönstret som ät-vad-du-vill-tid så går du inte ner i vikt.
  • Du ska följa strategin varje dag och har inga fridagar.

FOKUS UTANFÖR FASTAN

Ät nyttigt och varierat till måltiderna så du inte motarbetar viktminskning.

ÄT MÅLTIDER MED:

  • Frukt (primärt färsk frukt)
  • Grönsaker (gärna grova)
  • Fullkorn (t ex rågbröd, grov pasta)
  • Nyttiga proteiner (fisk, skaldjur, fågel, ägg, torkade bönor och linser)
  • Lite nyttigt fett (t ex nötter, avokado, rapsolja, olivolja)

PASSAR BRA FÖR DIG...

... som gärna vill kombinera fasta med att äta dig mätt varje dag.