Vad är bältros – och vad kan jag göra åt det?

Bältros kallas också helveteseld, för det kan kännas som att du brinner upp inifrån. Läs här om vad sjukdomen beror på och vilken behandling som hjälper.

En kvinna kliar sig på magen/ländryggen där det är vanligt att få bältros.

BÄLTROS – En period med stress eller nedsatt immunförsvar kan få ett gammalt virus att bryta ut som bältros.

© iStock

De flesta har haft vattkoppor som små. Man smittas en gång och är sedan immun. Men den dåliga nyheten är att du dessvärre inte kan vara säker på att slippa de obehagliga utslagen, bältros, när du har blivit vuxen.

Viruset kan nämligen väckas till liv, och då kan du drabbas av bältros. Lär dig mer om varför utbrottet uppstår, vem som drabbas extra hårt och vad du kan göra åt det. Vi har ställt alla relevanta frågor till en specialläkare i hudsjukdomar. Svaren får du här.

1 Vad är bältros?


Bältros, som på latin heter herpes zoster, är smärtsamma utslag med små blåsor som sprider sig på kroppen. Sjukdomen drabbar cirka 20 procent av befolkningen. Utslagen beror på att du tidigare har blivit smittad av vattkoppsviruset. Det är ett virus som man inte blir av med helt. Efter att vattkopporna har försvunnit från huden är viruset fortfarande vilande i dina nervrötter. Men det kan väckas till liv av olika anledningar och sedan vandrar det upp till hudytan, där det utlöser de smärtsamma utslagen. Det inträffar vanligtvis många år efter det första utbrottet av vattkoppor.

Helvedesild-grafik

Om du har haft vattkoppor bär du alltid på ett virus vid namn varicella-zoster. Det stannar i dina nervrötter. Om viruset väcks till liv, vandrar det via nervbanorna upp till huden där det bryter ut med smärtsamma utslag.

2 Hur ser bältros ut?


Bältros-kropp-grafik
© iStock

Man kan känna igen bältros på de små vätskefyllda blåsorna som samlas i rödaktiga, bandformade fläckar. Fläckarna går runt kroppen eftersom de följer kroppens nervbanorna. Utslagen kan också sätta sig i ansiktet och i ögonen, vilket är kritiskt eftersom det kan orsaka synförsämring.

3 Vem får bältros?


Alla som har haft vattkoppor kan utveckla bältros senare i livet. Och ju äldre du är, desto mindre motståndskraftig blir du mot virusutbrott. Efter din 50-årsdag ökar risken avsevärt att få sjukdomen. Dessutom ökar risken för att få långvarig smärta på grund av bältros med åldern. Hos barn och vuxna under 50 år försvinner ofta smärtan med utslagen. Men bland 50-60-åringar upplever en av fem smärtor i mer än ett år efter att bältrosen bröt ut. Och för dem över 70 år har upp till hälften smärta i mer än ett år efter sjukdomsdebut.

Men det är inte bara åldern som sätter dig i riskzonen för att få bältros. Personer med försvagat immunförsvar, till exempel på grund av överträning, hiv eller cancer, har också en ökad risk att få bältros. Detsamma gäller personer med reumatiska sjukdomar.

4 Varför får man bältros?


Man får bältros om man tidigare i livet har haft vattkoppor, och viruset av någon anledning väcks ur sin dvala. När ett utbrott av vattkoppor är på väg att avta drar sig viruset bort från huden längs nervbanorna och ner till nervrötterna. Här lägger det sig för att sova. I de flesta fall vaknar det inte igen ur sin dvala. Men om viruset återaktiveras, färdas det tillbaka längs nervbanorna och upp till huden igen. Och det är då bältrosen bryter ut.

Exakt vad som får vattkoppsviruset att vakna är inte känt med säkerhet. Men eftersom bältros är vanligast hos personer över 60 år, hos barn som smittats av vattkoppor under sitt första levnadsår och hos personer med nedsatt immunförsvar, tyder mycket på att det är just ett svagt immunförsvar som orsakar att vattkoppsviruset vaknar till liv igen.

5 Hur smittar bältros?


Bältros är inte särskilt smittsamt, men kan smitta via direktkontakt med sårvätska från blåsorna. Bältros orsakas av samma virus som vattkoppor. När du har haft vattkoppor stannar viruset kvar i din kropp för resten av livet. Viruset kan bli aktivt igen och då får du bältros. En person med bältros kan smitta en annan person med vattkoppor, om hen inte haft det tidigare. Och på så sätt kan personen få bältros senare i livet.

6 Vilka är symptomen på bältros?