Så här blir du av med nageltrång
Din tå gör ont, är röd och svullen. Du har fått nageltrång. Varför får man det? Hur undviker man nageltrång och hur behandlar man det? Få expertens svar.
Din tå gör ont, är röd och svullen. Du har fått nageltrång. Varför får man det? Hur undviker man nageltrång och hur behandlar man det? Få expertens svar.
Tårna bara måste funka! Om det är något på tok så märker du det snabbt när du går och står. Så är det också med nageltrång. Du märker garanterat när det börjar att göra ont när du ska knyta på dig skorna, som klämmer på den ömma tån.
Det är ganska vanligt att få nageltrång – 2-4 personer av 1.000 söker varje år läkarvård på grund av en nagel som växer ner i huden. Som tur är finns det saker du kan göra själv innan det kommer så långt. Både för att förebygga att nageln växer snett, men också för att bli av med infektionen.
Få expertens råd till både förebyggande och behandling.
Du har fått nageltrång när sidan av nageln skär in i tåns mjuka vävnad. På tårna har man små skåror som nagelns sidor löper i. Naglarna är naturligt svagt böjda, men naglarna kan ändra form och tjocklek om de utsätts för påtryckningar utifrån. Det kan medföra att nageln böjer sig för mycket, så att den växer in i nagelkanten och skapar ett sår i huden. Det är smärtsamt och skapar svullnad och ömhet. I såret kan bakterier eller svamp tränga in och växa till så det skapas en inflammation, svullnad och göra så att det bildas ny hud vid sidan av nageln.
Man kan få nageltrång flera gånger på samma tå. Det är vanligast att få nageltrång vid stortårna.
Det är långtifrån ovanligt att få nageltrång. Det är ungefär 2–4 personer av 1.000 som varje år söker läkarbehandling på grund av nageltrång. Sedan tillkommer förstås många människor som får bukt med nageltrånget utan läkares hjälp. Man kan få nageltrång oavsett ålder. Dock är det väldigt sällsynt med inåtväxande tånaglar hos barn under tio år.
LÄS OCKSÅ: Nässelutslag – få läkaren råd för att lindra klådan
Om din tånagel har vuxit in i huden så gör du klokt i att snabbt ta reda på orsaken. För ju snabbare du får ordning på det som skapat problemet, desto lättare är det att åtgärda. Här kommer de vanligaste orsakerna till nageltrång:
Det är stor sannolikhet för att du vid någon tidpunkt i ditt liv får nageltrång. Däremot är det relativt lätt att undvika. Om du tar till dig följande enkla råd kommer risken minimeras rejält.
GE TÅRNA PLATS
Använd sköna skor med gott om plats för tårna. De spetsiga skorna kan du spara till festliga tillfällen. Skorna får inte heller sitta alldeles för löst, så att foten glider runt. Då får tårna nämligen stötar, vilket kan framkalla nageltrång.
HÅLL FÖTTERNA RENA OCHTORRA
God fothygien förebygger både nagelsvamp och nageltrång. Det håller också infektioner borta från dina undersåtar. Det är också viktigt att du minimerar fotsvett, som kan göra huden mjuk och lättare för nageln att tränga in i. Använd bomulls- eller ullstrumpor som huden kan andas och använd eventuellt en antiperspirant-fotdeodorant.
SKYDDA MOT SLAG OCH PRESS
Undvik så långt som möjligt att naglarna skadas eller utsätts för tryck. Har du ett jobb där fötterna utsätts hårt, så använd en säkerhetsko med tåskydd. Fotboll är inte den bästa hobbyn om du har en tendens till nageltrång.
KLIPP KORREKT
Det viktigaste rådet för att förebygga nageltrång är att klippa tånaglarna på rätt sätt. Nageln får aldrig vara kortare i sidorna än på mitten och du ska inte klippa i en bågform.
LÄS OCKSÅ: De bästa övningarna för nedsjunket fotvalv
Med rätt behandling kan de flesta relativt lätt bli av med nageltrång. Men det gäller att åtgärda problemet så fort du upptäcker att nageln har växt fel. För ett nageltrång försvinner sällan av sig själv. Ju tidigare behandling, desto mildare besvär och desto enklare blir det dessutom att åtgärda problemet.
Läs också: Nagelsvamp – den bästa behandlingen av svamp på fötterna
Källa: Nikolaj Rindom, specialistläkare i ortopedkirurgi
Artikeln publicerades i I FORM nr 14/2022