Så här blir du av med nageltrång

Din tå gör ont, är röd och svullen. Du har fått nageltrång. Varför får man det? Hur undviker man nageltrång och hur behandlar man det? Få expertens svar.

Nageltrång

NAGELTRÅNG – Du missar inte när du får nageltrång. Huden kan svullna, bli röd, ömma och du kan få inflammation i tån.

© iStock

Tårna bara måste funka! Om det är något på tok så märker du det snabbt när du går och står. Så är det också med nageltrång. Du märker garanterat när det börjar att göra ont när du ska knyta på dig skorna, som klämmer på den ömma tån.

Det är ganska vanligt att få nageltrång – 2-4 personer av 1.000 söker varje år läkarvård på grund av en nagel som växer ner i huden. Som tur är finns det saker du kan göra själv innan det kommer så långt. Både för att förebygga att nageln växer snett, men också för att bli av med infektionen.

Få expertens råd till både förebyggande och behandling.

1 Vad är nageltrång?


Du har fått nageltrång när sidan av nageln skär in i tåns mjuka vävnad. På tårna har man små skåror som nagelns sidor löper i. Naglarna är naturligt svagt böjda, men naglarna kan ändra form och tjocklek om de utsätts för påtryckningar utifrån. Det kan medföra att nageln böjer sig för mycket, så att den växer in i nagelkanten och skapar ett sår i huden. Det är smärtsamt och skapar svullnad och ömhet. I såret kan bakterier eller svamp tränga in och växa till så det skapas en inflammation, svullnad och göra så att det bildas ny hud vid sidan av nageln.

Man kan få nageltrång flera gånger på samma tå. Det är vanligast att få nageltrång vid stortårna.

Nageltrång-grafik

När nageln böjer sig för mycket eller är för bred kan den gnaga sig in i den mjuka huden vid sidan av och under nageln. Det kan skapa en inflammation som på bilden.

2 Vem får nageltrång?


Det är långtifrån ovanligt att få nageltrång. Det är ungefär 2–4 personer av 1.000 som varje år söker läkarbehandling på grund av nageltrång. Sedan tillkommer förstås många människor som får bukt med nageltrånget utan läkares hjälp. Man kan få nageltrång oavsett ålder. Dock är det väldigt sällsynt med inåtväxande tånaglar hos barn under tio år.

LÄS OCKSÅ: Nässelutslag – få läkaren råd för att lindra klådan

3 Vilka är symptomen på nageltrång?


  • Smärta vid tånaglarna när du går och står – ofta bara på ena sidan av tån. Det kan variera från ömhet till våldsam smärta och obehag.
  • Områdetvidnagelnblirkanskesvullet,röttoch varigt om du har fått en inflammation.
  • Det kan bildas ny hud i området runt omkring den drabbade tånageln.
Nageltrång

NAGELTRÅNG – Svullnaden, rodnaden och gult var vid nageln indikerar att det uppstått inflammation i tån.

4 Varför får man nageltrång?


Om din tånagel har vuxit in i huden så gör du klokt i att snabbt ta reda på orsaken. För ju snabbare du får ordning på det som skapat problemet, desto lättare är det att åtgärda. Här kommer de vanligaste orsakerna till nageltrång:

FÖR SMÅ SKOE – kan vara orsaken till nageltrång
© iStock

FOR SMÅ SKOR KAN GE NAGELTRÅNG

Om dina tår kläms ihop i för små och för smala skor så uppstår en press på tånaglarna. Går du i höga klackar blir framförallt stortånageln belastad. Det kan göra att naglarna växer snett och söker sig in i sidan av nageln.

FELAKTIG KLIPPNING – kan vara orsaken till nageltrång
© iStock

KLIPPNING KAN GE NAGELTRÅNG

När vi klipper tånaglarna blir många av oss för ivriga och klipper naglarna för korta i sidorna. När nageln är för kort just där kan den trycka sig in i det mjuka köttet vid nagelkanten när den växer ut igen.

SKADOR OCH SVAMP – kan vara orsaken till nageltrång
© iStock

SKADOR OCH SVAMP KAN GE NAGELTRÅNG

Du kan också få nageltrång om du tappar något på din tå. När nageln skadas kan den nämligen få en felaktig form som gör att den växer skevt och ner i huden. Nagelsvamp kan också skapa en deformerad nagel och därför nageltrång.

SVETTIGA FÖTTER – kan vara orsaken till nageltrång
© iStock

SVETTIGA FÖTTER KAN GE NAGELTRÅNG

Lider du av fotsvett kan det medverka till att du får nageltrång. För när fötterna är svettiga under längre tid, blir huden runt nageln mjuk och nageln kan då obesvärat tränga in i huden. Svettiga fötter gör också att det lättare skapas en infektion.

FÖRÄLDRAR – gener kan vara orsaken till nageltrång
© iStock

FÖRÄLDRAR KAN GE NAGELTRÅNG

Ett nageltrång kan vara en hälsning från din mamma eller pappa. Vi ärver nämligen naglarnas form, och om man i din familj har mycket böjda eller breda naglar så är risken större att du drabbas av ömma tår med nageltrång.

SJUKDOM – kan vara orsaken till nageltrång
© iStock

SJUKDOM KAN GE NAGELTRÅNG

Har du diabetes, kraftig övervikt, hjärt- eller njursjukdom kan det skapar vätskeansamlingar i dina fötter. De svullnader det medför ökar risken för att få nageltrång.

5 Hur undviker man att få nageltrång?


Det är stor sannolikhet för att du vid någon tidpunkt i ditt liv får nageltrång. Däremot är det relativt lätt att undvika. Om du tar till dig följande enkla råd kommer risken minimeras rejält.

  • GE TÅRNA PLATS
    Använd sköna skor med gott om plats för tårna. De spetsiga skorna kan du spara till festliga tillfällen. Skorna får inte heller sitta alldeles för löst, så att foten glider runt. Då får tårna nämligen stötar, vilket kan framkalla nageltrång.

  • HÅLL FÖTTERNA RENA OCHTORRA
    God fothygien förebygger både nagelsvamp och nageltrång. Det håller också infektioner borta från dina undersåtar. Det är också viktigt att du minimerar fotsvett, som kan göra huden mjuk och lättare för nageln att tränga in i. Använd bomulls- eller ullstrumpor som huden kan andas och använd eventuellt en antiperspirant-fotdeodorant.

  • SKYDDA MOT SLAG OCH PRESS
    Undvik så långt som möjligt att naglarna skadas eller utsätts för tryck. Har du ett jobb där fötterna utsätts hårt, så använd en säkerhetsko med tåskydd. Fotboll är inte den bästa hobbyn om du har en tendens till nageltrång.

  • KLIPP KORREKT
    Det viktigaste rådet för att förebygga nageltrång är att klippa tånaglarna på rätt sätt. Nageln får aldrig vara kortare i sidorna än på mitten och du ska inte klippa i en bågform.

LÄS OCKSÅ: De bästa övningarna för nedsjunket fotvalv

Nageltrång-klippning

Så här klipper du tånaglarna

  1. Använd en nagelklippare som är gjord för de kraftiga tånaglarna så blir det lättare att klippa rätt.
  2. Klipp rakt. De två hörnen på nageln ska sluta lite (1-2 mm) över nagelkantens slut.
  3. Är du orolig för att nagelns hörn ska förstöra dina strumpor så kan du fila lite på dem så de inte är för vassa.
Nagelklippare

SÅ HÄR KLIPPER DU TÅNAGLARNA – En nagelsax designas för tjocka tånaglar som kräver lite extra. Den har vassa blad och en stark fjäder, som effektivt och precist klipper tånageln i rätt form.

6 Vad kan jag göra för att bli av med nageltrång?


Med rätt behandling kan de flesta relativt lätt bli av med nageltrång. Men det gäller att åtgärda problemet så fort du upptäcker att nageln har växt fel. För ett nageltrång försvinner sällan av sig själv. Ju tidigare behandling, desto mildare besvär och desto enklare blir det dessutom att åtgärda problemet.

Läs också: Nagelsvamp – den bästa behandlingen av svamp på fötterna

Gör det själv

Om nageltrånget precis uppstått och om det ännu inte är någon inflammation vid nageln så är oddsen goda för att du själv kan behandla tillståndet. Naturligvis ska du först identifiera och ta bort de faktorer som har orsakat nageltrånget. Är det för smala skor, så på med ett bredare par skor. Är det stötar och slag, så ta en paus från fotbollsspelandet eller vad det nu är som skadar naglarna. Ge nageltrånget en mix av vila och SOS-hjälp. Se här nedanför vad du kan göra:

  • NAGELKLÄMMA
    En nagelklämma sätts fast på nageln med lim. Klämman lyfter nagelsidorna uppåt, så att nageln får en plattare form och inte söker sig ner och in i huden på sidorna av nageln. Nagelklämmor kan köpas på apotek.

  • KLIPP INTE EN NAGEL MED NAGELTRÅNG
    Undvik att använda en nagelsax, nagelfil och pincett. Området vid nageltrånget behöver lugn och ro och nageln behöver få växa så mycket att det kan klippas rak. Det kan ta upp till en månad.

  • FOTBAD
    Ta ett 15-20 minuters fotbad varje dag. Det minimerar risken för infektion och mjukar upp huden vid nageltrånget, så att eventuellt var kan ta sig ut. Dessutom motverkar fotbadet ömhet och svullnad. Använd en rengörande fotbadsprodukt eller saltvatten, som har en desinficerande effekt.

Fotterapeutisk behandling

Störs du mycket av nagel- trång, så är det en bra idé att gå till en medicinsk fotvårdare. Här kan du få hjälp med vård och nagelkorrigering, där en skena eller en massa fästs på nageln, som håller den på plats och ser till att den växer ut rakt. Principen är den samma som vid hemmabehandling med en nagelklämma.

En fotteraput kan också behandla förebyggande genom att klippa till och runda kanten på nageln.

Läs också: Hammartå – övningar och behandling av krokiga tår

Kirurgi

Har du testat att behandla nageltrånget hemma och hos en fotterapeut utan resultat kan du söka vård på din vårdcentral. Där kan en läkare utföra ett kirurgiskt ingrepp som en slutgiltig lösning. Men det bör alltid vara sista utvägen när allt annat redan har prövats, för alla operationer innebär risker. Det är dock värt att tillägga att de allra flesta blir hjälpta. Nio av tio av alla som opereras mot nageltrång slipper besvären.

Operation av nageltrång sker under lokalbedövning. Oftast drar läkaren åt en gummislang runt tån, för att hindra blödning under operationen.

Sedan klipper läkaren genom nageln några millimeter innanför nagelbandet. Nageln klipps ända ner genom nagelroten. Därefter skär läkaren med en kniv bort den inväxta delen av nageln och eventuellt infekterat nagelband. Slutligen skrapas den yttersta delen av nagelroten bort, för att undvika att det ska växa ut en ny nagel där.

Oftast lämnas såret öppet. Ibland sys ett stygn längst ner vid nagelroten. Du får en kompress som kan tas av efter 2-3 dagar. Det är viktigt att ha rymliga skor under läkningstiden, gärna tofflor eller skor som är en storlek större än dina vanliga.

FOTBAD –

FOTBAD Glöm husmorstipset om att tvålflagor är bra mot nageltrång. De kan istället fräta på ett ev sår så att det bildas mer ärrvävnad. Använd en fotbadprodukt eller salt istället.

© iStock

Källa: Nikolaj Rindom, specialistläkare i ortopedkirurgi

Artikeln publicerades i I FORM nr 14/2022