Nya rekommendationer för ris: Bör du oroa dig för cancer?

Cancerrisken med att äta ris är högre än man tidigare trott. Vi frågade en matexpert hur man ska tillaga ris och om man ska äta mindre av det.

Bild på en skål ris

VITT RIS innehåller mindre av den giftiga oorganiska arseniken än brunt, rött och svart ris.

© iStock

Om du, som de flesta människor, regelbundet äter ris, har du kanske hört att du bör vara försiktig med att äta för mycket.

Ris innehåller det cancerframkallande ämnet oorganisk arsenik, som ökar risken för lungcancer, cancer i urinblåsan och hudcancer.

Nyligen publicerade Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, en uppdaterad riskbedömning som visar att risken för cancer, särskilt hudcancer, är högre än vad som tidigare bedömts.

Grovt räknat uppskattar man att 1 procent av de människor som får hudcancer i vår del av världen får det av att äta oorganisk arsenik.

Men bör du vara orolig om du äter ris som vardagsmat?

Nej, inte enligt Max Hansen, senior rådgivare vid National Food Institute, som forskar om toxikologi och riskbedömning.

Han betonar att även om risken för cancer är högre än man tidigare trott, är det fortfarande en liten risk. Och man kan lugnt fortsätta att äta ris.

"Det är alltid bra att äta en hälsosam och varierad kost, och ris kan verkligen vara en del av det. Men precis som med alla andra livsmedel är det kanske inte en bra idé att äta ris varje dag."
— Max Hansen, seniorrådgivare, DTU
Bild på en kastrull med ris som kokar

KOKNING – Det rekommenderas nu att du kokar ris i rikligt med vatten, precis som pasta.

© iStock

Du kan enkelt minska arsenikhalten i ditt ris

Den goda nyheten är att du relativt enkelt kan minska ditt intag av oorganisk arsenik genom ris.

Genom att koka riset i rikligt med vatten eller blötlägga det i några timmar före tillagning kan du minska risken avsevärt.

Läs också: 4 hälsosamma alternativ till ris

Ju längre riset ligger i blöt och ju varmare vatten du sköljer det i, desto mer oorganisk arsenik avlägsnas från riset.

"Jag tycker till exempel att det är en bra lösning att koka ris i mycket extra vatten och hälla av det överflödiga vattnet, precis som med pasta", rekommenderar Max Hansen.

Enligt forskaren ska man dock inte få panik om man alltid har kokat ris enligt metoden med bara en liten mängd vatten som tränger in helt i riset.

Läs också: Är riskakor nyttiga?

"Vi utsätter oss för alla möjliga livshotande risker varje dag. Om du t ex röker, dricker alkohol eller solar har du en mycket högre cancerrisk än om du äter ris varje dag. Poängen är att vi med några ganska små justeringar kan minska vår risk för cancer – så varför inte bara göra det?"

KÄLLOR: Max Hansen, Seniorrådgivare vid DTU, Forskningsgruppen för Kemisk Riskvärdering och GMO / Livsmedelsverket / Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA