Så här blir du av med akne – även som vuxen

Trots att finnar framförallt gillar ung hy, kan de dyka upp hela livet. Få hjälp till att bli av med dem – och förebygga att de kommer.

Kvinna med akne

AKNE – Ååååh, finnar dyker alltid upp vid de mest olämliga tidpunkter. Som tur är finns det en del du kan göra för att förebygga.

© iStock

Akne, finnar, oren hy. Kärt barn har många namn. De är alla ord som beskriver ett inflammationstillstånd i huden. Resultatet är att du en morgon kan se en öm och röd kvissla, som lyser som ett rödljus i ansiktet. Så känns det i alla fall.

Den angripna huden kan täckas med smink, men det skulle ju vara mycket skönare om det inte uppstod alls. Därför har vi bett en läkare om råd för att förebygga akne – och vad man kan göra när finnarna väl har dykt upp.

1 Hur uppstår finnar?


Finnar uppstår i talgkörteln, där även hårsäcken sitter. Talgkörtelns jobb är att producera talg, en oljig substans, som håller huden smidig och skyddar mot utifrånkommande orenheter. (se illustration)

Det finns många talgkörtlar i ansiktet, på bröstkorgen och på ryggen. När en finne bildas beror det på att hårsäcken påverkas av manliga könshormoner.

Det får talgkörteln att öka produktionen av fett. Bakterien Cutibacterium acnes ansluter sig till festen, och mynningen blockeras av döda hudceller så att talget inte kan ta sig ut. Det leder till inflammation med ömhet, rodnad och var i körtelns nedre del. En finne föds

2 Vad är akne?


Det vi i dagligt tal kallar finnar går under den medicinska beteckningen “acne vulgaris”. Det kan översättas med “ett mycket vanligt utslag”, vilket tydliggör hur utbrett aknehud är.

Begreppet acne vulgaris betecknar både de ömma, inflammerade finnarna med gult var, som har det latinska namnet papulopustler, och komedonerna, mer kända som pormaskar. Komedoner kan vara små vita knottror – det är stängda komedoner.

De små svarta prickarna, som ofta sitter på näsan, kallas öppna komedoner. I motsats till vad många tror är det inte smuts som gör de öppna komedonerna svarta. När talget kommer i kontakt med luften oxideras det, lite på samma sätt som att ett äpple blir brunt när det skalas eller delas.

Akne uppstår primärt i ansiktet, men många upplever också angrepp på axlar, rygg och bröst.

Kvinna med akne

AKNE – Begreppet betecknar båda ömma, inflammerade med gult var med också pormaskar.

© iStock

3 Varför får man finnar?


Finnar, eller akne, uppstår när det är obalans i huden i form av för mycket fett, för många bakterier och tilltäppta porer. Föjande saker kan framkalla den typen av obalans:

  • ARV Gener är den vanligaste anledningen till akne. Har dina föräldrar haft mycket finnar får du troligen också det. Det beror på att vi ärver hudens känslighet för manligt könshormon, som kan öka talgproduktionen.
  • STRESS Forskarna är inte överens om huruvida stress kan utlösa akne eller inte, men studier har visat att det kan förvärra tillståndet. Framförallt långvarig stress påverkar hudens immunförsvar, så att det inte kan slå ner bakterieangrepp. PROVA OCKSÅ: Är du stressad? Gör vårt stress-test här.
  • SMINK OCH SMUTS Om du inte tar bort de döda hudcellerna så kommer de att täppa till porerna. Och lägger du på för mycket feta krämer eller smink så bildas det ännu kraftigare lock över porerna, och där under kan fett och bakterier må gott och föröka sig helt ostört.
  • HORMONER Det manliga könshormonet testosteron ökar hudens talgproduktion. Både pojkar och flickor får ökad testosteronproduktion i puberteten, och det är bl a därför många tonåringar lider av akne. Även graviditet och menstruation skapar en hormonell oba- lans som kan framkalla finnar. Det gör även klimakteriet.
  • MAT OCH DRYCK Det är inte vetenskapligt bevisat att man får akne av livsstil och matvaror. Men det finns små studier som tyder på att bl a snabbmat och kolhydrathaltiga matvaror, som snabbt ombildas till socker, kan provocera fram akne. Två studier från Harvard University antyder att det kan finnas ett samband mellan att dricka mjölk och förekomsten av akne. Men forskarna är fortfarande inte överens kring om det stämmer eller inte.

4 Vem får oftast akne?


Du är med i en klubb med väldigt många med- lemmar om du har finnar. Akne drabbar 8 av 10 ungdomar och vuxna i åldern 11-30 år. De flesta kommer dock undan med en lätt variant, och det är vanligast att ha mycket finnar i åldern 17-19 år.

Akne försvinner oftast av sig självt innan vi fyller 30. Men finnarna kan fortsätta dyka upp långt upp i vuxenlivet, framförallt hos kvinnor runt klimakteriet.

5 Varför får man vuxenakne?


Det kallas vuxenakne när man får finnar efter 25-årsåldern. Men det är samma inflammerade kvisslor som tonåringar och 40-åriga personer får.

Vuxenakne kommer gärna i samband med menstruation och klimakterie. Vid båda tidpunkterna faller produktionen av det kvinnliga könshormonet östrogen, och de talgframkallande manliga könshormonerna tar över. När det produceras för mycket talg uppstår ofta fet hy, pormaskar och finnar.

6 Finns det olika grader av akne?


Ja, man delar in akne i lätt, medelsvår och svår. Läkarna använder indelningen för att avgöra behandlingsmetod och medicin mot akne.

LÄTT AKNE

Här är det ofta ytliga finnar, framförallt i ansiktet och huvudsakligen pormaskar. Man har färre än 10 papulopustler – alltså inflammerade finnar med var – i ansiktet.

MEDELSVÅR AKNE

Angreppet domineras av ömma kvisslor och många pormaskar. Både ansikte, bröst och rygg kan vara angripna. Man har mellan 10 och 40 finnar i ansiktet.

SVÅR AKNE

Akneutbrottet präglas av många inflammerande böl- der, som ligger djupt i huden och som kan efterlämna ärr. Man har fler än 40 finnar i ansiktet.

7 Kan man förebygga akne?


Om det är ärftlighet och hormoner som ligger bakom finnarna, finns det inte så mycket du kan göra för att undvika dem. Men en bra förebyggande insats kan minska de inflammerade finnarnas framfart. Här är vad som ger din hud de bästa förutsättningarna:

  • SUNDA VANOR
    Har du en hektisk vardag som präglas av snabba matlösningar, så försök att se över det och förändra vanorna. Trots att forskarna inte är eniga om sambandet mellan livsstil och akne så har de flesta av oss erfarit vad semester och grönsaker kontra brist på sömn och massor av chips kan göra för huden. Så försök att få till nyttiga matvanor och regelbunden motion, och minska på stressen, för huden bästa. Få inspiration till nyttig mat här.

  • PILLA INTE
    Kläm inte om du har en begynnande kvissla. Det sprider bakterierna, förvärrar tillståndet och ökar risken för att det blir ärr.

  • EN BRA HUDVÅRDSRUTIN
    Jobba in en daglig hudvårdsrutin, som består av tvätt och fukt. Dina rengöringsprodukter får inte ta bort fettet från huden. När fettet försvinner från huden uppfattar talgkörtlarna det som en signal om att de behöver kompensera med extra fett. Tillför massor av fukt. En fet hy kan vara uttorkad. Peela huden varje vecka, så att de tilltäppta porerna öppnas. Undvik mekanisk peeling med korn som bara sprider bakterierna. Använd istället en lätt kemisk peeling med t ex AHA-syra eller salicylsyra.

  • UNDVIK ATT TÄPPA TILL
    Undvik att använda feta krämer och smink som lägger sig som ett lock över huden så att porerna inte kan göra sig av med talg och bakterier. Välj vård- och sminkprodukter, som är icke-komedogena. Det är ett fackuttryck som betecknar att produkten inte innehåller ingredienser som täpper till porerna.

  • GÅ TILL APOTEKET
    Om det inte räcker med hudvårdsprodukter för att få bort finnarna, så gå till apoteket där du kan skaffa produkter – både receptfria och på recept – som bekämpar lätt till medelsvår akne.

Kvinna som rengör huden

FÖREBYGG AKNE – För att förebygga akne är det bra att ha en daglig hudvårdsrutin som består av rengöring och fukt.

© iStock

8 Hur behandlar man akne?


Angrepp av finnar kan i de flesta fall minskas med hjälp av en bra hudvårdsrutin kompletterad av aknebekämpande receptfria produkter från apoteket. Men om din akne är envis och försämrar din livskvalitet kan du gå till läkaren och få en konsultation och eventuellt receptbelagd medicin. Här nedanför ser du vad läkarna oftast behandlar akne med:

Aknebehandling

AKNEKRÄM

Ofta använder man kräm med azelainsyra, benzoylperoxid eller A-vitamin för behandling av akne. Det verkar antiinflammatoriskt och löser upp tilltäppta porer. Man kan också få antibiotika i krämform, vilket också är effektivt för att slå ner bakterieangrepp.

De lokalbehandlande krämerna ska bara smörjas på de områden av huden som är angripna av akne. Ofta förvärras huden i början av behandlingsperioden. Men beroende på vilken medicin man använder ser man en förbättring efter några veckor eller månader.

  • Vem passar behandlingen för? Krämbehandling funkar bäst för dem som lider av lätt akne.

AKNEMEDICIN

Du kan få en tablettbehandling mot akne utskriven av läkare. Man använder ofta A-vitamintabletter. De första månaderna förvärras ofta huden. Sedan kommer förbättringen gradvis. Är du gravid, ammar eller försöker att bli gravid ska du inte ta A-vitamintabletter.

Man använder också antibiotika i tablettform. Men det finns en ökande resistens mot antibiotika i samhället, och läkaren behandlar därför ofta först med A-vitamin, som har en bra effekt mot djupare liggande inflammation.

Vissa p-piller kan också användas i kampen mot akne, eftersom de sänker nivån av manliga könshormoner, som bidrar till fet hy och finnar.

  • Vem passar behandlingen för? Tablettbehandling är bra mot medelsvår akne, där behandling mot kräm ofta inte är tillräcklig.

KOMBINATIONS-BEHANDLING

Om varken krämer eller tabletter hjälper så kan man gå över till kombinationsbehandling, där man både tar tabletter och ofta flera slags krämer. I kombinationsbehandlingen kan man t ex börja med en antibiotikakur i tablettform kompletterad med azelainsyrakräm, som verkar antiinflammatoriskt och som löser upp proppar i porerna. Efter ett par månaders behandling fortsätter man med A-vitaminkräm för att upprätthålla resultatet.

  • Vem passar behandlingen för? Kombinationsbehandling är bra mot svår akne, då krämer eller tabletter inte är tillräckligt. Några av behandlingsformerna avråds från om du är gravid, ammar eller försöker att bli gravid.

Källa: Tamara Lund, ph.d. och läkare Instagram: @tamara_skin_stagram

Artikeln publicerades i I FORM nr 03/2023