Testosteron: Allt du behöver veta
(I denna artikel) handlar det om testosteron – det manliga könshormon som många främst förknippar med aggression, svällande muskler och otillåten dopning, men som är viktigt för en lång rad funktioner i kroppen.
(I denna artikel) handlar det om testosteron – det manliga könshormon som många främst förknippar med aggression, svällande muskler och otillåten dopning, men som är viktigt för en lång rad funktioner i kroppen.
Vad betyder testosteron? Ordet testosteron har använts sedan 1930-talet som en beteckning för det manliga könshormonet. Det kommer av det latinska ordet ”testis”, som betyder testikel, och ”steroid”. Namnet hänvisar till att hormonet främst produceras i testiklarna hos män. Kvinnor producerar dock också testosteron – i äggstockarna och i binjurarna – men i mycket mindre mängder jämfört med män.
Frågor och svar
Redan i fosterstadiet är pojkar beroende av testosteron för utvecklingen av könsorganen. I puberteten bidrar hormonet till att pojkar växer, utvecklar djupare röst, får skägg och kroppsbehåring samt andra förändringar som gör pojkar till män.
I vuxenåldern bidrar testosteron till att kroppen håller sig frisk och klarar av att utföra massor av saker:
För låg testosteronnivå (hypogonadism) kan uppstå vid en direkt påverkan av testikelfunktionen, t.ex. vid skador eller sjukdomar. Dessutom sker det en naturlig, åldersrelaterad minskning, som börjar redan i 50-årsåldern. Vissa män märker inget av detta, men hos andra leder det till symptom i form av trötthet, sämre muskelstyrka, brist på energi och sexlust, depressiva känslor, irritation och koncentrationsbesvär.
Därför brukar man prata om att män också har en övergångsålder, kallad andropausen, som hänger ihop med sjunkande nivåer av manligt könshormon. Man tror att runt 20 procent av alla män över 50 år har symptom på låga testosteronnivåer.
Män som inte själva bildar tillräckligt med testosteron kan behandlas med hormontillskott som ges i form av tabletter, injektioner eller en gel som appliceras på huden. Medan behandling med testosteron är mycket vanlig i t.ex. USA, så är läkarna härhemma något mer försiktiga med att skriva ut recept. Vissa anser att det bör finnas en specifik sjukdom eller skada i exempelvis testiklarna, för att man ska ordinera tillskott. Det beror bl.a. på att det finns en misstanke om att det kan öka risken för blodproppar.
HAR DU FÖR LITE?Om du har symptom på testosteronbrist, bör du rådfråga en läkare som via ett blodprov kan konstatera om det verkligen förhåller sig så.
Hos pojkar finns det en period i fosterstadiet och i tremånadersåldern, då man har en relativt hög koncentration av testosteron i kroppen. Det är dock när man kommer in i puberteten som produktionen börjar på allvar, och denna peakar sedan i ung vuxen ålder. Hos bägge könen sjunker produktionen av testosteron igen från medelåldern och under resten av livet.
Ja, det finns en del som tyder på att tidigare generationer män hade mer testosteron i kroppen än vad som är fallet i dag. En dansk studie med 5 000 män visade t.ex. att nivån av det manliga könshormonet i genomsnitt sjunkit med 14 procent, om man jämför män födda på 1920-talet med män födda på 1960-talet. Forskarna vet inte säkert varför nivån har sjunkit, men flera faktorer tros spela in. Det kan kanske bero på att vi har blivit mindre fysiskt aktiva och har mer stillasittande arbeten, att vi äter mer onyttig mat eller att vi utsätts mer för föroreningar och olika slags giftämnen.
Eftersom testosteron är avgörande för utvecklingen av muskler, har det i åratal använts som dopning inom kroppsbyggning och idrottsgrenar som tyngdlyftning, simning samt i friidrottens kast- och sprintgrenar. Testosteron, och andra ämnen som liknar testosteron, kallas för anabola steroider. De har störst effekt i kombination med intensiv styrketräning.
Om du har en sund och aktiv livsstil är det större chans att du håller igång din testosteronproduktion. De viktigaste råden är:
Undvik stress. I likhet med fysisk stress, vid t.ex. sömnbrist, gör också mental stress att testosteronnivån sjunker.
Var fysiskt aktiv. Regelbunden träning bidrar till att boosta din testosteronnivå. Särskilt styrketräning, som involverar stora muskelgrupper och många muskler samtidigt, ökar testosteronkoncentrationen direkt. Men undvik överträning eftersom det ökar kroppens produktion av stresshormonet kortisol, vilket i sin tur minskar testosteronnivån.
Visste du att singelmän har högre testosteronnivåer än gifta män? Skillnaden är dock så liten att den inte har någon hälsomässig betydelse.
Kvinnor producerar betydligt mindre testosteron än män. Men även hos kvinnor bidrar en hälsosam testosteronnivå till att kroppen fungerar optimalt, och en del kvinnor upplever faktiskt symptom på sjunkande testosteronnivåer med åldern. Studier tyder på att kvinnor med hormonbrist kan få starkare muskler och benmassa samt ökad sexlust och bättre humör via testosterontillskott i mycket små doser. Det saknas dock långvariga studier av effekterna, och därför är behandlingen inte särskilt vanlig
Nej, det är en myt. Att vara skallig är inget bevis på att man har extra mycket testosteron pumpande runt i kroppen. Håravfallet beror däremot på en ökad känslighet för testosteron i hårsäckarna hos män som är ärftligt disponerade för tidigt håravfall eller skallighet. I hårbottnen omvandlas testosteron till dihydrotestosteron (DHT), och detta ämne hämmar hårväxten genom att hårsäckarna skrumpnar och förlorar kontakten med blodförsörjningen, så att håret inte längre kan växa. Stress och en ohälsosam livsstil kan öka problemets omfattning.
Källa: Pia Norup, läkare och författare