Testosteron: Allt du behöver veta

(I denna artikel) handlar det om testosteron – det manliga könshormon som många främst förknippar med aggression, svällande muskler och otillåten dopning, men som är viktigt för en lång rad funktioner i kroppen.

Testosteron, man, hormoner

TESTOSTERON 95 % av männens testosteron bildas i testiklarnas Leydigceller.

© Foto: iStock

Vad betyder testosteron? Ordet testosteron har använts sedan 1930-talet som en beteckning för det manliga könshormonet. Det kommer av det latinska ordet ”testis”, som betyder testikel, och ”steroid”. Namnet hänvisar till att hormonet främst produceras i testiklarna hos män. Kvinnor producerar dock också testosteron – i äggstockarna och i binjurarna – men i mycket mindre mängder jämfört med män.

Frågor och svar

 • Hur påverkas kroppen av testosteron?
 • Vad kan vara orsaken till att män har låga testosteronnivåer?
 • Kan man få ett tillskott med testosteron hos läkaren?
 • Vad händer med testosteronnivån med åldern?
 • Har män mindre testosteron i kroppen nuförtiden?
 • Hur kan testosteron fungera som dopning?
 • Kan man göra något själv för att öka nivån?
 • Vad bör man som kvinna veta om testosteron?
 • Har skalliga män verkligen mer testosteron?

Hur påverkas kroppen av testosteron?

Redan i fosterstadiet är pojkar beroende av testosteron för utvecklingen av könsorganen. I puberteten bidrar hormonet till att pojkar växer, utvecklar djupare röst, får skägg och kroppsbehåring samt andra förändringar som gör pojkar till män.

I vuxenåldern bidrar testosteron till att kroppen håller sig frisk och klarar av att utföra massor av saker:

 1. Håret. Testosteron stimulerar hårväxt i ansiktet, på kroppen och runt könsorganen.
 2. Musklerna. Om du har tillräckligt med testosteron i kroppen, blir det lättare för dig att bygga upp och bibehålla din muskelmassa.
 3. Hjärt-kärlsystemet. Testosteron skyddar hjärtat och blodkärlen och minskar risken för hjärtsjukdomar. Det ökar också kroppens produktion av röda blodkroppar.
 4. Hjärnan. Humöret och libidot (sexlusten) styrs i hög grad av testosteron.
 5. Könsorganen. Hormonet ansvarar för produktionen av spermier och för erektionsförmågan.
 6. Skelettet. Testosteron stimulerar uppbyggnaden av benmassa, så att skelettet förblir starkt.
Testosteron, man, hormoner, kroppen

TESTOSTERON KROPPEN Män kan tacka sina höga testosteronnivåer för att de har mycket lättare att bygga stora muskler än kvinnor. Testosteron spelar en viktig roll i kroppen livet ut, och det är viktigt för vår hälsa och vårt välmående att vi har rätt mängd av hormonet.

Vad kan vara orsaken till att män har låga testosteronnivåer?

För låg testosteronnivå (hypogonadism) kan uppstå vid en direkt påverkan av testikelfunktionen, t.ex. vid skador eller sjukdomar. Dessutom sker det en naturlig, åldersrelaterad minskning, som börjar redan i 50-årsåldern. Vissa män märker inget av detta, men hos andra leder det till symptom i form av trötthet, sämre muskelstyrka, brist på energi och sexlust, depressiva känslor, irritation och koncentrationsbesvär.
Därför brukar man prata om att män också har en övergångsålder, kallad andropausen, som hänger ihop med sjunkande nivåer av manligt könshormon. Man tror att runt 20 procent av alla män över 50 år har symptom på låga testosteronnivåer.

Kan man få ett tillskott med testosteron hos läkaren?

Män som inte själva bildar tillräckligt med testosteron kan behandlas med hormontillskott som ges i form av tabletter, injektioner eller en gel som appliceras på huden. Medan behandling med testosteron är mycket vanlig i t.ex. USA, så är läkarna härhemma något mer försiktiga med att skriva ut recept. Vissa anser att det bör finnas en specifik sjukdom eller skada i exempelvis testiklarna, för att man ska ordinera tillskott. Det beror bl.a. på att det finns en misstanke om att det kan öka risken för blodproppar.

HAR DU FÖR LITE?Om du har symptom på testosteronbrist, bör du rådfråga en läkare som via ett blodprov kan konstatera om det verkligen förhåller sig så.

Vad händer med testosteronnivån med åldern?

Hos pojkar finns det en period i fosterstadiet och i tremånadersåldern, då man har en relativt hög koncentration av testosteron i kroppen. Det är dock när man kommer in i puberteten som produktionen börjar på allvar, och denna peakar sedan i ung vuxen ålder. Hos bägge könen sjunker produktionen av testosteron igen från medelåldern och under resten av livet.

Graf, testosteron

TESTOSTERON GRAF Grafen visar nivån för totalt testosteron. Nivån av fritt testosteron, som kroppen kan utnyttja, sjunker mer med åldern – till ca 50 % av max hos 80-åriga män.

Har män mindre testosteron i kroppen nuförtiden?

Ja, det finns en del som tyder på att tidigare generationer män hade mer testosteron i kroppen än vad som är fallet i dag. En dansk studie med 5 000 män visade t.ex. att nivån av det manliga könshormonet i genomsnitt sjunkit med 14 procent, om man jämför män födda på 1920-talet med män födda på 1960-talet. Forskarna vet inte säkert varför nivån har sjunkit, men flera faktorer tros spela in. Det kan kanske bero på att vi har blivit mindre fysiskt aktiva och har mer stillasittande arbeten, att vi äter mer onyttig mat eller att vi utsätts mer för föroreningar och olika slags giftämnen.

Hur kan testosteron fungera som dopning?

Eftersom testosteron är avgörande för utvecklingen av muskler, har det i åratal använts som dopning inom kroppsbyggning och idrottsgrenar som tyngdlyftning, simning samt i friidrottens kast- och sprintgrenar. Testosteron, och andra ämnen som liknar testosteron, kallas för anabola steroider. De har störst effekt i kombination med intensiv styrketräning.

Biverkningar, anabola steroider

BIVERKNINGAR. Anabola steroider har en lång rad biverkningar. Förutom de fysiska biverkningarna här nedan kan ämnena påverka hjärnan och medföra humörrubbningar, nedsatt sexlust och depression.

Kan man göra något själv för att öka nivån?

Om du har en sund och aktiv livsstil är det större chans att du håller igång din testosteronproduktion. De viktigaste råden är:

 • Prioritera sömnen. Sömn främjar produktionen av testosteron. De flesta behöver sova 7–8 timmar varje natt.
 • Undvik stress. I likhet med fysisk stress, vid t.ex. sömnbrist, gör också mental stress att testosteronnivån sjunker.

 • Var fysiskt aktiv. Regelbunden träning bidrar till att boosta din testosteronnivå. Särskilt styrketräning, som involverar stora muskelgrupper och många muskler samtidigt, ökar testosteronkoncentrationen direkt. Men undvik överträning eftersom det ökar kroppens produktion av stresshormonet kortisol, vilket i sin tur minskar testosteronnivån.

 • Håll vikten. Övervikt hämmar produktionen av testosteron. Särskilt magfettet runt organen är problematiskt, eftersom det bidrar till att levern bildar mer SHBG – ett protein som binder testosteron, så att kroppen inte kan utnyttja det.
 • Ät hälsosamt. En nyttig och varierad kosthållning bidrar till en bra balans i hormonsystemet. Skär ned på socker och öka intaget av grönsaker. Också fet fisk (eller ett tillskott av fiskolja) bidrar till att öka det aktiva testosteronet i kroppen.
 • Minska intaget av alkohol. Du kan gärna njuta av ett glas vin eller öl ibland, men en konstant hög alkoholkonsumtion hämmar produktionen av testosteron.

Visste du att singelmän har högre testosteronnivåer än gifta män? Skillnaden är dock så liten att den inte har någon hälsomässig betydelse.

Man, testosteron, marklyft

TESTOSTERON DOEDLOEFT XKKRFR 2 Marklyft tränar många muskler samtidigt, vilket ökar kroppens naturliga produktion av testosteron

© Foto: iStock

Vad bör man som kvinna veta om testosteron?

Kvinnor producerar betydligt mindre testosteron än män. Men även hos kvinnor bidrar en hälsosam testosteronnivå till att kroppen fungerar optimalt, och en del kvinnor upplever faktiskt symptom på sjunkande testosteronnivåer med åldern. Studier tyder på att kvinnor med hormonbrist kan få starkare muskler och benmassa samt ökad sexlust och bättre humör via testosterontillskott i mycket små doser. Det saknas dock långvariga studier av effekterna, och därför är behandlingen inte särskilt vanlig

Har skalliga män verkligen mer testosteron?

Nej, det är en myt. Att vara skallig är inget bevis på att man har extra mycket testosteron pumpande runt i kroppen. Håravfallet beror däremot på en ökad känslighet för testosteron i hårsäckarna hos män som är ärftligt disponerade för tidigt håravfall eller skallighet. I hårbottnen omvandlas testosteron till dihydrotestosteron (DHT), och detta ämne hämmar hårväxten genom att hårsäckarna skrumpnar och förlorar kontakten med blodförsörjningen, så att håret inte längre kan växa. Stress och en ohälsosam livsstil kan öka problemets omfattning.

Källa: Pia Norup, läkare och författare