Bli av med knottrorna på armarna

Små, hårda knottror på överarmarna är både vanliga och ofarliga. Vill du bli av med dem är hudvård rätt väg att gå. Få läkarens råd till behandling.

En kvinna tittar på sina armar. Hon har keratosis pilaris och söker behandling.

KNOTTROR – Bli inte rädd om du upptäcker knottror på armarna. Det är troligen keratosis pilaris, som primärt beror på torr hud.

© gettyimages

Man behöver komma nära för att se dem. De små, hårda knottrorna som kan dyka upp på framförallt armarna, men även höfterna, låren och i ansiktet.

Den goda nyheten är att tillståndet, som kallas keratosis pilaris, är fullständigt ofarligt. Och du kan som tur är själv se till att det försvinner igen. Vi har bett en dermatolog förklara hur du ska behandla knottrorna.

Läs mer om de små knottrorna här:

1 Vad är keratosis pilaris?


Knottrorna liknar gåshud, men om de stannar kvar trots att du varken ryser eller fryser, så är det förmodligen keratosis pilaris. Det är knottriga utslag som ofta dyker upp på överarmarna. Ibland dyker knottrorna också upp på höfter, skinkor, lår och i ansiktet.

Keratosis pilaris är för många ett kosmetiskt besvär, men du kan trösta dig med att det inte finns något som är farligt med knottrorna. De kan inte ens skryta med att vara en hudsjukdom. Keratosis pilaris är en hudåkomma, och en variation av vanlig hud.

Keratosis pilaris uppstår när huden producerar för mycket keratin – även känt som döda hudceller. Överproduktionen inträffar när huden är torr. De döda hudcellerna ansamlas och bild- ar proppar i hårsäckarnas utgångar. Och det är så de små förhornade knottrorna uppstår.

Påminner den processen dig om den som framkallar finnar och pormaskar så är det helt förståeligt. Både akne och keratosis pilaris uppstår på grund av en tilltäppning. Men i motsats till akne så är det vid keratosis pilaris inte tala om något inflammationstillstånd – bara en tilltäppning.

Utöver knottrorna gör keratosis pilaris inte mycket väsen av sig. De kliar inte och gör inte ont.

Vad är keratosis pilaris?

På en normal huds yta stöts döda hudceller bort utan problem, men på keratosis pilaris-huden ansamlas hudcellerna och blockerar hårsäckarnas mynning.

2 Varför får man knottror på huden?


Det kan finnas flera orsaker till att de små knottrorna uppstår på huden. Här är några anledningar till varför du får keratosis pilaris:

Knottror på huden beror på:

Torr hud

TORR HUD

Det finns ett tydligt samband mellan torr hud och keratosis pilaris. Torr hud är nämligen täckt av ett tjockare lager döda hudceller än vanlig hud. Därför täpps hårsäckarna oftare igen när huden är torr.

Släktträd

STAMTAVLAN

Den torra huden och överproduktionen av keratin, som framkallar knottrorna, kan vara genetiskt betingad och alltså något du kan tacka dina föräldrar för.

Hudsjukdomar

HUDSJUKDOMAR

Det är vanligare att ha keratosis pilaris om man också har atopisk eksem eller hudsjukdomen iktyos, som karaktäriseras av torrhet och fjällbildning.

3 Vem får keratosis pilaris?


De små, hårda knottrorna är långtifrån ett ovanligt fenomen. Man menar att upp emot hälften av alla barn och unga i Skandinavien har keratosis pilaris någon gång under livet.

Tillståndet är vanligast i tonåren, och ofta försvinner knottrorna av sig själv när vi blir äldre. Men inte alltid. Vissa har knottrig hy hela livet.

4 Kan keratosis pilaris försvinna av sig själv?


Man kallar keratosis pilaris för ett kroniskt tillstånd eftersom det i sällsynta fall är något man har hela livet. Men för de flesta försvinner knottrorna efter puberteten.

5 Vad kan förvärra knottrorna?


Eftersom torr hud är mycket mer utsatt för att få de små, hårda knottrorna kan allt som torkar ut huden potentiellt förvärra din keratosis pilaris. Hos många är knottrorna därför värre på vintern, eftersom kallt väder torkar ut huden.

På sommaren upplever en del däremot att knottrorna försvinner. I motsats till finnar och akne så får du inte fler knottror av någon typ av mat eller att dricka alkohol.

6 Hur kan man behandla keratosis pilaris?


Många tycker det är kosmetisk störande att ha knottror på överarmarna – framförallt när det är T-shirtväder.

Vissa söker därför hjälp hos läkaren. Men det finns ingenting som är farligt med keratosis pilaris, och eftersom tillståndet oftast går över av sig själv så kommer hudläkaren i de flesta fall hänvisa till vanlig hudvård som lösning på problemet.

Nyckeln till förbättring är först och främst att få bukt med den torra huden. För så länge huden är torr kommer den vara täckt av ett tjockare lager döda hudceller som potentiellt kan blockera hårsäckarna. Här är vad du kan göra för att få bort knottrorna:

Fuktighetskräm kan förebygga och behandla knottrorna

BEHANDLING – Fuktighetskräm kan förebygga och behandla knottror. Bara du kommer ihåg ha smörja in dig både morgon och kväll.

© gettyimages

Keratosis pilaris – behandling:

✅ Fuktkräm

Ditt viktigaste vapen i kampen mot knottrorna är en bra fuktkräm – både när det gäller behandling och förebyggande av keratosis pilaris. Men du ska vara konsekvent och smörja in de drabbade områdena varje dag, morgon och kväll.

Förvänta dig inte att fuktkrämen är en quick fix, som tar bort knottrorna över en natt. Det kan ta flera månader innan det blir någon förbättring.

Så du måste rusta dig med tålamod. Välj gärna en kräm med karbamid, som mjukgör huden vid hårsäckarna. Krämer med närande oljor som håller på hudens fukt är också bra mot knottror.

✅ A-vitamin

Kräm med A-vitaminsyra kan vara en bra hjälp mot knottror. A-vitaminet rekommenderas ofta av hudläkare för dess förmåga att stärka huden och förbättra dess struktur, så den blir fastare och lenare.

Dessutom ökar A-vitamin hudens förmåga att binda vatten i hudcellerna. Vitaminet är därför gynnsamt för torr hud, som ju är den grundläggande orsaken till knottrorna. A-vitamin gör dock huden känslig mot solen, så kom ihåg solkrämen.

✅ Kemisk peeling

Om du 1-2 gånger i veckan peelar bort döda hudceller från kroppen, undviker du att de ansamlas och bildar proppar vid hårsäckarna. Har knottrorna redan uppstått, så kommer regelbunden peeling gradvis att göra huden jämnare. Du behöver dock ställa in dig på att det är en långsam process.

Bäst är det att använda kemisk peeling med t ex mjölksyra eller salicylsyra, som skonsamt löser upp de döda hudcellerna. Peeling med korn, som slipar huden, kan ha en tendens att skapa irritation.

Kom ihåg att kemisk peeling gör att huden blir mer känslig för solens strålar, så kom ihåg att använda solkräm.

7 Så här ska du INTE behandla knottrorna


Eftersom keratosis pilaris kännetecknas av ett täppande lager döda hudceller, kan tillståndet påminna om finnar. Men keratosis pilaris medför ingen inflammation i huden, på samma sätt som finnar gör. Du ska därför inte behandla keratosis pilaris som du skulle behandla finnar för det förvärrar tillståndet.

Så här ska du INTE behandla knottrorna:

Kläm inte

⛔️ Klämma knottrorna

Knottrorna varken kan eller bör tryckas ur. Det irriterar huden, skapar inflammation och eventuellt även ärr.

Tvätta inte med vanlig tvål

⛔️ Tvätta med vanlig tvål

Tvätta inte den knottriga huden med vanlig tvål. Det torkar ut huden, vilket kommer att framkalla fler keratinproppar i hårsäckarna och därmed fler knottror.

Skrubba inte

⛔️ Skrubba knottrorna

Använd inte hampahandskar, badborstar och liknande på den knottriga huden. Det irriterar huden och kan orsaka inflammation. Kemisk peeling med t ex salicylsyra är bättre.

Källa: Ulrik Knap, specialistläkare i dermatologi på Alba Privatklinik

Artikeln publicerades i I FORM nr. 10/2023