Därför är kallbad så bra för din kropp

Mycket tyder på att det kan kan bidra till färre förkylningar, förbättrad sömn och bättre humör. Vi dyker ner i det kalla vattnet för att undersöka vad du kan förvänta dig att få med dig upp igen efter ditt kallbad.

En kvinna hoppar ner i ett iskallt havsbad för att skörda de många hälsoeffekter som kallbad har på kropp och psyke.

VINTERBAD – Utöver de många fysiska processer som kallbad sätter igång, finns det även psykiska. Endorfinerna skjuter i höjden

© iStock

Du vet det säkert redan: Att vinterbada är hälsosamt. Men vet du varför? Vi har samlat de svar som forskningen hittills har. Det ser lovande ut! Vi törs påstå att du aldrig kommer att ångra det du får av att bada året runt.

Lär dig mer om varför det är hälsosamt att vinterbada, och få goda råd för att komma igång.

1 Vad är kallbad?


Att kallbada, eller vinterbada, har blivit allt mer populärt och nådde nya höjder under coronapandemin. Men vinterbad är långt ifrån något nytt.

Redan 1814, ordinerade svenska läkarsällskapet ”kalla salta bad” till sina patienter. Därefter har intresset gått i vågor. På 1960- och 1970-talet var det också många som slängde sig i vattnet även under vinterhalvåret. Sedan 2012 arrangeras varje år världscupstävling i vintersim i början av februari, i Skellefteå.

I slutet av 1980-talet började finska forskare undersöka kallbadets effekter på kroppen. Det är därför ett relativt nytt forskningsområde.

2 Vad händer i kroppen när du vinterbadar?


När du sänker ner kroppen i kallt vatten ger du den faktiskt en chock. Den chocken sätter igång flera processer i kroppen. Här är vad som händer i kroppen vid kallbad.

Det händer i kroppen när man vinterbadar

Man ser här hur kroppen, när den utsätts för kyla, ser till att hålla de vitala organen varma medan kroppstemperaturen faller i armar, ben, händer och fötter.

Redo för kamp

När det kalla vattnet omger kroppen signalerar receptorer i huden till hjärnan att faran är överhängande. Det sympatiska nervsystemet aktiveras – kroppens alarmsystem. Du utsöndrar kamp- flykt-hormonerna adrenalin, noradrenalin och kortisol. Din uppmärksamhet skärps, och socker utsöndras i blodomloppet, så att musklerna har energi att klara av faran, det vill säga kylan

Blodkärlen motioneras

Kroppen gör allt för att överleva och skydda de mest vitala organen. Blodkärl i fingrar, tår, armar, ben och hud drar ihop sig medan blodkärl i muskler, hjärta och inre organ vidgas, så att blodflödet ökar i kroppens mitt. När du kommer upp ur vattnet vidgas de sammandragna kärlen och värme sprider sig i kroppen.

Rent lyckorus

I stressreaktionen utsöndrar kroppen även hormoner som ger en lyckokänsla: endorfiner, serotonin och dopamin. Forskning har visat att vinterbad i 14 grader kan öka dopaminnivåerna med 250 procent. Förutom ett gott humör har hormoner även en bedövande, nästan morfinliknande effekt på huden, så att kylan inte gör ont.

Blir lugn

Det parasympatiska nervsystemet aktiveras också. Det sker efter badet som en reaktion på att fight-or-flight-fasen är över. När det parasympatiska nervsystemet är aktivt kommer du ner i varv, kroppen finner vila och cellerna repareras. Många upplever en ren zen-känsla.

Fart på fettförbränningen

Kroppen sätter igång ämnesomsättningen för att hålla blodet varmt. Då bränns den bruna fettvävnaden. Den används just för att skapa värme genom att bränna energi, medan den vita fettvävnaden används för att lagra energi.

Hjärnan går i slowmotion

Blodflödet till hjärnan sjunker med 30 procent. Det försvagar de kognitiva funktionerna. Du kan fortfarande tänka rationellt, men det går långsammare. Det kan orsaka yrsel, och i värsta fall kan du svimma.

3 Vad är kallbad bra för?


Forskarna är ännu inte helt säkra på den långvariga hälsoeffekten, men mindre studier indikerar följande:

 • Kallbad stärker immunförsvaret
  Undersökningar har visat att vinterbadare får 40 procent färre infektioner i övre luftvägarna, t ex förkylningar och bihåleinflammationer. Det kan bero på en ökad utsöndring av vita blodkroppar, som aktiverar immunsystemet, eller att den höga nivån av kortisol dämpar inflammationstillstånd i kroppen.

 • Kallbad sänker blodtrycket
  Man har mätt blodtrycket på några vinterbadare och registrerat att det faller lite under vintersäsongen. Det kan möjligtvis bero på den motion som blodkärlen får när de drar ihop sig och utvidgas som en följd av köldchocken.

 • Kallbad skapar mental balans
  Eftersom det utsöndras endorfiner och dopamin i hjärnan har kallbad en gynnsam effekt på våra humör. En brittisk studie, från 2012, visar att kallbad också har en positiv effekt på svårt deprimerade människor. Många vinterbadare upplever dessutom en förbättrad sömn, vilket troligen beror på den ökade produktionen av hormonet serotonin, som verkar lugnande på sinnet.

 • Kallbad förebygger livsstilssjukdomar
  Vinterbad ökar fettförbränningen och undersökningar visar att insulinnivån i blodet faller hos människor som vinterbadar regelbundet. Därför kan de kalla baden verka förebyggande på flera olika livsstilssjukdomar som t ex diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdomar och övervikt.

4 Hur kallt ska vattnet vara vid vinterbad?


Vinterbad temperatur

Vattentemperaturen ska vara 10-15 grader eller lägre för att det ska kunna kallas kallbad.

5 Hur länge ska man vara i vattnet när man kallbadar?


Det är en bra idé att sätta en maxgräns på 2-3 minuter när du kallbadar. Det krävs nämligen inte mer än några få minuter i det kalla vattnet för att tillgodogöra sig de fysiologiska effekterna. Hormonproduktionen peakar efter 2-3 minuter, så du får ingen bonus av att stanna längre i vattnet.

Hör du till de tuffingar som kan stanna bland isflaken i evigheter, så är det viktigt att tänka på att inte stanna för länge. Efter 10-15 minuter kan kroppen bli nedkyld. Hypotermi, det vill säga att kroppstemperaturen kommer ner på 35 grader eller lägre, kan vara ett mycket allvarligt tillstånd som kan leda till medvetslöshet, hjärtflimmer och i värsta fall döden.

Kallt vinterbad – kvinna kallbadar i is

VINTERBAD – HUR LÄNGE? Efter 2-3 minuter i vattnet har hormonproduktion nått sin peak. Stanna därför inte längre i vattnet, för det kan vara farligt om kroppstemperaturen blir för låg.

© iStock

6 Hur ofta ka man kallbada?


Du kan bada så ofta du har tid och lust till det. Men om du vill ha en långvarig hälsoeffekt krävs regelbundna bad. Läkaren Susanna Søberg, som forskar i vinterbad, uppskattar att om du badar 3 gånger i veckan, i totalt 11 minuter, så kommer du att uppnå de långvariga hälsofrämjande effekterna av kallbad.

Och du bör bada hela vintersäsongen för att få förbättrad hälsa av kallbad. I en finsk studie såg man att vinterbadare kände sig mer hälsosamma och energiska efter fyra månaders regelbundna kalla bad.

7 Kan man nöja sig med en kalldusch?


Är du sugen på att testa kallbad men bor långt ifrån en sjö eller havet? En kall dusch är också bra – framförallt för att vänja sig vid det kalla vattnet. Men det finns ingen forskning som visar effekten för hälsan. Det finns bara en liten holländsk undersökning som visar en kortvarig förbättring av livskvaliteten hos människor som regelbundet duschar kallt. Men effekten försvann efter en tid.

Mycket tyder på att en dusch inte har samma effekt på kropp och psyke som ett dopp i ett hallt hav eller en sjö. Kanske för att vattnet först når överkroppen, där det värms upp så det är lite varmare när det rinner ner för benen. Men om du fyller ett badkar med kallt vatten blir köldchocken samma över hela kroppen. Därför kan det möjligtvis utlösa samma hälsofrämjande effekter som doppet i havet. Men det finns ingen forskning på det än.

LÄS OCKSÅ: Kan Wim Hof-metoden stärka din hälsa med köldträning och andningsövningar?

8 När är det säsong för kallbad?


Säsongen för kallbad, när vattnet är omkring 10-15 grader i Sverige är cirka från september - mars. Det behöver alltså inte vara vinter!

9 Så blir du en vinterbadare


3 tips till nybörjaren

 • TA ETT KORT DOPP på 5-10 sekunder de första gångerna du kallbadar. Sedan kan du öka tiden upp till de 2-3 minuter då de gynnsamma effekterna av det kalla vattnet inträder.
 • SKAFFA EN BADKOMPIS. Du ska aldrig bada ensam. Och ett trevligt sällskap ökar motivationen till att komma iväg på mörka vinterdagar.
 • GE INTE UPP. Vinterbad är som all annan träning. Det är jobbigt i början, men gör du det regelbundet så härdas kroppen och vänjer sig vid upplevelsen.

10 Vad ska man ta med sig när man vinterbadar?


Du kan kallbada utan annan utrustning än en handduk, men om du badar i iskalla temperaturer är lite hjälpmedel, som t ex badskor, skönt att ha med sig.

 • Ta på dig en mössa. Du förlorar upp mot 70 procent av din kroppsvärme bara genom nedkylning av huvudet.
 • Ha halksäkra badskor med dig. Det kan vara halt på bryggan. Under själva badet kan du ev ha på dig neoprenbadskor.
 • Använd neoprenhandskar och -badskor. Blodtillförseln till händer och fötter minskar i det kalla vattnet.
 • Ta på dig en badrock, så fort du kommer upp ur vattnet.
 • Ta med en termos med te eller kaffe, så du har något att värma dig med.

VINTERBAD – Ta med en termos när du ska kallbada, så du har något att värma dig på.

© GettyImages

11 8 råd för säkra vinterbad


Det är härligt, men inte helt ofarligt att bada kallt. Följer du de här råden får du en säker badupplevelse:

 1. Bade inte ensam. Det bör vara någon med som kan hjälpa dig.
 2. Har du druckit alkohol eller känner dig sjuk ska du inte bada.
 3. Lär dig att simma innan du vinterbadar.
 4. Dyk aldrig. Doppa inte heller huvudet i det kalla vattnet.
 5. Gå ner i vattnet långsamt, men beslutsamt.
 6. Simma inte under isen. Du kan tappa orienteringen.
 7. Få inte panik. Andas in och ut i ett långsamt tempo.
 8. Blir du yr ska du gå upp ur vattnet direkt. Böj ner huvudet till hjärthöjd tills yrseln försvunnit.

Källa: Susanna Søberg, ph.d. i metabolisme Instagram: @susanna_soeberg

Artikeln publicerades i I FORM nr. 02/2023

  Newsletter background