De flesta förknippar bastu med ett besök i simhallen eller på ett spa. Känslan av total avslappning av den varme kroppen som har fått en paus från vardagens stress är guld värd.
Men om du dyker ner i forskningen av bastuns verkan på kroppen finns det mer att hämta. Listan av möjliga hälsofrämjande effekter är lång. Det kräver bara att du bastar regelbundet. Gärna minst två till tre gånger i veckan. Här kan du se vad du ska bara uppmärksam på för att få den optimala hälsofrämjande effekten av att bada bastu.
På våra breddgrader förknippar de flesta av oss bastu med den finska varianten. Ordet bastu kommer från badstuga. Det är ett träbeklätt rum med en ugn eller aggregat, täckt av sten som håller värmen.
Det är ofta en låg luftfuktighet, på cirka 20 procent, i bastun vilket gör det lättare att stå ut i den höga temperaturen. När man öser vatten på stenarna skapas ånga. Det ger en känsla av en mer intensiv värme, men det gör inte bastun till en ång- bastu som har en luftfuktighet på cirka 80 procent.
Temperaturen i en vanlig bastu ligger omkring 80-90 grader.
Det finns en anledning till varför bastubad i alla tider har varit en omtyckt aktivitet. För det påverkar faktiskt kroppen på flera sätt när vi utsätter den för hög temperatur i bastun. Här är vad som händer i kroppen när vi sitter i en bastu.
Många hyllar bastun för dess hälsobringande effekter. Men forskningen om bastubadets hälsoeffekter är begränsad. Och i den forskning som har gjorts har man använt relativt få försökspersoner. Forskningsresultaten är därför inte helt säkra. Studierna ger dock en indikation på att bastun är fördelaktigt för en rad kroppsfunktioner och besvär. Det finns alltså mycket som talar för att bastun har en positiv effekt för:
Om du sätter dig på träbänken varje dag eller en gång per år är helt upp till dig. Men om du vill njuta av de hälsofrämjande effekterna som en väluppvärmd bastu sägs ha, så måste du vara en regelbunden användare av den. Forskarna är eniga om att du behöver bada bastu minst 2-3 gånger i veckan, 10-15 minuter åt gången för att få hälsoeffekterna.
Utöver den traditionella finska bastun som är cirka 80-90 grader varm och har låg luftfuktighet, så finns det andra typer av bastuupplevelser som påverkar kroppen på olika sätt.
Källa: Charlotte Bech Lund, läkare
Artikeln publicerades i I FORM nr 18/2022