Mät dina krafter med Wim Hof-metoden

Med en blandning av andningsövningar och kylträning kan du kanske uppnå flera hälsosamma vinster i kroppen som ökat välbefinnande och mindre stress. Det är i alla fall teorin bakom Wim Hof-metoden, som är skapad av holländska Wim Hof och som under de senaste åren har fått många dedikerade anhängare.

Fötter som går ner i isvatten.

VILDA WIM HOF - Wim Hof-metoden kan leda till vilda bedrifter, t ex att hålla ut länge i isbad med den kan också användas till mer välbefinnande i vardagen.

© iStock

Holländaren Wim Hof, även kallad Ismannen, som namngett metoden. Den 62-åriga extrematleten är känd för sin förmåga att hålla ut i iskalla temperaturer och kasta sig ut i vilda utmaningar och rekordförsök. Han har bland annat bestigit Kilimanjaro i shorts och sprungit halvmaraton norr om polcirkeln – barfota!

Men trots att det låter lite knäppt alltihop, så är det inte galenskap: Den holländska ismannen är djupt seriös med sin metod, och vad den kan användas till för alla oss dödliga som kanske inte precis går igång på någon halvnaken bergsbestigning. Faktiskt startade det hela av en sorglig anledning, när Win Hofs flickvän begick självmord, 1995.

Sorgen över förlusten fick honom att börja undersöka hur vi med hjälp av andning,kyla och mental träning kan påverka de inre processerna i kroppen och sinnet positivt.
Med intensiv träning har han under åren lärt sig kontrollera sin andning, puls och blodcirkulation samt motstå extrema temperaturer. Erfarenheterna har han använt till att utveckla Wim Hof-metoden.

1 Det går metoden ut på


Metoden stimulerar djupa, fysiologiska processer i kroppen och (åter)skapa kontakten med vår inre urkraft som många av oss har tappat på grund av en modern och stressad livsstil. Konkret förklarat kan Wim Hof-metoden alltså ge dig ökad kontroll över din egen kropp. Det gäller både mentalt och fysiskt, och anhängare hävdar att metoden kan hjälpa mot allt från stress, ångest och depression till kroniska smärtor och autoimmuna sjukdomar. Dessutom lär du dig att skapa lugn i stressade situationer och att prestera extra när du behöver det.

2 Möjliga vinster med Wim Hof-metoden


3 GUIDE – så här utför du Wim Hof-metoden


Om du själv vill följa metoden gäller det att kombinera Wim Hofs särskilda andningsmodell med kalla bad i t ex duschen, isvak eller vinterbad. Det är viktigt att både andning- och kylträningen sker dagligen eller nästan dagligen vilket hänger ihop med den tredje av metodens tre grundpelare: mindset. Men det menar grundaren att det kräver tålamod och dedikation att lära sig andningen och hantera kylan och på sikt få kontroll över kropp och sinne.

LÄS OCKSÅ: Därför är kallbad så bra för din kropp

Wim Hof-metoden – så här gör du

Grafisk ikon av snöflinga

Wim Hof kylträning

Kylträningen kan ske på flera sätt, men ska det vara enkelt kan du utsätta dig för kyla hemma i duschen och kanske komplettera med vinterbad eller isbad när du har möjlighet för det.

  • Börja t ex med din vanliga, varma morgondusch och avsluta med en kalldusch. Ta det lugnt i början, t ex 30 sekunder. Bygg långsamt på tills du kan stå två minuter under det kalla vattnet – det är max. Badar du i havet eller en sjö är en bra tumregel att du stannar lika många minuter i vattnet som antalet grader det är.

  • Fokusera på att slappna av och andas lugnt i vattnet. Din kropp kommer snabbt att vänja sig vid det.

Grafisk ikon av en som andas

Wim Hof andningsövning

  • Sätt dig eller lägg dig i en behaglig ställning.

  • Slut ögonen och rikta fokus mot din andning. Andas djupt in genom näsan eller munnen – ända ner i magen och sedan upp till bröstet. Släpp sedan fokus så att du andas naturligt utan att tvinga det. Repetera detta 30-40 gånger i ett relativt högt tempo.

  • Efter den sista andningen andas du ut helt och håller andan, tills du känner ett behov att andas in.

  • Andas sedan in djupt för att fylla dina lungor. Känn hur magen och bröstet utvidgar sig. Håll andan i cirka 15 sekunder och släpp igen. Det här var en runda. Repetera gärna detta 3-4 gånger i sträck

4 Guidad video av Win Hof-andningsmetoden


Sätt dig – eller lägg dig – skönt och slappna av heeeelt i kroppen med en andningsövning guidad av upphovsmannen själv. Videon tar dig genom tre rundor med andningsövningar på 11 minuter.

5 Så här påverkar Wim Hof-metoden kroppen


Metoden påverkar kroppen genom att ge tilgång till det autonoma nervsystemet, som
är vårt inre styrsystem. Det består av:

  • Det sympatiska nervsystemet: Gör kroppen redo för kamp och utsöndrar kortisol och adrenalin.
  • Det parasympatiska nervsystemet: Får oss ner i varv och hjälper oss med återhämtning.

Syftet med andningen är bl a att få kontakt med båda systemen i kroppen och på det sättet lära sig att kontrollera dem. När du kompletterar med kylträning verkar samma effekter ske på nervsystemet. Du tränar dessutom din stresstolerans extra genom att vara i det iskalla vattnet och får också en skjuts av välbefinnande-hormonet dopamin när värmen sprider sig i kroppen efteråt.

6 Därför är Wim Hof-metoden hälsosam


Du verkar kunna skörda konkreta fördelar som mindre stress, mer energi, större viljestyrka, ett starkare immunförsvar och lindra en rad autoimmuna sjukdomar. Det är i alla fall vad grundaren själv utlovar som potentiella positiva effekter när man att utövar metoden dedikerat och regelbundet.

Genom åren har det gjorts flera vetenskapliga studier på metoden, som tyder på att det faktiskt ligger något i populariteten. Bland annat har holländska forskare kommit fram till att metoden faktiskt kan manipulera sitt immunförsvar att bekämpa sjukdomar. Det var samma testpersoner i en mindre studie från 2014. De fick en injektion designad för att ge immunförsvaret intrycket av att det är sjukdom på väg. Och bland dem som praktiserade Wim Hof-metoden, gjorde immunförsvaret sitt jobb mycket bättre än den jämförande kontrollgruppen.

7 Vem utövar Wim Hof-metoden?


Folk i alla åldrar och från hela världen. Den holländska ismannen har på några få år blivit ett globalt fenomen, och hans officiella onlinekanaler vittnar om hur populärt det har blivit bland vanliga människor.

I skrivande stund har YouTube-guiden till Wim Hofs andningsteknik – inläst av honom själv – blivit sedd över 36 miljoner gånger sedan slutet av 2019.

Dessutom har det officiella Instagramkontot idag över två miljoner följare och där postas ivrigt bilder av Hof-anhängare. Ismannen själv är övertygad om att alla oavsett ålder och erfarenhet kan ta kontroll över sin egen kropp och ändå lyckas med samma otroliga bedrifter som han.

8 Instagram-exempel på Wim hof-metoden


Wim Hof har uppnått 26 världsrekord genom tiderna, bland annat att sitta längst i ett isbad och att simma den längsta sträckan under is.

Källor: Birger Hanzen, certifierad Wim Hof-instruktör, wimhofmethod.com, healthline.com m.fl.