Högt blodtryck kan skada ditt hjärta och dina blodkärl – sannolikt utan att du märker något. Med en blodtrycksmätare för hemmabruk kan du enkelt upptäcka högt blodtryck själv. Här ser du hur ofta du ska använda den och hur du gör en perfekt blodtrycksmätning.
BLODTRYCKSMÄTARE Med en blodtrycksmätare för hemmabruk kan du snabbt kontrollera om ditt blodtryck är på rätt nivå.
Var femte vuxen svensk lider av högt blodtryck – och många har det utan att märka av det. Högt blodtryck ger nämligen sällan märkbara symptom. Trots det kan det orsaka irreparabel skada på ditt hjärt-kärlsystem och öka risken för bl a blodproppar och hjärnblödning, om du går runt med det länge.
En blodtrycksmätning är det säkraste sättet att upptäcka högt blodtryck. Du kan få mätt ditt blodtryck hos doktorn – eller så kan du göra det själv med en blodtrycksmätare för hemmabruk. Här får du en guide till hur du själv använder en blodtrycksmätare.
Är det OK att mäta sitt blodtryck med en blodtrycksmätare för hemmabruk?
Ja, blodtrycksmätare för hemmabruk är både enkla att använda och mäter exakt, så du kan känna dig trygg med att mäta blodtrycket hemma själv.
Välj en godkänd och helautomatisk modell och köp den i en butik som du har förtroende för. Blodtrycksmätare som mäter blodtrycket på överarmen är som regel mest tillförlitliga. Tänk på att köpa en blodtrycksmätare med rätt storlek på armmanschetten, så att den passar din arm.
Om du upplever att ditt blodtryck är för högt med din egen blodtrycksmätare, ska du alltid gå till läkaren och dubbelkolla blodtrycket. Därefter kan ni tillsammans planera hur ditt höga blodtryck ska behandlas.
Gå också till läkaren om din blodtrycksmätare ger märkliga värden med stora variationer – eller mätningar som markant skiljer sig från det du tidigare har fått mätt hos läkaren.
Det finns flera fördelar med att använda en blodtrycksmätare hemma:
Du kan mäta ditt blodtryck så ofta du vill.
Du kan göra det när det passar dig.
Du kan få mer rättvisande mätningar, eftersom du kan göra flera mätningar över tid. Om du får konstaterat att du har högt blodtryck hos läkaren, så får du ofta med dig en blodtrycksmätare för hemmabruk med uppmaningen att mäta blodtrycket noga i tre dagar eller konstant i ett dygn. Ditt blodtryck varierar – både från dag till dag och från morgon till kväll. Ju fler mätningar, desto säkrare att de ger en korrekt bild av ditt blodtryck och inte påverkas av externa omständigheter.
Du kan snabbt kontrollera ditt blodtryck om du känner ett behov av att göra det.
Du undviker fenomenet "vita rock-syndromet" ("white coat hypertension") – hos många stiger nämligen blodtrycket automatiskt när de är hos läkaren p g a anspänning och nervositet, och därför får de felaktigt ett för högt mätresultat.
Du kan även använda blodtrycksmätaren för att mäta blodtrycket hos andra familjemedlemmar.
Om du med din egen blodtrycksmätare konstaterar att du har högt blodtryck, ska du alltid gå till läkaren – både för att dubbelkolla dina egna mätningar och inte minst för att avgöra vilken behandling du behöver.
Även om din blodtrycksmätare är enkel att använda, kan det aldrig helt uteslutas att du använder den fel eller att den har en defekt. Kontrollera därför alltid ditt blodtryck hos läkaren om du är osäker.
Kan jag använda blodtrycksmätare på mig själv – ensam?
Ja, det kan du absolut. Automatiska blodtrycksmätare för hemmabruk är gjorda för att användas av en person, som mäter sitt eget blodtryck. Självklart kan du få någon annan att göra det, liksom du kan vara den som mäter dina familjemedlemmars eller vänners blodtryck med en blodtrycksmätare för hemmabruk.
Hur mäter jag mitt blodtryck bäst själv med en blodtrycksmätare för hemmabruk?
Det är inte alls svårt att mäta sitt eget blodtryck med en blodtrycksmätare för hemmabruk.
Problemet med blodtrycket är dock att det konstant stiger och faller under loppet av ett dygn – beroende på dina aktiviteter, din stressnivå, etc. Därför är det en rad saker du ska tänka på både före och under mätningen, om du vill göra en så rättvisande blodtrycksmätning som möjligt.
Innan du använder din blodtrycksmätare
Undvik att röka 30 minuter före blodtrycksmätningen
Undvik att dricka kaffe 30 minuter före blodtrycksmätningen
Undvik ansträngande aktiviteter 30 minuter före blodtrycksmätningen
Undvik alkohol före blodtrycksmätningen
Undvik att använda blodtrycksmätaren 30 minuter efter en måltid eller ett mellanmål
Undvik bastubad och varma vad innan du använder en blodtrycksmätare
Själva blodtrycksmätningen
Börja alltid med att läsa bruksanvisningen till din blodtrycksmätare, och mät ditt blodtryck enligt anvisningarna. Här är en generell vägledning till blodtrycksmätning som utgår från att du använder en helautomatisk blodtrycksmätare (med självuppblåsande manschett), som mäter på överarmen.
Du ska mäta trycket på bar hud – så ha på dig en kortärmad tröja eller en med lösa ärmar som du kan dra upp.
Sätt dig bekvämt på ett ställe där du kan sitta i lugn och ro med armen vilandes på ett bord eller armstöd. Sitt med bägge fötterna i golvet – du får inte sitta med benen i kors.
Sätt blodtrycksmätarens manschett på din överarm. Mät alltid på samma arm (som regel den vänstra) eller notera vilken arm du mäter på. Trycket kan skilja sig åt mellan dina armar.
Placera manschetten korrekt, så den nedersta kanten är ett par cm över armbågsleden, och luftslangen kommer ut nertill på manschetten.
Manschetten ska inte sitta hårt – du ska utan problem få in ett par fingrar under den.
Se till så att manschetten är i höjd med ditt hjärta, och att din arm vilar avslappnat med handflatan uppåt. Använd ev en kudde som stöd under armen.
Sitt nu stilla och slappna av helt i fem minuter eller mer, innan du sätter igång blodtrycksmätaren.
Tryck på startknappen och vänta. Din blodtrycksmätare pumpar nu lugnt upp manschetten till det perfekta trycket (det kan strama åt lite) och därefter lättar trycket, medan mätningen görs. Du får inte röra dig eller prata under tiden.
Din blodtrycksmätare piper (högst sannolikt) när blodtrycksmätningen är klar.
Skriv ner din blodtrycksmätning, om du vill följa ditt blodtryck över tid (t ex i vårt blodtrycksschema), om din blodtrycksmätare inte själv sparar värdena.
Upprepa gärna blodtrycksmätningen tre gånger efter varandra, och använd sedan genomsnittet av de tre mätningarna som resultatet av din blodtrycksmätning. Vissa blodtrycksmätare räknar automatiskt ut genomsnittet för de tre senaste mätningarna. Annars kan du använda vårt blodtrycksschema för att räkna ut det.
Vänta minst en minut mellan de tre mätningarna, så att blodet kan hinner börja flyta normalt före nästa blodtrycksmätning.
Eftersom blodtrycket varierar över dygnet, är det bra att mäta det vid samma tidpunkt varje gång om du vill följa det över tid.
Det bästa är att göra en blodtrycksmätning både morgon och kväll med tre upprepade mätningar per gång. Använd gärna blodtrycksmätare innan frukost (och före dagens första kopp kaffe) och innan kvällsmaten, så att dina måltider inte påverkar din blodtrycksmätning.
När du gör en blodtrycksmätning är det bra att mäta tre dagar i sträck – med tre upprepade blodtrycksmätningar både morgon och kväll.
Visar din blodtrycksmätning att du har högt blodtryck (över 135/85 för en blodtrycksmätning hemma), så tänk på att alltid gå till läkaren och dubbelkolla blodtrycket och bestäm hur det ska behandlas.
DET BETYDER SIFFRORNA PÅ DIN BLODTRYCKSMÄTARE Alla blodtrycksmätare ser inte likadana ut. Men alla mätare visar ditt systoliska blodtryck (1) och ditt diastoliska blodtryck (2). De flesta visar också din puls (3) och har även en indikator (4) som visar om ditt blodtryck är sunt (i det gröna fältet) eller för högt (i det röda fältet). Här på bilden är pulsen 64 och blodtrycket 108/65, vilket är ett optimalt blodtryck. Det markeras också i det gröna fältet (4).
Vad betyder värdena på blodtrycksmätaren?
En blodtrycksmätare för hemmabruk visar det systoliska blodtrycket, det diastoliska blodtrycket och din puls.
Det systoliska blodtrycket är det som står framför strecket, och det visar trycket i dina blodkärl när hjärtat drar ihop sig och pumpar ut blod i kroppen. Är det över 140, har du högt blodtryck (över 135 för en blodtrycksmätning hemma).
Det diastoliska blodtrycket är det som står efter strecket (den lägre siffran), och det visar trycket när ditt hjärta slappnar av och fylls med nytt blod. Är det över 90, har du högt blodtryck (över 85 för en blodtrycksmätning hemma).
Pulsen visar antalet hjärtslag per minut. Din puls varierar beroende på din aktivitetsnivå. Din vilopuls – alltså den puls du har när du är helt lugn och avslappnad – varierar från person till person.
Ju lägre vilopulsen är, desto bättre fysisk form är du normalt i. Om du börjar träna, kommer du märka att din vilopuls sjunker.
Du kan alltså även använda blodtrycksmätaren för att kontrollera din form. En normal vilopuls för kvinnor ligger på ca 60–70.
LÄS OCKSÅ: Kärlbristningar – så här förebygger och behandlar du
Ett optimalt blodtryck ligger på maximalt 120/80. Du ska dock över 140/90 innan man pratar om ett högt blodtryck. Mäter du blodtrycket hemma är gränsen dock lite lägre – ett hemmablodtryck ska helst ligga under 135/85.
Det är bra att mäta blodtrycket med jämna mellanrum, då man bara i sällsynta fall märker av symptom på att man har högt blodtryck.
Det är mycket olika från person till person hur snabbt kroppen tar skada av högt blodtryck. Men i regel tar ditt kretslopp skada redan efter ett år med oupptäckt högt blodtryck (över 155/95), och efter några år ökar även risken att drabbas av blodproppar och hjärnblödning.
Om du gör en blodtrycksmätning och upptäcker att du har högt blodtryck och kommer under behandling snabbt, kommer skadorna i regel att försvinna igen.
Men om du går runt med ett oupptäckt eller obehandlat högt blodtryck i mer än 3–5 år, riskerar ditt kretslopp att ta skada permanent. Det beror på att det ofta bildas bindväv i ditt hjärt-kärlsystem, som inte försvinner helt även om du kommer i behandling.
Det finns inga officiella riktlinjer för hur ofta vi bör göra en blodtrycksmätning antingen hos läkaren eller med vår egen blodtrycksmätare. Men Michael Hecht Olsen, överläkare och professor i hypertoni, rekommenderar följande riktlinjer:
Om du aldrig har gjort en blodtrycksmätningoch inte är i riskgruppen för högt blodtryck: Få en blodtrycksmätning gjord senast när du fyller 50 år. Därefter är det bra att mäta blodtrycket med jämna mellanrum, t ex när du är hos läkaren av en annan anledning eller hemma med din egen blodtrycksmätare.
Om du aldrig har gjort en blodtrycksmätning och är i riskgruppen (t ex är överviktig, röker, inte motionerar, har högt blodtryck i familjen, etc): Få mätt det när du fyller 40 år (30 år om du löper hög risk, d v s uppfyller flera riskfaktorer). Därefter är det bra att mäta det löpande, t ex när du är hos läkaren av en annan anledning eller hemma med din egen blodtrycksmätare.
Om ditt blodtryck ligger nära gränsen för högt blodtryck (hemmablodtryck över 135/85, blodtryck hos läkaren över 140/90): Få en blodtrycksmätning gjord regelbundet, ca 1–2 gånger varannat år.
Om du har fått högt blodtryck konstaterat: Bestäm med din läkare hur ofta du ska mäta ditt blodtryck. Det beror på flera saker, t ex om ditt blodtryck nu är välreglerat och stabilt, om det inte är stabilt eller fortfarande högt, så att behandlingen behöver justeras löpande.
Har du en blodtrycksmätare hemma, kan du själv mäta ditt blodtryck så ofta du vill. Kom dock ihåg att du alltid ska söka läkare om trycket är över 135/85 – eller om du känner dig osäker.
Ska jag spara mätningarna från min blodtrycksmätare?
Det är bra att skriva ner resultaten av blodtrycksmätningarna – oavsett om du övervakar ett redan högt blodtryck, eller om du har ett sunt blodtryck. Om du sparar blodtrycksmätningarna, kan du se om och hur en medicinsk behandling eller livsstilsförändring får effekt, eller så kan du hålla ögonen på en ev stigande tendens från mätning till mätning.
Många blodtrycksmätare sparar automatiskt dina blodtrycksmätningar. Men det kan fortfarande vara bra att skriva ner resultaten, om du skulle råka nollställa din blodtrycksmätare eller om den går sönder.
Notera datum, tidpunkt och själva blodtrycksmätningen i ett schema. Använd t ex schemat här under. Tänk på att det är bra att mäta både morgon och kväll den dagen du mäter – och gärna tre dagar i sträck.
BLODTRYCKSSCHEMA Här under kan du hämta ett schema, som du kan skriva in dina blodtrycksmätningar i.
Blodtrycksschema
Många blodtrycksmätare sparar dina mätningar. Men om din inte gör det – eller om du vill skriva ner resultaten för säkerhets skull – kan du använda vårt schema här under.
Blodtrycksschemat är i två versioner:
Blodtrycksschema i Excel-format – här räknar arket automatiskt ut genomsnittet för de tre senaste mätningarna – och snittet för de tre senaste dagarnas blodtrycksmätningarna. Har du inte Excel, kan det öppnas i Google Sheets. Kom bara ihåg att spara det på din egen dator. Hämta blodtrycksschema (Excel)
Blodtrycksschema i PDF-format – skriv ut det och notera dina mätningar för hand, och räkna ut genomsnittet själv. Hämta blodtrycksschema (PDF)