Psoriasis – lär dig mer om hudsjukdomen

“Är det inte den där hudsjukdomen...? Mycket mer vet de flesta av oss inte om psoriasis, som dock inte bara påverkar huden utan också riskerar att drabba både kropp och sinne. Här går vi igenom en rad vanliga frågor om psoriasis.

Kvinna med psoriasis på armen

KLÅDA ÄR ETT VANLIGT BESVÄR VID PSORIASIS armbågar, knän och hårbotten är ofta drabbade.

© iStock

250.000 – 300.000 svenskar lider av psoriasis, men det finns som tur är behandlingsmöjligheter, så sjukdomen blir lättare att leva med. Här går vi på djupet med psoriasis, dess orsaker och former.

Frågor och svar om psoriasis

Smittar psoriasis?

Nej. Forskarna vet med säkerhet att psoriasis inte smittar.

Läs också: Hur smittar fotvårtor?

Hur många lider av psoriasis?

250.000 – 300.000 svenskar lider av psoriasis, enligt Psoriasisföreningen, vilket gör det till en av våra vanligaste folksjukdomar.

Vad är psoriasis?

Psoriasis är en så kallad autoimmun sjukdom, där kroppens immunförsvar överreagerar. Den mest kända och synliga delen av sjukdomen är en kraftig nybildning av hudceller, vilket ofta syns som fjällande rodnande torra fläckar på huden och i hårbotten.

Psoriasis är en systemsjukdom som påverkar dock hela kroppen, och den ökar risken att utveckla följdsjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2, förhöjt blodtryck, psoriasisartrit och depression.

Psoriasis är kronisk och kan inte botas, men lindras genom behandling. Hos cirka 50 procent debuterar sjukdomen före 25 års ålder.

Läs också: Vad är bältros – och vad kan jag göra åt det?

Hur ser psoriasis ut?

Här är två olika former av hudpsoriasis.

Plackpsoriasis är den vanligaste typen av psoriasis. Den uppträder som väl avgränsade fläckar där huden fjällar kraftigt. Fläckarna kan vara allt från en till sex centimeter stora. Det är vanligt att den här typen av psoriasis sitter på knän och armbågar.

Pustulös psoriasis är en mer ovanlig form av psoriasis. Det består av små varblåsor som kan flyta ihop till större områden. Om pustulös psoriasis finns över hela kroppen kan den vara allvarlig.

Kan man äta sig frisk från psoriasis?

Det är inte vetenskapligt bevisat att kosten kan påverka din psoriasis positivt. Enligt Psoriasisföreningen verkar det dock finnas ett samband mellan psoriasis och övervikt över 30 i BMI. Om de genetiska förutsättningarna finns, verkar båda sjukdomarna kunna orsaka varandra. Man tror att svårighetsgraden på psoriasisen ökar med kroppsvikten. Men hittills har inga studier bekräftat en effekt.

Så här äter du en antiinflammatorisk kost

Lider du av psoriasis, är det bästa enligt Lars Iversen, överläkare och professor i dermatologi, att du följer de officiella kostråden.

Röda fläckar vid psoriasis

Vilka är symptomen på psoriasis?

Symptom på plackpsoriasis: Röda fläckar på huden som fjällar och som lätt börjar blöda. Ofta uppstår psoriasisen på knän, armbågar och i hårbotten men den kan också uppkomma på mage, rygg och under naglarna. Klåda är vanligt förekommande.

Symptom på pustulös psoriasis: Kännetecknas av områden med rodnad i huden och små vit-gula varblåsor. Innehållet i pustlerna är sterilt, det innehåller alltså inga bakterier. De kan uppstå över hela kroppen, men sjukdomen finns också i en form som framförallt uppstår i handflator och fotsulor. Om den är på hela kroppen får du ofta feber.

LÄS OCKSÅ: Vad är fotsvamp?

Varför får man psoriasis?

Orsaken till psoriasis känner man inte till, men forskarna vet att immunförsvaret överreagerar och att det i samspel med hudens celler framkallar de karaktäristiska förändringarna. Psoriasis kan vara ärftligt, så om sjukdomen finns i din familj har du ökad risk.

Psoriasis utlöses ofta av fysisk eller psykisk överbelastning eller en traumatisk upplevelse. Det kan till exempel vara stress, skilsmässa, uppsägning från jobb eller ett dödsfall.

Infektioner, särskilt streptokocker, kan också kickstarta psoriasis. Forskarna ser dessutom ett samband mellan psoriasis och övervikt, rökning samt en hög alkoholförbrukning.

LÄS OCKSÅ: Nässelutslag – få läkaren råd för att lindra klådan

Faktorer som kan påverka psoriasisutbrott

  • Övervikt

  • Ärftlighet

  • Hög alkoholförbrukning

  • Rökning

  • Stress

Kräm mot psoriasis

KRÄM MOT PSORIASIS För de flesta är krämer tillräckligt för att hålla psoriasisen i schack, men annars kan klimatbehandlingar i till exempel Den blå lagunen i Island hjälpa.

© iStock

Hur behandlar man psoriasis?

Psoriasis kan inte botas, men idag finns det bra behandlingsformer så att sjukdomen kan lindras så pass att den ofta går att leva med utan problem. Prata med din läkare om behandlingsmöjligheterna.

Behandling av plackpsoriasis: Är du lindrigt drabbad räcker det ofta att du i perioder smörjer in områdena med krämer, bland annat binjurebarkhormon. Räcker inte det kan du få ljusbehandlingar hos en hudläkare eller klimatvård, där du vistas i ett varmt och soligt klimat under minst tre veckor. Vid svårare fall kan behandling med tabletter vara en möjlighet.

Behandling av pustulös psoriasis: Behandlas oftast med A-vitaminliknande ämnen i tablettform.

Det kan man själv göra: Generellt kan du försöka undvika alkohol och stress. Sol och saltvatten har en positiv effekt, men kom ihåg att skydda dig mot solen. Vissa upplever förbättring om de äter en antiinflammatorisk kost med mycket fet fisk. Det är dock inte vetenskapligt bevisat.

Läs också: Nagelsvamp – den bästa behandlingen av svamp på fötterna

Vad kan förvärra psoriasis?

Stress och alkohol – särskilt i större mängder – kan förvärra din psoriasis. De flesta kan dock njuta av ett glas vin utan problem. Vissa patienter upplever att sjukdomen förvärras under vintern.

Kan man bli botad från psoriasis?

Dessvärre inte. Psoriasis är kroniskt, men idag kan lindrande behandling hålla sjukdomen nere på en acceptabel nivå hos de allra flesta patienterna. Du kan ha sjukdomsfria perioder, som vara från veckor till år, men risken för nya utbrott finns hela livet.

Blodtrycksmätare

Finns det följdsjukdomar vid psoriasis?

Ja, tyvärr. Psoriasis medför ökad risk för sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2, högt blodtryck, förhöjt kolesterolvärde och depression, och generellt har psoriasispatienter en lägre levnadsålder än icke-patienter.

Därför är det extra viktigt för psoriasispatienter att ha fokus på en hälsosam livsstil för att motverka riskerna.

Psoriasisartrit drabbar dessutom var tredje psoriasispatient.

Psoriasis kan på grund av de synliga utslagen har sociala konsekvenser. Särskilt om sjukdomen inte behandlas kan den få patienter att hålla sig borta från sociala aktiviteter där utslagen syns, inte minst stränder och simhallar.

Är psoriasis ärftligt?

Ja, psoriasis är till viss del en ärftlig sjukdom, men även om flera i din familj har sjukdomen är det inte säkert att du också får den. Du kan också vara bärare av sjukdomen, utan att den någonsin bryter ut.

Det finns ingen anledning att testa sig för psoriasis, eftersom upp emot 100 gener kan associeras till sjukdomen. Du kan också drabbas av psoriasis även om ingen i din familj har sjukdomen.

Vad är psoriasisartrit?

Psoriasisartrit är en kronisk inflammatorisk ledsjukdom, där en eller flera leder drabbas. Den kan orsaka smärta, stelhet och svullnad i och kring kroppens alla leder. Upp emot 30 procent av alla psoriasis- patienter drabbas av psoriasisartrit. Sjukdomen kan dämpas med medicin.

Källa: Lars Iversen, överläkare och professor i dermatologi, Århus Universitetssjukhus, och Psoriasisföreningen

Artikeln publicerades i I FORM nr 7/2020