Ska du dricka rödvin för hälsans skull?

Rödvin är bra för hjärtat, motverkar demens och får oss att gå ner i vikt, visar studier. Samtidigt är alkohol på WHOs lista över cancerframkallande ämnen. Ska du dricka rödvin eller inte? Vi försöker att finna svaret.

Rödvin

RÖDVIN TILL MATEN – Fler svenska kvinnor väljer rödvin framför vitt vin till maten.

© iStock

Ett glas rödvin om dagen

Är en cigg om dagen hälsosamt för dig? Svaret är entydigt nej. Men hur är det med de andra lasterna vi människor har – rödvin?

Ett glas om dagen är nyttigt, eller? Nja. Kanske. Både och. Det finns faktiskt inget tydligt svar på om det är bra för oss att dricka rödvin.

”Vi vet att det är enkom negativt för hälsan att röka, och sunt för alla att vara fysiskt aktiva, men när det gäller alkohol är det något mer oklart. Särskilt om du tittar på specifika typer av alkohol. Vissa studier säger att rött vin är hälsosamt, andra menar att det är dåligt. Det är ett tvetydigt budskap och det finns inget klart svar”, säger Morten Grønbæck, professor, ledande alkoholforskare och VD för Statens institut för folkhälsa i Danmark.

Blandade effekter av alkohol

Om du ser till statistiken över den totala dödligheten för en befolkning, är dödligheten lägre hos dem med låg alkoholkonsumtion än bland dem som dricker mycket, eller inte alls.

Men bakom den hälsosamma kurvan för dem som har låg konsumtion gömmer sig flera andra faktorer. Sanningen är att det finns positiva effekter av små mängder alkohol på vissa sjukdomar, och skadliga effekter på andra.

Är rödvin gift eller medicin?

Det är de motsatta effekterna som gör det svårt för hälsomyndigheterna att ge entydiga officiella råd för hur mycket alkohol män och kvinnor högst bör dricka per vecka.

För hur väger man en liten mängd alkohols förebyggande effekt på exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar, mot alkoholens dokumenterat cancerframkallande effekt?

Det faktum att det inte finns något gyllene antal glas där de positiva effekterna av alkohol överstiger de negativa, framgår av de skiftande råden i olika länder, där exempelvis Danmarks officiella råd är sju enheter (en enhet är 12 gram alkohol, även kallat standardglas) per vecka för kvinnor, medan de svenska rekommendationerna är nio. För män är antalet enheter samma i båda länderna, nämligen 14.

Några alkoholforskare menar att du inte ska dricka alls, eftersom alkohol är ett organiskt lösningsmedel – det vill säga ett giftigt ämne – medan andra forskare menar att alkohol har en hälsofrämjande effekt om man dricker en till två enheter om dagen.

“Det finns god evidens för att en liten alkoholkonsumtion, på en eller två, max tre enheter om dagen har en skyddande effekt mot hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes typ 2. Den hjärtskyddande effekten kvarstår även vid fyra till sex enheter om dagen, och här vet man inte om det finns någon övre gräns”, säger Morten Grønbæk

Alkoholister har rena kärl

Men! Det finns som bekant en lång rad andra sjukdomar som kan leda till döden, och här väger sjukdomar som skrumplever och cancer tungt i matematiken om alkohol.

Det var faktiskt patologer som upptäckte alkoholens skyddande effekt på hjärtat. När de obducerade döda med en väldigt hög alkoholförbrukning kunde läkarna konstatera att de hade helt rena kärl, utan någon antydan till förkalkning. Men dödsorsaken var skrumplever.

“Det visar tydligt att man inte kan dricka fem eller tio enheter alkohol om dagen, även om det skyddar hjärtat. Det är omkring 60 sjukdomar som är alkoholrelaterade, till exempel cancer i munhålan och magsäcken, som är dödliga”, säger Morten Grønbæk.

Alkohol har sedan, 1988, varit på WHOs lista över ämnen som med all säkerhet är cancerframkallande. Risken stiger med mängden alkohol som konsumeras, och för flera av cancerformerna finns ingen nedre gräns. Risken för bröstcancer ökar redan vid en halv enhet om dagen.

9 symptom på bröstcancer

Din lever bryter ner största delen alkohol

Här kan du se vad som sker med alkoholen som du dricker.

Källa: sundhed.dk

Sprid ut dina enheter

En sak som forskarna däremot har ett tydligt svar på är hur du bör fördela din konsumtion av alkohol.

Dricker du mycket på en gång stiger nämligen risken för en rad av de sjukdomar som alkohol är förknippat med.

Dödligheten är med andra ord lägre för dem som fördelar sitt alkoholintag över veckan, än för dem som dricker hela flaskan vin på en gång.

Enligt en nordisk befolkningsundersökning, från 2011–2014, har Norge flest andel personer som intensivkonsumerar, det vill säga dricker en stor mängd alkohol koncentrerat på en kort period, och Island lägst. Danskar dricker alkohol oftast, i genomsnitt 2,5 gånger i veckan, medan vi i Sverige, Island, Finland och Norge nöjer oss med 1,2–1,6 gånger.

Vi dricker för mycket

När du inte kan få ett klart svar på om ett begränsat intag av rödvin är bra eller dåligt för hälsan har du enligt professor Morten Grønbæk bara ett någorlunda säkert val: Att följa hälsomyndigheternas enhetsgränser.

Låter det enkelt? Det är det tydligen inte. Enligt Folkhälsomyndigheten överskrider 30 procent av svenskarna gränsen för riskkonsumtion, där gränsen för kvinnor är 9 enheter per vecka, och 14 för män.

Intensivkonsumtionen är också relativt hög, och 28 procent av svenskarna anger att de druckit sig berusade vid minst ett tillfälle under senaste månaden. Detta trots att den totala alkoholkonsumtionen i liter alkohol per person minskat i Sverige under de senaste 15 åren.

LÄS OCKSÅ: Kärlbristningar – så här förebygger och behandlar du

Gör det då någon skillnad för din hälsa vilken slags alkohol du dricker? Hmm… troligen inte.

De positiva effekterna av rödvin brukar relateras till ämnet resveratol som är en kraftig antioxidant, som sitter i den röda vindruvans skal. Effekten på människor är dock inte dokumenterad, och för att få den möjliga positiva effekten skulle du behöva dricka stora mängder vin. Alkoholens negativa effekter däremot, är desamma oavsett om du dricker rödvin, vitt vin, fatöl eller gin och tonic.

Det finns dock en annan skillnad som kan vara bra att känna till. De olika dryckerna innehåller inte samma mängd kalorier per enhet.

Drinkar innehåller generellt flest kalorier per enhet (250 kcal för en gin och tonic) medan det i snitt är 125 kcal i en öl och 98 kcal i ett glas rött.

Här kan du kolla kaloriinnehållet i olika sorters alkohol

Men det är inte bara antalet kalorier du ska ha koll på om du bryr dig om din vikt. Studier har visat att du har en tendens att äta mer om du dricker vin till maten än om du dricker öl. Förmodligen för att mättnadskänslan påverkas.

Vi svenskar dricker helst rött vi

I Sverige dricker vi 178.975.000 liter vin per år. 55 procent av det är rött. 36 procent av försäljningen består av vitt vin, och endast 9 procent är rosévin.

Källa: Systembolagets årsrapport 2018

Drick rödvin med måtta

Är du kvinna och älskar rödvin kan du med någorlunda gott samvete fortsätta att njuta av det, om du håller dig till max sju glas i veckan och fördelar dem jämnt över veckans dagar.

Men enligt professor Morten Grønbæk ska du bara dricka de röda dropparna om det verkligen ger dig njutning. “Du ska inte dricka rödvin för din hälsas skull”, fastslår han.

Myter och fakta om rödvin

Har du funderat över om män klarar av att dricka mer alkohol än kvinnor? Eller om alkohol gör dig svårare att bli gravid? Här går vi igenom myter och fakta om rödvin.

Ett glas rödvin leder till bättre nattsömn

MYT När din kropp förbränner alkohol, försämras din sömn. Om du har druckit innan du lägger dig är det troligt att du vaknar tidigt på morgonen. Det påverkar också de sömnstadier du vanligtvis går igenom under en natt.

Äldre har större nytta av alkohol

FAKTA Hjärt- och kärlproblem drabbar oftast män först från 40–45-årsåldern, och kvinnor efter klimakteriet. Därför är rödvinets hjärtskyddande effekt bara relevant för vuxna och äldre. Om du är ung har alkoholen inga positiva effekter för dig – bara skadliga.

Alkohol gör det svårare att bli gravid

MYT Läkare rekommenderar att inte dricka för mycket alkohol när du vill skaffa barn, eftersom det skadar både mäns och kvinnors fertilitet. Men du behöver inte avstå helt. Ett glas då och då har ingen negativ inverkan på fertiliteten.

Alkohol sänker stressnivåerna

FAKTA Alkohol lindrar stress efter en hektisk dag eftersom alkohol utlöser dopamin, vilket är lugnande. Men forskning visar också att en stressad person är mer benägen att vilja ha mer alkohol, och därmed lätt hamnar i en ond cirkel.

3 saker som är bättre än alkohol för att hantera känslor

En enhet förbränns på en timme

**MYT Det är en myt att du bränner en enhet i timmen. En kvinna på 65 kg bränner 2 cl sprit på 1 timme och 45 minuter, medan det för en man på 80 kg tar 1 timme och 15 minuter.

Dessutom startar förbränningen först efter 45 minuter. Och nej, bastu, träning och kaffe ökar inte förbränningshastigheten.

Män tål mer alkohol

FAKTA Alkohol fördelar sig i kroppens vätskor, och muskler innehåller mycket mer vatten än fett. Eftersom män generellt är större och mer muskulösa än kvinnor, uppnår män en lägre promillehalt än kvinnor när de dricker samma mängd alkohol.

Visste du att kvinnor är bäst på att festa utan alkohol

Källa: Professor Morten Grønbæk, Statens Institut för Folkhälsa

Artikeln publicerades i I FORM nr 19/2019