Fotsvamp – vad är det?

Klåda, rodnad och sprickor i fotsulorna. Fotsvamp är lite vanligt som irriterande. Du smittas av det på t ex badhuset och bibehåller det med fel strumpor och för små skor. Som tur är går det att bota – och det finns massor av huskurer. Lär dig mer här, när vi besvarar 9 vanliga frågor om fotsvamp.

Kräm mot fotsvamp

BEHANDLING AV FOTSVAMP – det finns, som tur är, några effektiva krämer som snabbt sätter stopp för svampens utveckling.

© iStock

Fotsvamp är en infektion av huden, som får dina fötter att flagna, klia och bli röda. Det är väldigt vanligt. Faktiskt så vanligt att cirka 10-15 procent av befolkningen vid något tillfälle drabbas av fotsvamp. Här nedanför går vi igenom 9 frågor om fotsvamp, och allt från orsaker till behandling och förebyggande åtgärder.

1 Vad är fotsvamp?


Din kropp är ett hem för tusentals bakterier och mikroorganismer, så det är egentligen inte överraskande att vissa svamparter har specialiserat sig på att växa på människor – bland annat fotsvamp. Vissa svamparter lever i och på dig utan att skapa några problem över huvud taget, men fotsvamp är en infektion som beror på så kallade dermatofyter. Det är en särskild sorts mögelsvamp, och dermatofyter kan också orsaka ringorm, ljumsksvamp och nagelsvamp, men på fötterna ger de alltså fotsvamp. Som en reaktion på svampen börjar din hud att producera fler celler än normalt, och det är den försvarsreaktionen som får dina fötter att fjälla, klia och bli röda. Fotsvamp är i sig relativt harmlöst, men det ökar risken för andra, mer obehagliga infektioner.

Läs också: Har du fått vårtor på fötterna?

2 Hur ser fotsvamp ut?


Beroende på hur lång tid svampen har haft på sig att gro, och hur mottaglig du är för den, kan fotsvamp se ut på flera olika sätt. Det sätter sig ofta mellan dina tår där det kan ge rodnad och med tiden börjar huden att flagna eller fjälla. Fotsvamp sätter sig oftast i mellanrummet mellan lilltån och nästa tå, så det är ofta där det börjar. Du kan också få fotsvamp på fotsulan, som blir röd med vita sprickor. Den typen kallas också mockasinsvamp. Slutligen kan fotsvamp också visa sig som vätskefyllda blåsor.

LÄS OCKSÅ: Nässelutslag – få läkaren råd för att lindra klådan

Fotsvamp mellan tårna

FOTSVAMPENS FAVORITSTÄLLE – mellanrummet vid din lilltå.

© iStock

3 Vad ska jag göra om jag har fotsvamp?


För det första bör du undvika badhus, så att du inte riskerar att smitta andra. Delar du ditt badrum med andra, ska du torka av golvet efter dig – du kan också överväga ett par badtofflor. Dessutom ska du tvätta allt som kan tänkas vara i närheten av dina svampdrabbade fötter, vid 60 grader. Det gäller alltså saker som strumpor, sängkläder och handdukar. Har du gått i sandaler eller andra skor utan strumpor kan de torkas av med Rodalon på insidan.

4 Varför får man fotsvamp?


Kort sagt: När dina fötter har det varmt och vått så skapas de optimala förhållandena för fotsvamp. Därför är fotsvamp vanligt och upp till 70 procent av befolkningen utvecklar fotsvamp någon gång under sitt liv. Du behöver naturligtvis först ha blivit smittad av svampen någonstans ifrån och det sker vanligtvis på badhus och omklädningsrum. Av samma anledning är fotsvamp utbrett bland idrottsutövare – på engelska kallas fotsvamp athlete's foot.

Vissa sjukdomar ökar också risken för fotsvamp. Det gäller särskilt om ditt immunförsvar är sänkt, eller om du exempelvis har diabetes. Diabetiker har ofta nedsatt känsel i kroppens ytterområden – bland annat fötterna – så du upptäcker helt enkelt skadan senare än andra. Det kan ha allvarliga konsekvenser och det är därför viktigt att hålla extra koll på ytterområdena.

Läs också: Varför får man nageltrång?

5 Vilka symptom ger fotsvamp?


  • Klåda, sveda och en brännande känsla mellan tårna.
  • Klåda, sveda och en brännande känsla på fotsulorna.
  • Kliande, små blåsor.
  • Sprickor i huden och flagande hud, särskilt mellan tårna och på fotsulorna.
  • Torr hud på fotsulorna och på sidan av fötterna.

LÄS OCKSÅ: Hallux valgus – så här lindrar du smärtorna

Badsandaler

FÖREBYGG FOTSVAMP – ett par badsandaler skyddar mot fotsvamp i badhuset och på gymmet.

© iStock

6 Kan jag förebygga fotsvamp?


Är du ofta på badhus kan du överväga att investera i ett par badtofflor, så du minimerar den direkta kontakten mellan fötter och kakelgolv – ett par Crocs fungerar t ex utmärkt. Annars handlar förebyggande om att hålla fötterna torra och någorlunda svala. Det sker genom att torka dina fötter ordentligt varje gång du har varit på badhus, och investera i skor och strumpor som andas.

Material som andas:

  • Ull
  • Bomull
  • Bambu

Undvik:

  • Nylon
Nagelsvamp

NAGELSVAMP – fotsvamp kan ibland också ge dig nagelsvamp.

© iStock

7 Kan fotsvamp sprida sig till andra ställen på kroppen?


Som en “bonus” kan fotsvamp ge nagelsvamp. Nagelsvamp ger gulnade, förtjockade naglar och kan ta lång tid att bli av med – en effektiv behandling kan ta upp mot tre månader. Trots att fotsvamp tillhör samma familj som både ringorm och ljumsksvamp är det ytterst sällsynt att den sprids till något annat ställe än naglarna.

8 Hur smittar fotsvamp?


Fotsvamp är mycket smittsamt och sprider sig lätt vid hud-mot-hudkontakt eller genom kontakt med smittade ytor och föremål. Vi tappar hela tiden små bitar av hud från fötterna och svampen kan överleva på föremål ett tag. Det är därför viktigt att vara nogrann med hygienen.

9 Vilken är behandlingen mot fotsvamp?


Det finns flera olika svampdödande krämer, som snabbt och effektivt sätter stopp för svampens tillväxt. Vanligtvis tar det ett par veckor om du smörjer in det drabbade området med kräm en till två gånger om dagen. Du hittar krämerna mot fotsvamp receptfritt på apoteket. Tvätta händerna efter du smörjt in fötterna, eller använd en tops så att du inte riskerar att smitta dig själv. Har du haft fotsvamp förut och känner igen känslan behöver du inte gå till läkaren. Om du har fått sprickor i fotsulan eller om behandling med kräm inte har någon effekt bör du söka vård. En läkare kan skriva ut en kur med tabletter för den som är särskilt hårt drabbad.

Du behöver inte söka särskilt länge efter behandlingsmöjligheter mot fotsvamp innan du stöter på en rad mer eller mindre fantasifulla huskurer och husmorstips mot fotsvamp. Vi tittar närmare på dem här nedanför.

LÄS OCKSÅ: Öronvax – så här undviker du vaxproppar, och tar bort dem om de uppstått

Läs också: Nagelsvamp – den bästa behandlingen av svamp på fötterna

10 Huskurer mot fotsvamp – sant eller falskt?


ALSOLSPRIT


FALSKT
Alsolsprit används för uttorkning av vätskande sår/eksem och för lindring av klåda vid t ex insektsbett. Det går bra att använda för att rengöra sår från smuts, och kanske badda eventuella sprickor som uppkommit på grund av fotsvamp, men det har ingen effekt på svampen.

TEA TREE-OLJA


DELVIS SANT
En studie från 2002 indikerade att daglig insmörjning med tea tree-olja hade en viss effekt på fotsvamp: 64 procent av försökspersonerna rapporterade en förbättring efter avslutad behandling. Det är dock inte ovanligt att vara överkänslig mot tea tree-olja, så det kan vara en potentiellt problematisk behandlingsform.

VINÄGER


DELVIS SANT
Det finns få studier som pekar i riktning av att vinäger funkar mot fotsvamp. Har du bara mild fotsvamp och inga underliggande sjukdomar kan du absolut testa att ta ett 10-15-minuters vinäger-fotbad, om du av en eller annan anledning inte har lust att köpa en kräm. I värsta fall funkar det inte, men du kan inte heller få någon allergisk reaktion eller liknande.

TANDKRÄM


FALSKT
Tandkräm hyllas då och då för att kunna bota allt från finnar till fotsvamp, men du gör smartast i att bara ta fram tuben när du ska borsta tänderna. Det finns nämligen ingenting som tyder på att tandkräm är effektivt mot någon form av svamp.

Källa: Pia Bondorph, fotterapeut

Artikeln publicerades i I FORM nr 13/2020