Ät medelhavskost – och minska risken för demens
Forskning tyder på att du kan stärka din hjärna och minska risken för demens genom att äta som man traditionellt gjorde i Sydeuropa.
Forskning tyder på att du kan stärka din hjärna och minska risken för demens genom att äta som man traditionellt gjorde i Sydeuropa.
Demens påverkar ditt minne, din orienteringsförmåga, din initiativförmåga, din förmåga att uttrycka dig och i allmänhet klara av vardagens sysslor.
Den goda nyheten är dock att demens kan förebyggas. Med medelhavskost.
Läs också: Få 1-veckors kostplan för medelhavskost
Det finns i alla fall flera studier som tyder på det. Därför har vi intervjuat neuropsykologen Kasper Jørgensen för att få veta mer.
”Ja, det ser ut som om det finns ett samband mellan hälsosam kost och utvecklingen av demens”, bekräftar Kasper Jørgensen.
Den något försiktiga formuleringen beror på att sambandet har konstaterats i befolkningsundersökningar, som inte har samma forskningsmässiga tyngd som så kallade kliniska prövningar.
”Men eftersom man inte kan kontrollera människors kostintag under flera år, vilket krävs i kliniska studier, måste man säga att detta är så bra som det kan bli”, säger han.
Läs också: TEST – Är du glömsk eller visar du tecken på demens?
Medelhavskosten är en av de kostriktningar där man har sett ett starkt samband med demens.
”Det verkar som om människor som äter medelhavskost som huvudsaklig kost har cirka 11 procent lägre risk att drabbas av demens än människor som äter en mer traditionell västerländsk kost”, säger Kasper Jørgensen.
Andra kostriktningar verkar också ha en effekt. Det gäller både DASH-dieten, som har utvecklats för att sänka högt blodtryck, och MIND-dieten, som syftar till att stärka hjärnan.
Enligt Kasper Jørgensen finns det framför allt tre teorier som ligger till grund för att de nämnda kosttrenderna kan ha en förebyggande effekt på demens. Det handlar om:
”En del av det handlar om effekten på hjärt- och kärlsjukdomar. Det verkar nämligen som att dessa kosttyper, som är bra för hjärtat och blodcirkulationen, också är bra för hjärnan”, säger neuropsykologen Kasper Jørgensen.
Läs också: TEST – löper du risk för dålig blodcirkulation?
Enligt demensexperten är den antiinflammatoriska effekten av medelhavskost en annan teori.
”Man tror att inflammation är en av mekanismerna bakom utvecklingen av till exempel Alzheimers sjukdom – att en svag men kronisk, mycket långvarig inflammation i hjärncellerna med tiden kan leda till demens. Och här verkar medelhavskost i motsatt riktning”, påpekar han.
Den tredje teorin handlar om antioxidanter.
”Eftersom medelhavskost innehåller en relativt hög andel grönsaker och frukt, tror man att den har vissa antioxidativa effekter. Det innebär att kroppens celler skyddas mot nedbrytning eller skador”, säger Kasper Jørgensen.
Han betonar att det finns många mekanismer som verkar samtidigt.
”Den ena mekanismen utesluter nog inte den andra. Och förmodligen samverkar de”, tillägger han.
Det är långt ifrån bara demens som medelhavskost menas ha en förebyggande effekt på. Du kan läsa mer om de andra hälsosamma effekterna i vår stora artikel om medelhavskost, och om du vill prova den läckra och hälsosamma maten själv, kolla in vår medelhavskost-kostplan.
KÄLLA: Kasper Jørgensen, neuropsykolog