Har du haft en babyfot i handen? Då vet du hur mjuk, len och gosig den kan vara. Men våra fötter fortsätter inte vara lika mysiga när åren går. En av de saker som kan uppstå med åldern är hallux valgus.
När leden vid stortån blir snedställd och tån börjar att peka inåt mot de andra tårna har du fått hallux valgus. Det kanske inte är så snyggt, men något som är värre är att de också kan göra ont och bli så stora att det blir svårt att hitta skor.
Få fotterapeutens råd till hur du lindrar smärtorna. Och vad du själv kan göra för att förebygga att de över huvud taget dyker upp om du har sluppit undan hallux valgus fram till nu.
När knölen vid stortån börjat framträda och stortån börjat bli snedställd har du troligen drabbats av hallux valgus. Hallux valgus är latin för sned stortå och namnet beskriver alltså helt enkelt vad det är som har hänt.
Det är stortåleden som trycks ut och bildar en knöl på sidan av foten. Hallux valgus börjar med att fotvalvet mellan stortån och lilltån plattas ut. Stortån vinklas och dras mot de andra tårna på foten. Den främre delen av foten blir lite bredare. Det kan innebära att du får ont när foten kläms i för trånga skor. Det kan uppstå inflammation runt den snedställda tåleden, vilket skapar svullnad och smärtor. Det sker vanligtvis om knölen utsätts för tryck från skor.
Man är ännu inte helt säker på vad som förorsakar problemet. Men det finns några faktorer som ökar risken för att du får hallux valgus:
Det finns inget samband mellan knölens storlek och graden av smärta. Även små knölar kan vara väldigt jobbiga, medan vissa upplever att en stor och tydlig hallux valgus inte gör så mycket väsen av sig. Smärtorna uppstår om området har blivit inflammerat, så att knölen på foten blir öm och röd. Även skor som trycker på knölen kan göra promenader och löpning till mycket smärtfulla aktiviteter. Många upplever dessutom att den sneda stortån ger tryckbesvär när den trycks mot tån bredvid.
Om du är disponerad för hallux valgus är det tyvärr näst intill omöjligt att stoppa skelettet på väg mot en felställning. Men du kan försöka att göra en förebyggande insats för att förhala processen, så att hallux valgus först infinner sig senare i livet och kanske också blir mindre.
LÄS OCKSÅ: De bästa övningarna för nedsjunket fotvalv
Har du hallux valgus så vet du hur en hel dag stående eller en kväll i höga klackar känns. Det är sann smärta. Här får du tips till lindring av en öm hallux valgus:
- Använd avlastare. Det finns både plåster och silikoninlägg som kan skydda. Syftet är att ta bort friktionen mot skon. Du kan köpa produkterna på apotek.
- Lägg is på knölen och stortån om det uppstår inflammation och området svullnar upp.
- Ge fötterna en paus, och låt dem vila flera gånger om dagen, särskilt om du står upp mycket.
- Massera dina fötter och ge extra uppmärksamhet till stortån så vävnaden hålls mjuk och tån flexibel.
- Ta ett varmt fotbad med fotsalt, så att muskler och leder får en chans att slappna av.
Det korta svaret är nej. Man utvecklar inte hallux valgus av att löpträna. Har du redan problem med hallux valgus så förvärras de inte heller av löpning. Men det är viktigt att du väljer löparskor som ger bra stötabsorbering och stöd runt foten. Löparskorna ska förhindra att foten faller inåt – det som kallas pronation. Det ökar nämligen pressen på stortåleden och gör knölen mer öm. Behöver du rådgivning så fråga – och köp skorna – i en fysisk butik istället för en webshop.
Lider du ofta av smärtor i området på foten och runt leden vid stortån så kan det vara en bra idé att låta en läkare ta en titt på saken. Hen kan se om det finns något att göra för att avhjälpa besvären. Det bör du också göra om knölen har blivit så stor att det är svårt att hitta skor som är tillräckligt breda.
Läkaren kan hänvisa dig till en fotterapeut som kan hjälpa dig med inlägg som avlastar leden och rätar upp fotens ställning. Det kan också vara så att läkaren anser att du behöver en operation.
Hallux valgus är den vanligaste fotåkomman hos vuxna och operation är relativt vanligt, men det görs först vid uttalade besvär och när ingen annan behandling har effekt. Blir knölen stor och du är väldigt påverkad av smärtor så kan det vara så att en operation är lösningen för dig. Man får först göra en röntgen för att se exakt vad som är problemet med foten och för att läkaren ska kunna avgöra vilken operationsmetod som är bäst i ditt fall.
Det finns många olika operationsmetoder. Men man opererar bara de som har stora besvär av hallux valgus, kosmetiska operationer görs inte eftersom kirurgi alltid innebär risker.
Läs också: Nagelsvamp – den bästa behandlingen av svamp på fötterna
Det finns olika typer av operationer vid hallux valgus.
Den vanligaste metoden är att läkaren sågar ut en kil ur nedre delen av mellanfotsbenet. Det gör att bredden på framfoten minskar och att stortån kan rätas upp. Man sätter ofta en skruv för att hålla benet på plats under läkningstiden.
Vid svårare snedställningar av stortån görs ett mer omfattande ingrepp. Då skär man av benet på två ställen på foten. Man skär också av den sena som hjälper till att dra tån åt sidan. Benen låses fast med skruvar och skenor. Du får räkna med att vara sjukskriven i cirka en månad efter ingreppet – eller längre om du står och går mycket på ditt jobb. Du bör hålla benet högt så mycket som möjligt för att undvika blödningar och säkra god läkning.
Knappt nio av tio som opereras är nöjda med resultatet 1⁄2-1 år efter operationen. Men dessvärre ser man hos vissa personer att tån efter en tid glider tillbaka i den snedställda position, och knölen uppstår igen. Det är därför viktigt att du efter operationen använder foträta skor som inte klämmer, och att du gör stärkande och mjukgörande övningar för fötterna. Då har du gjort vad du kan för att förhindra att hallux valgus återvänder.
Källa: Vita Førby, fotterapeut
Artikeln publicerades i I FORM nr 17/2022