En krånglig knöl: hallux valgus

Om din stortå har börjat bli sned och knölen vid foten ömmar har du troligen drabbats av hallux valgus. Besvären börjar ofta i medelåldern, men kan komma tidigare. Kan hallux valgus åtgärdas, och hur lindrar du smärtorna? Få svar här.

Fötter med hallux valgus, som kräver behandling.

KNÖLAR PÅ FÖTTERNA – Det kan vara svårt att hitta skor som sitter skönt när man har drabbats av hallux valgus. Få råd till hur du kan förebygga och lindra smärtan.

© iStock

Har du haft en babyfot i handen? Då vet du hur mjuk, len och gosig den kan vara. Men våra fötter fortsätter inte vara lika mysiga när åren går. En av de saker som kan uppstå med åldern är hallux valgus.

När leden vid stortån blir snedställd och tån börjar att peka inåt mot de andra tårna har du fått hallux valgus. Det kanske inte är så snyggt, men något som är värre är att de också kan göra ont och bli så stora att det blir svårt att hitta skor.

Få fotterapeutens råd till hur du lindrar smärtorna. Och vad du själv kan göra för att förebygga att de över huvud taget dyker upp om du har sluppit undan hallux valgus fram till nu.

1 Vad är hallux valgus?


När knölen vid stortån börjat framträda och stortån börjat bli snedställd har du troligen drabbats av hallux valgus. Hallux valgus är latin för sned stortå och namnet beskriver alltså helt enkelt vad det är som har hänt.

Det är stortåleden som trycks ut och bildar en knöl på sidan av foten. Hallux valgus börjar med att fotvalvet mellan stortån och lilltån plattas ut. Stortån vinklas och dras mot de andra tårna på foten. Den främre delen av foten blir lite bredare. Det kan innebära att du får ont när foten kläms i för trånga skor. Det kan uppstå inflammation runt den snedställda tåleden, vilket skapar svullnad och smärtor. Det sker vanligtvis om knölen utsätts för tryck från skor.

Här ser man skillnaden på skelettet hos en fot med och utan hallux valgus. På den drabbade foten har stortåns grundled rört sig utåt så att det bildas en knöl. Stortån pekar in mot de andra tårna, och det kan skapa stora problem.

2 Varför får man hallux valgus?


Man är ännu inte helt säker på vad som förorsakar problemet. Men det finns några faktorer som ökar risken för att du får hallux valgus:

Fel skor kan ge hallux valgus

FEL SKOR KAN GE HALLUX VALGUS

Går du i för små, spetsiga och smala skor kan det leda till utveckling av hallux valgus. Höga klackar överbelastar framfoten och kan medverka till att skelettet vinklas fel. Det är därför hallux valgus är vanligast bland kvinnor.

Hallux valgus kan vara ärftligt

DU KAN VARA ÄRFTLIGT DISPONERAD FÖR HALLUX VALGUS

Man ser ofta att föräldrar och syskon har samma tendens att få hallux valgus. Det finns inga säkra bevis för att problemet är ärftligt, men mycket tyder på det.

Sjukdomar och skador kan ge hallux valgus

SJUKDOMAR OCH SKADOR KAN LEDA TILL HALLUX VALGUS

Vid vissa reumatiska sjukdomar ser man en ökad förekomst av hallux valgus. Det beror troligen på att lederna är försvagade. Har du en felställning av skelettet längre upp på foten kan det framkalla hallux valgus.

Tidens tand kan ge hallux valgus

TIDENS TAND KAN GE HALLUX VALGUS

Förekomsten av hallux valgus ökar med åldern. Det beror förmodligen på att ledbanden i foten blir svagare. Detta gör att fotvalvet sjunker ner lite och därmed uppstår en obalans i musklerna som ska hålla stortån och dess grundled på plats.

3 Hur känns hallux valgus?


Det finns inget samband mellan knölens storlek och graden av smärta. Även små knölar kan vara väldigt jobbiga, medan vissa upplever att en stor och tydlig hallux valgus inte gör så mycket väsen av sig. Smärtorna uppstår om området har blivit inflammerat, så att knölen på foten blir öm och röd. Även skor som trycker på knölen kan göra promenader och löpning till mycket smärtfulla aktiviteter. Många upplever dessutom att den sneda stortån ger tryckbesvär när den trycks mot tån bredvid.

4 Hur kan man undvika hallux valgus?


Om du är disponerad för hallux valgus är det tyvärr näst intill omöjligt att stoppa skelettet på väg mot en felställning. Men du kan försöka att göra en förebyggande insats för att förhala processen, så att hallux valgus först infinner sig senare i livet och kanske också blir mindre.

LÄS OCKSÅ: De bästa övningarna för nedsjunket fotvalv

Fotgymnastik mot hallux valgus

Smidiggør leddene

Mjukar upp lederna

Placera en tennisboll på golvet och sätt foten på toppen. Rulla foten fram och tillbaka över bollen. Gör övningen i 3-5 minuter på varje fot.

Träna tåleden

Sätt dig på en stol, luta dig framåt och greppa din stortå. Använd fingrarna för att rulla tån medsols 20 gånger. Byt sedan riktning. Gör övningen 2-3 gånger på varje tå.

Stärk fotens muskler

Lägg en diskdrasa eller en handduk på golvet. Sätt dig på en stol och ta upp handduken med tårna. Gör övningen i upp till 5 minuter.

5 Hur kan man lindra ömma knölar?


Har du hallux valgus så vet du hur en hel dag stående eller en kväll i höga klackar känns. Det är sann smärta. Här får du tips till lindring av en öm hallux valgus:

  1. Använd avlastare. Det finns både plåster och silikoninlägg som kan skydda. Syftet är att ta bort friktionen mot skon. Du kan köpa produkterna på apotek.
  2. Lägg is på knölen och stortån om det uppstår inflammation och området svullnar upp.
  3. Ge fötterna en paus, och låt dem vila flera gånger om dagen, särskilt om du står upp mycket.
  4. Massera dina fötter och ge extra uppmärksamhet till stortån så vävnaden hålls mjuk och tån flexibel.
  5. Ta ett varmt fotbad med fotsalt, så att muskler och leder får en chans att slappna av.
Du kan lindra smärtan

HALUX VALGUS SOM ÖMMAR – Du kan massera dina fötter i ett försök att lindra en öm hallux valgus.

© iStock

6 Blir hallux valgus värre av löpträning?


Det korta svaret är nej. Man utvecklar inte hallux valgus av att löpträna. Har du redan problem med hallux valgus så förvärras de inte heller av löpning. Men det är viktigt att du väljer löparskor som ger bra stötabsorbering och stöd runt foten. Löparskorna ska förhindra att foten faller inåt – det som kallas pronation. Det ökar nämligen pressen på stortåleden och gör knölen mer öm. Behöver du rådgivning så fråga – och köp skorna – i en fysisk butik istället för en webshop.

7 När ska man söka vård för hallux valgus?


Lider du ofta av smärtor i området på foten och runt leden vid stortån så kan det vara en bra idé att låta en läkare ta en titt på saken. Hen kan se om det finns något att göra för att avhjälpa besvären. Det bör du också göra om knölen har blivit så stor att det är svårt att hitta skor som är tillräckligt breda.

Läkaren kan hänvisa dig till en fotterapeut som kan hjälpa dig med inlägg som avlastar leden och rätar upp fotens ställning. Det kan också vara så att läkaren anser att du behöver en operation.

8 När ska hallux valgus opereras?


Hallux valgus är den vanligaste fotåkomman hos vuxna och operation är relativt vanligt, men det görs först vid uttalade besvär och när ingen annan behandling har effekt. Blir knölen stor och du är väldigt påverkad av smärtor så kan det vara så att en operation är lösningen för dig. Man får först göra en röntgen för att se exakt vad som är problemet med foten och för att läkaren ska kunna avgöra vilken operationsmetod som är bäst i ditt fall.

Det finns många olika operationsmetoder. Men man opererar bara de som har stora besvär av hallux valgus, kosmetiska operationer görs inte eftersom kirurgi alltid innebär risker.

Läs också: Nagelsvamp – den bästa behandlingen av svamp på fötterna

9 Hur opererar man hallux valgus?


Det finns olika typer av operationer vid hallux valgus.

  • Den vanligaste metoden är att läkaren sågar ut en kil ur nedre delen av mellanfotsbenet. Det gör att bredden på framfoten minskar och att stortån kan rätas upp. Man sätter ofta en skruv för att hålla benet på plats under läkningstiden.

  • Vid svårare snedställningar av stortån görs ett mer omfattande ingrepp. Då skär man av benet på två ställen på foten. Man skär också av den sena som hjälper till att dra tån åt sidan. Benen låses fast med skruvar och skenor. Du får räkna med att vara sjukskriven i cirka en månad efter ingreppet – eller längre om du står och går mycket på ditt jobb. Du bör hålla benet högt så mycket som möjligt för att undvika blödningar och säkra god läkning.

10 Vad kan du förvänta dig av en operation?


Knappt nio av tio som opereras är nöjda med resultatet 1⁄2-1 år efter operationen. Men dessvärre ser man hos vissa personer att tån efter en tid glider tillbaka i den snedställda position, och knölen uppstår igen. Det är därför viktigt att du efter operationen använder foträta skor som inte klämmer, och att du gör stärkande och mjukgörande övningar för fötterna. Då har du gjort vad du kan för att förhindra att hallux valgus återvänder.

En läkare undersöker en fot med hallux valgus

HALLUX VALGUS OPERATION – Läkaren värderar om du behöver en remiss till en fotterapeut eller en operation.

© iStock

Källa: Vita Førby, fotterapeut
Artikeln publicerades i I FORM nr 17/2022