1. Förvänta dig inte för mycket …
… av dig själv innan du sätter igång med en viktnedgång. Du kanske både vill förändra din kost radikalt och börja träna tre–fyra gånger i veckan för att gå ner 10 kilo på rekordtid. Men om dina förväntningar är för stora är risken också stor att bakslag gör att du i stället ger upp helt.
2. Ta små steg …
… och dela upp ditt mål i mindre, mer överskådliga delar. Satsa på att gå ner cirka ett halvkilo i veckan. Då hinner både kropp och själ med, och du behöver inte gå hungrig. När du sätter upp realistiska mål får du enklare vinster och de behövs för att du ska lyckas gå ner i vikt – annars är det lätt att tröttna.
3. Ett stabilt blodsocker är viktigt …
… när du vill gå ner i vikt. Det gör att du kan tänka mer rationellt och inte hamnar vid lösgodishyllan eller tar en bulle på jobbet trots att du lovat dig själv att låta bli. Här kan mellanmålen vara ett bra medel för många. De kan lägga grunden så att du inte äter för mycket vid huvudmålen eller får sötsug under dagen.
LÄS OCKSÅ: 13 frågor och svar om blodsockret
4. Ha tålamod …
… det har tagit lång tid att bygga upp dina vanor och därför tar det också lång tid att ändra på dem. Är du 40 år har du lagt 40 år på att lägga dig till med de vanor du har nu och de kan inte ändras på en vecka eller en månad. Det är olika från person till person och från vana till vana hur lång tid det tar, men du måste ha tålamod även om det kan vara svårt.
5. Fokusera inte bara på siffran på vågen…
… för den säger egentligen inte mycket om din utveckling. Därför är det bra att hitta andra saker som du kan fira även om vikten kanske inte har gått ner sedan du vägde dig senast. Det kan till exempel vara att du ska vara stolt över att du sover bättre, inte längre äter sötsaker efter middagen eller kan gå uppför trappan utan att bli andfådd.
TESTA DIG SJÄLV: Hur stark är du egentligen?
6. Håll dig till planen …
… även om din vikt inte förändras trots att du har följt planen till punkt och pricka. Det värsta du kan göra är att skära ner på din kost ännu mer. Om du håller dig till planen så kommer viktnedgången till slut. Stressar du över siffran på vågen kan det vara en bra idé att inte alls väga dig hemma utan nöja dig med att göra det hos din dietist.
7. Samma plan passar inte för alla …
… för vi är alla olika. En del vill till exempel ha en kostplan medan andra tycker att det är för restriktivt och hellre vill ha några delmål att arbeta mot. Gemensamt för alla är dock att det är viktigt att vara närvarande vid måltiderna och att jobba på att skapa ett avslappnat förhållande till din kost.
Hitta fler motiverande tips och nyttiga kostplaner HÄR
8. Viktnedgång kräver energi …
… och det har du inte om du till exempel har för stressigt på jobbet eller saknar stöd på hemmafronten. Då riskerar dina planer på nyttig kost och träning ofta att rinna ut i sanden. Därför är det viktigt att du ger dig själv så bra förutsättningar som möjligt när du ska gå ner i vikt och inte börjar vid fel tidpunkt.
9. För lite mat kan ge motsatt effekt …
… på längre sikt. Drar du ner massor på maten går du ner i vikt, men efter en tid träder kroppens försvarsmekanism i kraft och sänker ämnesomsättningen. Du ska helst äta så mycket du behöver för att hålla kroppen igång när du inte rör på dig. Det som du förbränner när du rör på dig under dagen är alltså det som gör att du går ner i vikt.
10. Följ minsta motståndets lag …
… för när du gör det så lätt som möjligt för dig själv har du större chans att lyckas. Det är därför en bra idé att ta reda på vilka genvägar som finns. Det kan vara att byta den feta yoghurten mot kvarg eller att du börjar äta ett mellanmål på eftermiddagen när du ändå är hungrig så att du inte riskerar att äta för mycket vid nästa måltid.
Artikeln publicerades i I FORM nr 10/2019