Dietistens bästa råd för viktminskning

Dietister är experter på viktminskning och de vet exakt var det ofta går fel. Därför har vi bett en dietist om de allra bästa råden för att hålla dig på rätt spår – viktminskningsspåret.

Kvinna organiserar grönsaker i ett kök

GRÖNT ÄR SKÖNT - även när du vill gå ner i vikt. Förbered extra grönsaker när du ändå håller på och kyl dem. Det gör det lättare att äta grönt. Och ju mer grönsaker, desto mindre utrymme finns det för onyttig mat.

© Jakob Helbig

”Jag vill gå ner i vikt”. Detta är den önskan som dietister oftast stöter på. Och de vet svaren nästan i sömnen.

Dietister vet allt om vad du bör äta och i vilka mängder om du vill bli av med de där extra kilona.

Om du bokar ett program hos en dietist får du vanligtvis en kostplan att ta med dig hem. Men vägen till viktminskning kommer ofta att vara full av hinder.

Läs också: Gå ner i vikt med I FORMs kostplaner

Därför har vi frågat dietist Irene Brøndum hur du kan ta dig an de typiska utmaningarna och gå ner i vikt en gång för alla.

Dietistens 8 bästa råd för viktminskning

1 Fyll tallriken...


... på det hälsosammaste sättet. Det kan du göra genom att använda den här tallriksmodellen som automatiskt håller nere kaloriantalet:

  • Fyll halva tallriken med grönsaker. Både till lunch och middag. Varje dag. Grönsaker innehåller nästan inga kalorier och ger dig massor av fibrer och vitaminer.
  • Låt proteinerna fylla en fjärdedel av tallriken. Det gör dig mätt.
  • Fyll den sista fjärdedelen av tallriken med fullkorn, t ex fullkornspasta eller råris – eller ännu mer grönsaker.
  • Ladda upp med 1-2 msk fett i form av nötter, dressing, sås, pesto, majonäs eller liknande.

Läs också: Smyg in mer grönsaker i din kost

2 Mellan huvudmålen...


... du kan behöva några mellanmål för att få i dig tillräckligt med energi om du är mycket fysiskt aktiv. Men för de flesta av oss är mellanmål inte alls nödvändiga.

Försök att tänka på din hunger på en skala från 1-10, där 1 är ”inte hungrig, men kan tänka mig att äta något gott” och 10 är så hungrig att du är på gränsen till svält. Om din hunger ligger under 6–7 på skalan kan du börja med ett stort glas vatten eller en kopp te innan du hugger in på ostmackorna.

"Det är inte farligt att låta magen kurra lite"
— Irene Brøndum, klinisk dietist

Hungern har också en förmåga att komma och gå, så om du fokuserar på något annat kan du förmodligen hålla den igång fram till nästa huvudmåltid.

Läs också: Hungrig, mätt eller övermätt – lär dig att känna skillnad

3 Välj råvaror...


... i säsong. Det kanske låter som något du har hört förut, men det beror på att det faktiskt är ett exceptionellt bra råd.

Det är när råvarorna är i säsong som de är billigast OCH godast, och det är helt enkelt ett måste att maten är aptitlig om din motivation att äta hälsosamt ska räcka längre än en liter mjölk.

Ät massor av kål, rotfrukter, purjolök och citrusfrukter på vintern och frossa i bär, solmogna tomater och bladgrönsaker på sommaren.

4 Till vardags...


... försök att inte äta sötsaker, kakor osv... då kan du lätt få plats med ett fredagsmys eller en kaka på söndagen.

"Har du ett godisskåp? Gör dig av med det då! Kanske införa en godisdag i veckan istället."
— Irene Brøndum, klinisk dietist

En fast godisdag är en enkel riktlinje och fungerar ofta bättre än ett totalförbud, där du måste leva med tanken att du aldrig mer kan äta mjuka lakritsstänger och choklad som smälter i munnen.

Läs också: Hur blir jag av med mitt sockerberoende?

5 När suget plötsligt kommer...


... så ge dig själv en timeout på minst 10 minuter. Använd tiden till att fundera på om du kommer att bli glad av att äta de goda larverna eller om du kommer att ångra dig efteråt.

Om du fortfarande är sugen på godiset – eller vad det nu är som lockar dig – efter de 10 minuterna, njut av det med gott samvete och utan att känna dig besviken efteråt.

6 Inför nya vanor...


... när du har något att fira. Köp en massage, gå på bio, boka bord på en restaurang, ta ett skönt fotbad – här är det bara fantasin som sätter gränser.

Försök också att införa en (annorlunda) rutin i de situationer där du brukar äta godis, chips och liknande. Händer det vanligtvis ...

  • ... efter middagen, ta en promenad, till exempel.
  • ... framför tv:n, ta med en skål med färska bär eller en fruktsallad till soffan.
  • ... i bilen på väg hem från jobbet eller affären, ha lite tuggummi eller sockerfria sugtabletter redo.

7 Om du ändå äter godis...


... så är du är helt normal. Det händer alla. Var bra på att tänka "äh, det gör inget" och kom sedan snabbt upp på hästen igen.

Det är nästan ingen skada skedd så länge det är en engångsföreteelse. Det viktiga är att du inte låter en enda chokladkaka förvandlas till en vecka med snabbmat för att ”det ändå redan är förstört, så nu spelar det ingen roll".

8 Mät din midja...


... istället för att enbart fokusera på siffran på vågen. Det som verkligen betyder något för din hälsa är var på kroppen fettet sitter. Så genom att hålla ett öga på ditt midjemått får du en bra indikation på hur du ligger till.

Så här gör du:

  • Mät dig på morgonen efter att ha varit på toaletten.
  • Slappna av i magen och använd sedan ett måttband (eller en bit snöre som du sedan mäter med en linjal eller måttstock).
  • Mät på samma ställe på magen varje gång, till exempel vid naveln eller ett födelsemärke, så att du lätt kan jämföra från månad till månad.

Läs också: Vad ditt midjemått säger dig

KÄLLA: Irene Brøndum, klinisk dietist