Yogablock – så här använder du det

Vill du komma ner djupare i vissa ställningar och skona din kropp i andra? Ett yogablock är ett genialt redskap, som både ger stöd och extra utmaning när du yogar. Vi tittar närmare på det lätta, tegelstensformade blocket.

Kvinna som yogar med yogablock

YOGABLOCK Den kan vara en hjälpande hand om du vill komma ner djupare i ställningar eller vill utmanas. Lär dig mer om yogablocket här.

© iStock

Ett yogablock är ett träningsredskap du kan använda till yoga, men också annan träning som pilates eller stretch. Den är perfekt om du behöver hjälp i övningar eller komplicerade ställningar. Och särskilt som nybörjare kan du gynnas av ett yogablock.

Här kan du lära dig mer om vad du kan använda ditt yogablock till, hur du väljer rätt yogablock och vilka övningar du kan göra med det.

Yogablock – frågor och svar

Vad kan jag använda ett yogablock till?

  • Avlastning, eftersom du kan sitta på blocket eller vila t ex din länd eller ditt huvud på det. Kan också användas som förlängning av din arm för att nå marken.

  • Extra utmaning eftersom du kan öva på ställningar som annars är för svåra, eller placera dig på blocket för att få en djupare stretch

  • Extra styrka, eftersom du kan klämma fast blocket mellan benen och därmed utmana lår- och coremuskler mer.

Kvinna tränar yoga med yogablock

YOGABLOCK Ett yogablock kan hjälpa dig att komma längre ut i ställningar eller hålla en stretch.

© Morten Andersen

Vilket material är ett yogablock gjort av?

Materialet är ofta hårt skumgummi eller kork, så blocken är enkla att lyfta och blir inte hala om du svettas på dem.

Vilket yogablock ska jag köpa?

Yogablock i skum

  • Ett yogablock i skum ger extra komfort och är samtidigt lätt. Den ger bra stöd och är särskilt bekväm i ställningar som kräver extra stöd under länden. Och som bonus är många yogablock gjorda av material, där 50 procent är återbrukat skum.

Yogablock i bambu

  • Med ett block i bambu får du ett hållbart material, som ger bra stöd och håller formen länge. Och det gör ju ingenting att blocket är fint att se på.

Yogablock i kork

  • Ett yogablock i kork är också miljövänligt. Den naturliga strukturen i blocket gör att den känns lätt, samtidigt som den är riktigt fast. Den är stabil och håller under lång tid.

LÄS OCKSÅ: Så här väljer du rätt yogamatta

Yogablock i skum

YOGABLOCK De flesta yogablock i skum är gjorda av återanvänt material.

© iStock

Hur stort är ett yogablock?

Formen påminner om en tegelsten, vilket gör blocket tillräckligt litet att ha i handen och stort nog att luta sig mot. Måtten är vanligtvis 22 x 11 x 7 cm.

Blocken har tre olika höjder, beroende på hur du vänder dem. Prova dig fram, och välj den nivå som passar till den ställning du gör.

Hur många yogablock ska jag använda?

Det kan vara smart att ha två yogablock. Vissa övningar kräver nämligen stöd för fler ställen på kroppen samtidigt, t ex under båda knäna eller ett block i varje hand.

Med två block kan du också stapla dem ovanpå varandra och komma ännu högre upp i vissa övningar.

LÄS OCKSÅ: Guide till rätt yogautrustning

Övningar med yogablock

Yogablock övning 1: Brygga med block

Ligg på rygg med armarna längs sidan, handflatorna vända neråt och benen böjda.

Placera yogablocket (på den smalaste ledden) mellan låren och håll fast det genom att spänna lår- och coremuskler. Spänn rumpan och lyft upp den så att du stödjer på översta delen av ryggen.

Kroppen ska bilda en sned, rak linje från knä till hals – en så kallad brygga eller bro. Armarna stannar i marken. Håll positionen så länge du kan, och kom sakta ner utan att tappa blocket

Yogablock övning 1: Brygga med block

Yogablock övning 2: Tillbakalutad gudinneställning

Ligg på rygg med böjda ben och blocket placerat på högkant under dig – mitt på ryggen. Låt rygg och nacke fällas bakåt, och lägg armarna längst sidan med handflatorna uppåt.

Låt knäna falla ut till varje sida så att fotsulorna vänds mot varandra. Dra in dem tätt mot baken. Stanna i ställningen i ett par minuter eller längre om du kan.

Använd händerna för att hjälpa nacke och ben komma ur ställningen

Yogablock övning 3: Trekant med block

Stå med fötterna brett isär och ha blocket i höger hand. Höger fot pekar ut åt sidan och vänster pekar framåt.

Lyft upp armarna åt sidorna och spänn magen. Håll benen still och armarna sträckta medan du böjer överkroppen åt höger sida och ner mot golvet i en glidande rörelse.

Fortsätt tills blocket når golvet och stöd dig på det så du kan öppna upp i bröstet och titta mot taket. Håll ställningen i 4-6 andetag, och byt sedan till motsatt sida.

Yogablock övning 3: Trekant med block