Så får du starkare rygg

Det är lätt att glömma bort baksidan av kroppen när man tränar på gymmet. Men när man väl får ont i ryggen är det däremot svårt att tänka på något annat. Här guidar vi dig till hur du kan förebygga ryggont och träna dig till en starkare rygg.

Kvinna med stark rygg

AJ! De flesta former av ryggvärk drabbar ländryggen.

© iStock

Rygg­­- musk­lerna glöms ofta bort ...

... i styrkelokalen, där många fokuserar mer på musklerna på framsidan av kroppen. Men starka ryggmuskler är viktiga för både din prestationsförmåga på gymmet och din hälsa. Om bröstmusklerna är starkare än ryggmusklerna, kan det dessutom leda till dålig kroppshållning.

För att skapa en bra balans bör du tänka på att om du gör en övning då du pressar bort något från dig själv (t.ex. bänkpress), bör du också ha med en övning då du drar något mot dig (t.ex. rodd).

Den stora ryggmuskeln ...

... heter latissimus dorsi. Den kallas också för den breda ryggmuskeln, och i gymkretsar benämns den ofta som ”vingarna”. Den är i stort sett inblandad i alla ryggövningar. Kappmuskeln (trapezius) är den stora, trekantiga muskel som täcker stora delar av bröstryggen.

Förutom dessa muskler består ryggmuskulaturen av en lång rad små och stora muskler. Ryggsträckarna, erector spinae, som rätar på ryggen från en framåtböjd position, löper t.ex. som två ormar från ländryggen och upp längs ryggraden.

FAKTA: AJ! De flesta former av ryggvärk drabbar ländryggen. Det beror på att ländryggen är väldigt rörlig och ofta utsätts för hög belastning. Den är därför mer skade-
benägen än bröstryggen.

Orkar du inte göra pull-ups ...

... helt på egen hand, kan du t.ex. använda ett träningsband som hjälp. Du drar det runt pull-up-stången och för det därefter ned runt foten eller knäet. Sedan hjälper bandet dig med att komma upp. En nackdel är att bandet hjälper dig mest under den lätta delen av övningen, dvs. när du befinner dig längst ned, men metoden kan ändå vara användbar när du ska lära dig att göra pull-ups.

En annan lösning är att använda en låda eller en stol som stöd. Genom att stå på tå på lådan kan du hjälpa till med benen så mycket som du behöver. Till sist: om du tränar på gym finns det maskiner för så kallade assisted pull-ups, som minskar en del av belastningen.

TIPS: Det är helt okej att ta lite hjälp vid pull-ups, men det ska ändå vara ansträngande. Försök att göra så mycket som möjligt själv.

Vill du träna rygg­­musk­lerna hemma i bostaden ...

... är en slingtränare bra att ha. Det kan nämligen vara svårt att göra krävande ryggövningar om man inte har något att dra sig upp med. Med en slingtränare kan du t.ex. göra TRX-rodd som är en superbra ryggövning. Du kan anpassa svårighetsgraden med hjälp av den vinkel du ligger i, och du ”växer” därför aldrig ur redskapet.

TIPS: Om vädret är bra kan du ta med dig slingtränaren utomhus. Du behöver bara en balk, ett träd eller någon annan stabil fästpunkt att hänga upp den i.

Det är inte farligt ...

... för ryggen med marklyft. Det är en vanlig myt som tyvärr gör att många undviker att testa övningen. Men ryggen behöver, liksom resten av kroppen, aktiveras och tränas om den ska utveckla sig. Var inte rädd, men lär dig tekniken ordentligt innan du börjar att lyfta riktigt tungt.

Rows findes i mange varianter og med forskelligt udstyr. Skift gerne imellem dem.

Det finns ingen rygg­övning ...

... som tränar hela ryggen optimalt utan det gäller att ha flera ryggövningar på programmet, och se till att aktivera muskelgruppen i olika vinklar. Vertikala drag, som pull-ups och pull-downs, är bra för att skapa bredd på ryggen, medan horisontella dragövningar (rodd) ger mer djup. De två varianterna kompletterar därför varandra bra. Det kan också vara smart att ha med en variant av marklyft.

Samtidigt finns det en rad mindre övningar som kan vara bra om du vill fokusera lite mer på vissa delar av ryggen. Det gäller t.ex. hyper­extensions som tränar ländryggen, och shrugs som tränar den övre delen av trapezius.

Ryggövningar kan förebygga besvär med ryggen ...

... vilket drabbar de flesta någon gång i livet. Förutom specifika ryggövningar kan det också vara bra att ägna sig åt konditionsträning samt mer allmän styrketräning för hela kroppen. Ryggen mår bra av att aktiveras och motion och rörelse är därför nyckelbegrepp när det handlar om att förebygga ryggbesvär.

tre smarta tips mot ryggont

Stressa av
Forskare har påvisat att folk som lider av stress har större risk att drabbas av ryggproblem. Det kan bl.a. bero på att stress ger muskelspänningar, bl.a. i ryggen.

Håll vikten
Kraftig övervikt kan påverka ryggen negativt. Den extra vikten ger högre tryck och mer slitage på ryggen, och risken för inflammationer i kroppen blir också större.

Sluta röka
Rökning påverkar blodflödet negativt så att det förs färre näringsämnen till ryggen. Därmed blir det svårare för ryggen att fungera optimalt, vilket kan leda till värk.

Använd gärna straps vid rygg­övningar ...

... som marklyft och framåtböjd rodd, då det kan vara svårt att få ett bra grepp så att rätt muskler tränas. Straps sitter runt handleden och dras runt skivstången vid tyngre lyft. Forskningsstudier visar att man kan göra fler reps och lyfta tyngre vikter med straps.

Straps kan vara bra att ha vid dragövningar. Om du vill utveckla greppstyrkan bör du dock inte använda dem varje gång.

Tre bra ryggövningar

Sittande rodd

Effekt: Den här horisontella övningen är ett bra komplement till vertikala drag

● Sitt med rak rygg och lätt böjda knän. Greppa tag i handtaget med raka armar. Sänk axlarna.
Dra upp handtaget till strax under bröstkorgen. För långsamt fram handtaget igen. Se till att hålla ryggen rak under hela rörelsen.

Pull-ups

Effekt: Du tränar hela kroppens dragmuskulatur samtidigt – främst den breda ryggmuskeln.

● Greppa pull-up-stången med ett överhandsgrepp lite bredare isär än axelbredd och häng med raka armar. Dra dig upp tills din haka kommer över stången. Sänk dig därefter kontrollerat ned igen tills armarna blir helt raka. Undvik att gunga fram och tillbaka.

I dødløft skal vægtstangen helt ned at ligge ‘død’ på gulvet, inden du tager den næste gentagelse.

Marklyft

Effekt: Marklyft är en av de bästa styrkeövningar som finns, eftersom den tränar hela kroppens baksida: dvs. både rygg, rumpa och baklår.

● Ställ dig med ungefär en knytnäves lucka mellan skivstången och dina skenben. Böj knäna, sänk höften och för rumpan långt bakåt. Greppa tag om skivstången och håll ryggen rak.
Sträck på benen och skjut fram höften, så att du kommer upp i stående. Sänk ned skivstången till golvet igen – böj lite i höften tills stången hamnar ungefär i knähöjd innan du böjer på benen.