TEST av sportbehåar – så här väljer du den bästa

Har du rätt sport-bh för din byst blir träningen roligare, oavsett om det är löpning, yoga eller gymträning. Men vad är det nu en bra sport-bh ska kunna? Få hjälp att hitta en perfekt bh till just din storlek och träning – och läs vårt test.

Kvinna iklädd sport-bh.

DEN BÄSTA SPORTBEHÅN | En bra sport-bh som ger stöd är viktigt när du tränar, framförallt när du springer och hoppar.

© iStock

En bra sport-bh är nödvändigt om du vill undvika att brösten gör ont under träning och att vävnaden skadas.

Det kan dock vara svårt att veta vilken typ av bh som är bäst för dig, eftersom det finns så många olika sport-behåar i butikerna. En bra sport-bh ska väljas efter bröststorlek, typ av träning, material – och självklart är det viktigt att den känns skön för just dig.

Men hur hittar du den rätta storleken på din bh? Vilken skillnad är det på olika sport-behåar till olika träningsformer? Hur hittar jag en bra sport-bh till en stor byst? Och vilken sport-bh klarar sig bäst i test? Få svar på dina frågor och svar om sport-behåar här.

Sport-bh test – I FORM testar sport-behåar

När du ska köpa en sport-bh är det flera parametrar du ska kolla upp. Är den skön att ha på sig? Passar storleken till dina bröst? Och hur mycket stöd behöver du?

I FORM testar regelbundet olika typer av sport-behåar. Varje bh blir bedömd utifrån passform, utlovat stöd och material. Det optimala sport-behån beror både på din kupstorlek och din aktivitetsnivå. Därför tester vi tre olika slags sport-behåar i kategorierna: Sport-bh med lätt stöd, sport-bh med medium stöd och sport-bh med högt stöd.

Sport-bh test 2022:


Sportbehåar till lågintensiv träning

t ex yoga, pilates och stretch

Röhnisch - Seamless Rib Sportsbra

Stl s-xl. 399 kr

© Röhnisch

Den här behån är, som namnet antyder, helt sömlös, och det ribbade tyget känns skönt mot huden. Den är faktiskt så skön att man nästan inte känner att man har den på sig. Och det är en bra prestation när det kommer till sportbehåar. Dess mjuka, breda axelband samlas baktill i en brottarrygg, vilket gör att behån ger dig precis det stöd och den rörelsefrihet du behöver under lågintensiv träning. Något som kan ses som nackdel av vissa är att det inte finns någon fyllning framtill på behån, så bröstvårtorna syns igenom. Omkretsen är tillräckligt bred för att man ska kunna täcka magen en bit ner, och om man är okej med att visa lite av magen är behån snygg till ett par shorts eller tights med hög midja.

BÄST I TEST: Hummel - Clea Seamless Sports Top

Stl xs-xl. 350 kr

© Hummel

Man vill faktiskt knappt ta av sig den här behån igen. Dels är den snygg och sitter bra, dels är den superbekväm. Den dras över huvudet superenkelt tack vare det flexibla stretchtyget. Lameller i sömmarna gör att den ger stöd både under och runt brösten och den hjälper även till att forma bysten. Banden är enkla att justera och du kan därför få rätt stöd för just din byst.

Den breda linningen är tillräckligt tjock för att ge hög komfort, bra svettransport och ordentligt stöd. Zoner i meshtyg i sidorna, mellan och under brösten ser till att transportera bort svetten från kroppen. Så om du vill ha en otroligt bekväm och funktionell bh till de lugnare träningspassen har du en vinnare här.

Newline - Core Athletic Sports Top

Stl xs-xl. 350 kr

© Newline

Mer klassiskt än så här blir det inte. Det är vad som utlovas: en sport- bh för lågintensiva pass. Den kan användas även för medelintensiv träning, eftersom tyget är så tjock och därmed ger brösten bra stöd.

Det flexibla materialet och brottarryggen gör att rörelsefrihe- ten är på topp när du väl har fått på dig den. Och när du svettas suger tyget åt sig fukten och du blir bara blöt mellan brösten, där det inte finns något mittparti som pressas in mot huden.

Tyvärr är behån väldigt stram att ta av och på sig,så du får vara inställd på att det blir ett träningspass i sig. Men om du gillar en sport-bh som sitter tajt har du en bra träningspartner till ett bra pris i Newlines bh.


Sportbehåar till medelintensiv träning

t ex promenader, cykling, rodd eller styrketräning

Hunkemöller - White All Star Sportsbra Level 2

Stl 70B-95F. 379 kr.

© Hunkemoller

De formstöpta kuporna levererar en superb passform. Addera tre hakar i ryggen och du har en mycket välsittande bh. De breda, justerbara banden står för stödet. Behån dras över huvudet, och den är skön att ha på sig – den varken stramar åt eller klämmer ihop.

Dock kan sömmarna vid elastiken runt om kroppen klia och skava lite när du svettas mycket.

Behån har brottarrygg, och meshtyget på ryggen bidrar till att behån andas extra bra och tyget är generellt svettransporterande. Den tunna vadderingen fram formar brösten på ett bra sätt. Här har vi en snygg behå som sitter som den ska för en bra peng.

BÄST I TEST: Eyda - Jasmin Sports Bra

Stl xs-xxl. 549 kr.

© Eyda

Den här enkla och smarta behån har lite av allt, och när det kommer till komfort får den höga betyg. Den är enkel att få på sig och behaglig att träna i, oavsett om du springer eller styrketränar. Materialet är en blandning av nylon och spandex vilket gör den supermjuk. De reglerbara banden möts i ett kryss på ryggen och ger bra stöd.

De tre hakarna bak och den höga halsen bidrar också till stöd och bra passform. Behån kan där- för också användas till högintensiv träning. De formstöpta kuporna har uttagbara inlägg, som tenderar att lossna i tvättmaskinen, men kan lätt sättas in igen. Totalt sett är det här en bra bh som sitter skönt och transporterar bort svetten som den ska.

Only - Daisy Seamless Sports Bra

Stl xs-xl. 179,95 kr.

© Only

En klassiker! Vi har sett den här be- hån i många färger under åren och den försvinner inte ur sortimentet. Det finns det flera anledningar till. Den är enkel att ta på och av, den har bra passform och är skön att ha på sig. Stödet är dock i den lägre delen av skalan, så håll dig från att hoppa omkring i den.

Behån är vävd i sömlöst tyg, det vill säga i ett stycke. Den suger upp svetten bra, men tyget håller också på värmen så om du tenderar att svettas mycket blir det snabbt varmt runt brösten. Behån har brottarrygg och formstöpta inlägg som ger en fin rundning på brösten. Dessvärre åker inläggen runt lite när man tvättar behån. Designmässigt sticker den inte ut på något sätt.


Sportbehåar till högintensiv träning

t ex löpning, aerobics, boxning eller bollsport

Adidas - Fast Impact Luxe Run High-Support bh

Stl 65A-105DD. 899 kr.

© Adidas

Adidas har fått till det med den här sportbehån som stöttar på alla tänkbara sätt. Ett stort forksningsprojekt ligger bakom skapandet av behån, och det märks. Materialet är slätt, bekvämt och transporterar bort svetten från kroppen. Och det är enkelt att justera banden för att anpassa behån.

Man drar på sig behån över huvudet och man spänner åt den framtill med justerbara hakar. Det behöver man lära sig få till, men efter några försök är det smidigt och enkelt. Har du stor byst kan det vara svårt att få in hakarna i rätt hål. Även vid axlarna är det justerbara hakar. Trots ett ganska högt pris får du mycket för pengarna, eftersom du kan justera allt efter din kropp och träningens intensitet.

BÄST I TEST: Casall - High Impact Sports Bra

Stl 70B-95G. 699 kr.

© Casall

Behån är skapad för att du ska kunna ge järnet i hög intensitet. Den tas på som en vanlig bh, och är utrustad med hakar både mellan skulderbladen och längst ner. Det gör en stor skillnad när det kommer till stödet behån ger, eftersom du får stöd från flera sidor oavsett vilken storlek bysten är.

Du kan känna dig helt trygg vid all form av högintensiv träning. Brösten sitter där de ska. Banden är enkla att justera och materialet är slätt, bekvämt och transporterar bort svetten från kroppen på ett bra sätt. Designen är neutral, vilket ju är en smaksak. Den här sportbehån har utmärkt stöd och komfort och är ett riktigt bra köp för dig som springer mycket.

Active by Anita - Air Control Deltapad

Stl. 65AA-95H. 829 kr.

© Active by Anita

Här har vi både snygg design och riktigt bra stöd. Banden är fodrade och bidrar till hög komfort vid axlarna. Meshtyget täcker hela behån, och ger optimal svettransport. Brösten hålls på plats av ett par formstöpta kupor, ”deltapads”, som ser till att svetten leds bort från kroppen och ger ventilation.

På ryggen har du tre hakar, så att du får brett och rejält stöd runt om bröstet. Det breda och behagliga kantbandet runt om brösten ser till att behån sitter där den ska och stannar kvar. Komforten är på topp och behån är perfekt för dig som har en liten eller medelstor byst. Det här är något dig som tränar ofta och tycker det är värt att investera i en bra bh.

Sport-bh test 2020:

Med lågt stöd:

 • Björn Borg – Solids Sahara Soft Top
 • Kari Traa – Sol Flush
 • Craft – Charge Cropped Mesh Singlet

Med medium stöd:

 • Brooks – Dare Racerback Run Bra
 • Newline – Essential Bra Top
 • Adidas – Don’t Rest Branded Bra

Med högt stöd:

 • Change – Sports Bra
 • Triumph – Triaction Control Lite
 • Move by Conturelle – Power Motion

Vilken bh vann vårt test i de olika kategorierna? Klicka på "Ladda ner artikel" här nedanför och se hela testet.

I FORM har testat 9 sport-behåar under 2019

Sport-bh med lätt stöd:

 • Kari Traa sport-bh – VAR
 • Hummel– Sue Seamless Sports Top
 • Nike – Support Sports Bra

Sport-bh med medium stöd:

 • Asics – Color Block Bra 2
 • Only Play – Martine Seamless Sports Bra
 • Move by Conturelle – Fitness Motion

Sport-bh med högt stöd:

 • Triumph – Triaction Magic Motion Pro
 • Hunkemöller – HKMX The Elite sports-bh level 3
 • Endurance – Athlecia Magnolia W Sports Bra

Vilken bh blev vinnare i vårt test i de olika kategorierna? Klicka på "Ladda ner artikel" här nedan och se hela testet.

Test: sport-bh 2018

Kolla också vårt test från 2018. Vi har även här testat sport-behåarna utifrån de tre kategorierna: lätt, medium och högt stöd.

I FORM har testat 9 sport-behåar under 2018:

Sport-bh med lätt stöd

 • Nike – Indy Soft Bra
 • Casall – Smooth Sports Bra
 • Hummel – Sue Seamless Sports Top

Sport-bh med medium stöd

 • Puma – Ace Ultimate Bra M
 • Franchise Strappy Br – Franchise Strappy Bra
 • Under Armour – Breathelux Perforated Mid

Sport-bh med högt stöd

 • Change – Sports Bra
 • Triumph – Triaction Magic Motion
 • Kari Traa – Frigg

Vem blev vinnare i vårt test i de olika kategorierna? Klicka på "Ladda ner artikel" här nedan och se hela testet.

3 frågor som hjälper dig att välja sport-bh

 • VILKEN MOTIONSFORM?
  Oavsett storleken på din byst behöver den maximalt stöd under löpning och hopp. Brösten innehåller inga muskler, bara vävnad, och den kan sträcka sig i alla möjliga riktningar om en sport-bh inte håller den på plats. Men även en stor byst kan klara sig med begränsat stöd om det “bara” är yoga du ska träna.

 • VILKEN KUPA?
  Om du gillar formstöpta kupor är en smaksak, men många upplever att de ger bättre stöd runt om brösten. Samma känsla kan stoppning ge – som också suger åt sig mer svett och döljer styva bröstvårtor om du föredrar det.

 • HUR HÅRT SKA DEN SITTA?
  En sport-bh ska först och främst vara skön, men för att göra sitt jobb behöver den sitta bra. Den ska kännas tajtare än en vanlig bh, men du måste kunna andas obesvärat och röra armarna helt obehindrat för att den ska sitta perfekt.

LÄS OCKSÅ: GUIDE: Så väljer du rätt aktivitetsarmband

Därför ska du använda en sport-bh

Upp till 78 procent! Så mycket kan en bra sport-bh minska dina brösts rörelse när du springer eller hoppar.

Beroende på hur fasta dina bröst är och hur stora de är, rör de sig upp till 9 cm för varje löpsteg du tar, visar en brittisk undersökning. I en bra sport-bh rör sig brösten bara 2 cm, medan de i en vanlig bh rör sig cirka 5,5 cm.

Utan en bra bh för träning kommer dina bröst att röra sig både upp och ner, från sida till sida och in och ut. En sådan "karuselltur" kan göra ont. Samtidigt blir din bindväv mer slapp och brösten kommer därför att kunna röra sig ännu mer när du tränar nästa gång.

Ju större bröst, desto mer rörelse och desto större behov av stödet från en bra sport-bh. Men många kvinnor med mindre bröst tror felaktigt att de inte behöver någon bh. ALLA kvinnor behöver använda en sport-bh för även små bröst kan röra sig mycket när de utsätts för löpning och hopp.

VIDEO: Se hur dina bröst rör sig

Välj sport-bh efter typ av träning

Innan du köper en sport-bh bör du tänka igenom vilken typ av träning den ska användas till. Det finns nämligen behåar med olika stöd, beroende på hur intensiv din träning är i förhållande till rörelser och hopp.

Med lågt stöd

 • Har du alltid minst en fot i golvet när du tränar passar en sport-bh med lågt stöd bra. Det är generellt bäst till träningspass där det är väldigt få hopp och rörelserna är långsamma, t ex promenader, spinning eller yoga.

Med medium stöd

 • Som namnet antyder är behåar i den här kategorin ett mellanting mellan lågt och högt stöd. De kan därför användas både av dig med små bröst och av dig med stora bröst och funkar bäst till träning där du inte hoppar så mycket, t ex styrketräning eller gruppträning utan hopp.

Med högt stöd

 • Ju större kupstorlek du använder, och ju mer hopp du gör när du tränar, desto mer stöd och större krav ska du ställa på din sport-bh. Har du en stor byst eller träning högintensiv träning ska du därför bälja en bh med högt stöd. Det gäller t ex löpning, handboll, HIIT och grupptränings med hopp.

Tränar du många olika träningsformer kan vi rekommendera att investera i några olika sportbehåar. Då slipper du både tvätta din bh lika ofta och du kan vara säker på att få optimalt stöd.

Vill du bara köpa en sport-bh så rekommenderar vi att du köper en med högt stöd.

Vad ska en sport-bh kunna?

Den bästa sportbehån är den du inte känner att du har på dig. Din bh ska ge brösten stöd utan att strama – även under de högsta knälyften och de snabbaste intervallerna. Här är 4 krav.

4 krav på din sport-bh

 • Breda, vadderade axelband. Smala axelband har en tendens att irritera under långvarig träning.

 • Justeringsmöjligheter. Både axelbanden och omkretsen ska helst kunna justeras.

 • Separerade kupor. Det är en fördel med separerade kupor, så att dina bröst inte rör vid varandra under träningen. Det ger bättre stöd och du undviker svett mellan brösten.

 • Material som andas. Tyget ska låta huden andas och även transportera bort svett från huden.

LÄS OCKSÅ: I FORM testar löparjackor – så här hittar du rätt löparjacka

Välj sport-bh efter din bröststorlek

För dig med stor byst

Här är det extra viktigt att behån kan öppnas helt och hållet, och inte är en sådan modell som du drar över huvudet. Det är inte särskilt kul att stå och svettas i omklädningsrummet med en tajt sport-bh som du försöker dra ner över dina stora bröst.

Breda axelband är också extra viktiga för stora bröst, för att undvika skavmärken på axlarna.

För dig med liten byst

Här kan det vara skönt med formpressade kupor eller lite extra fyllning istället för en bh som gör brösten platta.

Vill du ha större rörelsefrihet kan du satsa på en modell med brottarrygg. En bred linning under brösten är också en detalj som ökar komforten.
Ligger du mycket på rygg under din träning, t ex vid yoga eller pilates, undvik då en sport-bh med hakar som kan störa när du ligger ner.

Kolla din sport-bh i provrummet

Det är viktigt att verkligen prova behån innan du köper den, för om den inte kan ställas in perfekt efter dina bröst så ger den heller inte bra stöd. En bra sport-bh kostar en slant, så stressa inte. Först gäller det att hitta rätt storlek.

Guide till rätt storlek på din sport-bh:

 • Se till att du precis kan stänga den på yttersta hakarna, eftersom den töjs ut i takt med att du använder den. Om passformen är bra på innersta låset ska du välja en mindre storlek.

 • Det ska inte finnas extra tyg runt brösten eller i sidorna. Om det veckar sig är behån för stor.

 • Sportbehån ska sitta i en rak, horisontell linje på ryggen. Om den åker upp är den för liten.

 • Du ska precis kunna stoppa in två fingrar under axelbanden och under bysten.

 • Brösten ska inte sticka ut vid sidorna, och det ska inte vara hudveck under armarna – då är behån för liten.

När du har koll på storleken är det några saker till att tänka på, för storleken är inte allt. Din nya sport-bh ska gärna vara skön att ha på sig – gå därför igenom de här punkterna så du inte slänger ut ett antal hundralappar i onödan.

Checklista för din sport-bh:

 • Är den enkel att ta på och av?

 • Är den skön att ha på sig?

 • Får brösten stöd när du hoppar?

 • Plattar den till dina bröst?

 • Har den sömmar som irriterar?

 • Har den tvättlappar som stör?

Är du osäker på om din sport-bh sitter bra?

Är du osäker på hur din sport-bh ska sitta, är det bra att be om hjälp i butiken.

I en australisk undersökning, där forskare testade kvinnors val av sport-bh, visade det sig nämligen att 85 procent hade valt fel storlek eller passform.

Ska jag välja en dyr eller billig sport-bh?

Det är viktigt att se till att brösten har det bra när du tränar, så du inte får ont i dem. Och det kräver en bra sport-bh – men en bra bh är i regel också dyr.

Det är därför extra viktigt att lägga tid på att välja rätt sport-bh. Du behöver god tid för att hitta rätt storlek eller modell, ställa in din sport-bh så att den passar perfekt och få den hjälp du behöver.

Hur ofta ska jag byta sport-bh?

Det är inte alltid du kan se om en sport-bh är sliten, men om du tränar eller springer tre gånger i veckan, så kan du räkna med att en bh håller i ca 6-12 månader. Därefter börjar tyget tappa sin elasticitet, och stödet blir gradvis sämre.